Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Román határrendészek Hegyeshalomnál

Időközönként román határőrök figyelik a román határsértőket az osztrák–magyar határon Hegyeshalomnál.
Időközönként román határőrök figyelik a román határsértőket az osztrák–magyar határon Hegyeshalomnál. A kiküldetések fő célja a tapasztalatcsere, valamint a nemzetközi jogszabályoknak megfelelő feladatkörök elsajátítása. Rudolf Dax, a nickelsdorfi osztrák–magyar kapcsolattartó pont vezetője a Kisalföldnek elmondta: román határrendészeket annak érdekében helyeztek ki a schengeni külső határra, hogy megakadályozzák román állampolgárok illegális kivándorlását. Azt ellenőrzik, hogy a schengeni övezetbe belépni kívánó román állampolgárok megfelelnek-e a belépés követelményrendszerének, osztrák kollégáikkal közösen ellenőrzik a szükséges iratokat, érdeklődnek az utazás céljáról, információkat és adatokat cserélnek a román hatóságokkal.
A román határrendészek az Ausztriába beutazó honfitársaikat ellenőrzik, az esetleges intézkedésekre azonban csak osztrák kollégáik jogosultak.
Rudolf Dax szerint nagy segítség a jelenlétük, hiszen jól ismerik a román úti okmányokat, s azokból könnyen kiszűrik, mely területekről érkeztek az utasok. Ennek alapján célzott kérdéseket tudnak feltenni az úti céljukra és egyéb fontos információkra vonatkozóan. Sokszor kapják azt a választ az utazóktól, hogy Olaszországba mennek nyaralni. Ilyenkor a román kollégák alkalmanként rákérdeznek, hogy hol és melyik hotelben foglaltak szállást. A hatóságok a kiépített információs rendszerben azonnal ellenőrizni tudják, hogy valóban létezik-e ilyen szálloda és a kérdéses utasok tényleg szerepelnek-e a vendéglistán.
A román és magyar határőrséggel együttműködve különös figyelmet fordítanak a Romániából érkező buszokra is. A román–magyar határátkelőn már ellenőrzik, hogy milyen célból mennek Nyugat-Európába és részletes utaslistát vesznek fel. Ezeket az adatokat aztán összevetik a busz utasaival az osztrák átkelőnél.
Rudolf Dax elmondta: a román határrendészek segítségével több esetben tártak fel és akadályoztak meg tiltott határátlépéseket. Úgy vélik, rendkívül eredményes ez a két ország közti együttműködés. Az információcsere további erősítésére a közelmúltban hoztak létre magyar–román kapcsolattartó pontot az ártándi átkelőnél.
A román határrendészek mellett alkalmanként spanyol, német és olasz szakemberek is látnak el szolgálatot Hegyeshalomnál. Az uniós szabályozás szerint ugyanis a schengeni külső határ megfelelő védelme nemcsak egy adott ország, hanem az egész közösség feladata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötődés a vásznon

Hetedik alkalommal dolgoznak együtt az alkotók az Art Flexum Nemzetközi Művésztelepen. Tovább olvasom