Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Szolgálati lakás: főként pedagógusoknak

A pedagóguspálya – az alacsony bérek miatt – már közel sem olyan vonzó a fiatalok számára, mint korábban. Ezért az iskolák szakos ellátottsága hiányos, ám előnyben van az a község, amelyik szolgálati lakást tud biztosítani a pályakezdőknek.
Elsősorban tanároknak
Az önkormányzatok tulajdonában lévő ingatlanok száma fogyó. Szolgálati lakásra pedig nagy szükség lenne, mert szinte minden iskolának hiányzik egy-egy szakos pedagógus, akiket sokszor csak távolabbi helyekről lehet idecsábítani – szolgálati lakással.

Lakással könnyebb

– Községünk jelenleg négy szolgálati lakással rendelkezik – tudtuk meg Varga Kálmántól, Rajka polgármesterétől. – Ezek mind kihasználtak, többségükben iskolánk pedagógusai laknak. Nemrégiben eladtunk egyet a családjával már régóta ott élő tanárnak. Több ilyen lakásra is lenne igény, mivel szakos ellátottságunkhoz németnyelv-tanárra lenne szükségünk. A jelentkezőket szolgálati lakás ígéretével könnyebb elcsábítani, enélkül viszont már többen lemondták a felkínált állást. Újabb lakások kialakítását nem tervezzük, ám a mostaniak idővel megüresednek. Két pedagógus is építkezik jelenleg, így ezek a házak majd szabaddá válnak. Utoljára ezeken 1989-ben végeztünk teljes felújítást, azóta néhány kisebb fejlesztéssel – például egy-egy helyen gáz bevezetésével – segítettük az ott élőket. Véleményem szerint ezek a házak összességében komfortosak, bár korszerűbbek is lehetnének – mondta Varga Kálmán.

Csak egy van

Török Sándor, Mosonszolnok polgármestere elmondta, községükben sem rózsás a helyzet e tekintetben.
– Nálunk mindössze egy szolgálati lakása van az önkormányzatnak, amelyben háziorvosunk lakik – tudtuk meg Török Sándortól. – Az előző ciklusokban nyolc-tíz házat is értékesítettek. Gyakran előfordult olyan is, hogy ezt egy nyugdíjba vonuló pedagógusnak adta el az önkormányzat. Úgy gondolom, a pedagógus-szakellátásban nagyobb lehetőségeink lehetnének szolgálati lakások biztosításával, ám Mosonmagyaróvár közelsége miatt ez nem jelent olyan nagy problémát számunkra. Mi most egy tulajdonunkban lévő nagyobb házból hat bérlakás kialakítását tervezzük – mondta a polgármester.

A munkakör betöltésének függvénye

– Községünknek jelenleg hat-hét bérlakása van – mondta Szokoli Sándor dunakiliti polgármester. – Mi a munkakör betöltésének függvényében adjuk ki ezeket: körzeti orvosunknak, gyógyszerészünknek, iskolaigazgatónknak is önkormányzati bérlakást biztosítottunk. Ezeket nemrégiben fel is újítottuk. Elmondhatom, hogy van néhány egészen jó állapotban lévő ingatlanunk, mivel egy-két épület még csak tízéves – emelte ki a polgármester.

Emberi körülményeket biztosítani

Bezenyén jó néhány önkormányzati ingatlant eladtak az utóbbi időben.
– Pillanatnyilag három szolgálati lakásunk van – tudtuk meg Schmatovich Mátyástól, Bezenye első emberétől. – Ezek fenntartása leköti eszközeinket, mivel próbálunk az itt élő pedagógusainknak emberi körülményeket biztosítani – tudtuk meg a polgármestertől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Flexum-ügy: válasz a válaszra

A közelmúltban több ízben foglalkoztunk a volt Kötött-csónakház eladása kapcsán a Flexum rt.-vel,… Tovább olvasom