Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Szélmalomharc a szemetelőkkel

Naponta találnak illegális hulladékot a várost és külterületét járó mosonmagyaróvári közterület-felügyelők, ám a lakosság részéről is érkezik bejelentés. A szemét gazdáját csak igen ritkán találják meg, ezért a lomot a terület tulajdonosának kell elszállíttatnia.

Tavaly több volt az illegális hulladék Mosonmagyar- óváron és környékén. Németh Andrea, a városháza környezetvédelmi koordinátora reméli, hogy az új hulladékgazdálkodási rendszer kialakítása után idén minden lom, háztartási hulladék a megfelelő lerakóhelyre jut el.

– Ez szélmalomharc, és elsősorban az emberek mentalitásán kellene változtatni. Az a tapasztalatunk, hogy csak a tettenérés jelent elegendő bizonyítékot, ám ez nehéz. Sokszor mondják a bejelentők, hogy tudják, ki volt a tettes, ám a tanúskodást nem vállalják – magyarázza Németh Andrea, aki szerint az illegálisan lerakott szemét nemcsak a tájképet rombolja, hanem az szennyezi a környezetet, s az ivóvizet is fertőzi. Arról nem is beszélve, hogy a veszélyes hulladék lerakása bűncselekmény.

Török Zoltán hegyeshalmi polgárőr az egyik tavalyi illegális szeméthalom ellenőrzése közben. Fotó: Kisalföld-archívum
Török Zoltán hegyeshalmi polgárőr az egyik tavalyi illegális szeméthalom ellenőrzése közben. Fotó: Kisalföld-archívum

– A közterület-felügyelők járják a várost, naponta találnak elszórt szemetet a külterületeken, erdősávokban, ám nem ritka a szelektív gyűjtők és a társasházi kukák körüli szemétkupac sem. A gócpontok között említeném az Ipartelepen a Bagolyvár felé vezető utat vagy a már bezárt szeméttelep környékét, a Malom-ági Lajta-partot – melyet tavaly a Lajta-lakókertiek összefogással tisztítottak meg. A feketeerdői és bezenyei út irányában is gyakran helyeznek el hulladékot. A 86-os útnál főként a kamionosok közül kerülnek ki a szemetelők. A szelektív gyűjtőknél tapasztaljuk, hogy azokban nem oda való – például háztartási – hulladékot helyeznek el vagy raknak melléjük. A társasházi konténerek környezetének tisztán tartására is figyelnünk kell – sorolta a gondokat a szakember.

Mint megtudtuk, tavaly 3 millió forintot fordított tájsebekre Mosonmagyaróvár, ám ezt az összeget az önkormányzat környezetvédelmi alapítványának is ki kellett pótolnia. Idén erre a célra már 5 millió forintot különítettek el. Németh Andrea tájékoztatása szerint tájsebészettel egy megbízott foglalkozik, akit néhány közmunkás segít. Nagyobb mennyiség esetén már a hulladékszállító közszolgáltatót is bevonják.

Számokban
Tavaly 350 köbméter illegális szemetet gyűjtöttek össze Mosonmagyaróváron. A 32 lakossági bejelentésből hármat adtak át a rendőrségnek, ebből egy zárult eredménnyel, azaz a tettes kézre kerítésével.


 Osztrák szemét Hegyeshalomban. A határközeli nagyközségben Tóth Gyula, a helyi polgárőrség vezetője szerint csökkent az illegális hulladéklerakás: míg például 2010-ben 23, tavaly 4 esetben találtak szemetet. 2013-ban kétszer külföldről behozott nagy mennyiségű hulladékot találtak a 10-es út melletti erdősávban. A 15 köbméternyi szemét átvizsgálása során kiderült, hogy Bécsből származik a lom. „Mindkét esetben feljelentést tettünk a rendőrségen. Hiába volt helyszínelés és pontos cím a szemétben, a rendőrség bizonyíték hiányában megszüntette az eljárást. A hulladékot az önkormányzat elszállíttatta, amelynek költsége 70 ezer forint volt" – mondta el Tóth Gyula. Hozzátette: szomorú, de mégis pozitív tapasztalat, hogy az utóbbi három évben csak külföldről behozott hulladékot találtak.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többen vagyonosodtak, másoknak semmijük sincs

Több mosonmagyaróvári képviselőnek is gyarapodott a vagyona az elmúlt évben. Akadnak viszont olyanok is, akiknek semmi nincs a nevükön Tovább olvasom