Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Részösztöndíjra valót gyűjt az agrárkar

Talán országosan is egyedülálló az a kezdeményezés, amivel a mosonmagyaróvári egyetemi karon a részösztöndíjas képzésre felvett hallgatókat támogatnák.
Az elmúlt években folyamatosan nőtt az érdeklődés a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszer-tudományi Kara képzései iránt. A nagy múltú mosonmagyaróvári intézménybe idén kétszer annyi hallgatót vettek fel államilag finanszírozott alapképzésekre, mint tavaly, pedig 2011-ben is mintegy ötven százalékkal nőtt a létszám a korábbi évhez képest. Az ingyenes képzésekre felvehető hallgatók keretszámának drasztikus csökkentése azonban a mosonmagyaróvári intézményt is drámaian érinti.A kar nagy hangsúlyt fektet a jó képességű hallgatók képzésére. Ennek megfelelően jelentős kapacitással is rendelkezik fogadásukra – mondja dr. Szakál Pál oktatási dékánhelyettes. Éppen ezért, ismerve a felsőoktatásban az államilag finanszírozott keretszámok változásait, a kari vezetés kereste a lehetőségeket, hogyan tudnák továbbra is biztosítani a jó képességű hallgatók képzését. A dékánhelyettes elmondta: megkeresték ez ügyben a karon korábban végzett gazdászokat, akik mára sikeres vállalkozásokat vezetnek, valamint a karral kapcsolatban álló cégeket is. A megkeresett vállalkozások mindegyike kedvezően fogadta a kezdeményezést és támogatásáról biztosította a kart. Így többek közt a Lajta–Hanság Zrt., a Csopak Zrt., a Rekultív kft., a Darnó-Hús Kft. vagy a Győri Likőrgyár Zrt. is felajánlotta segítségét. A vállalkozások mellett számos önkormányzatot is megkeresett már a dékánhelyettes. A települések szintén segítő kezet nyújtottak. Nem csupán megyénkben, de számos Komárom-Esztergom, illetve Vas megyei helységgel is felvették a kapcsolatot ez ügyben. A cégeken és vállalkozásokon túl a kar néhány oktatója is felajánlotta, hogy támogatásával segíti egy-egy hallgató tanulmányait.

Dr. Szakál Pál hozzátette: a felajánlásokból alapot hoznak létre, amiből a részösztöndíjas képzésre bekerült hallgatók költségeit fedezik majd. Az eddigi eredmények és visszajelzések alapján a támogatásokból minden részösztöndíjas hallgató képzését fizetni tudják. A dékánhelyettes aláhúzta: a felsőoktatásban kiemelt az agrárképzés. A mosonmagyar-
óvári karra pedig nagy kapacitása alapján a középiskolában jó eredményt elérő, jó képességű tanulók mindegyike bekerülhet.

„Tárgyaltam cégvezetőkkel"
„Mosonmagyaróvár agrár- és élelmiszer-tudományi képzést támogató alap létrehozását tervezi, kétmillió forintos indulási összeggel. Ez segítené a vidéken élő és agrárképzésben részt vevő hallgatók tanuláshoz való hozzáférését" – közölte Nagy István mosonmagyaróvári polgármester. A városvezető szerint éles küzdelem alakul ki az egyetemek között a diákokért: a város elébe megy a folyamatoknak. „Arra biztatjuk a gazdasági szereplőket (a mezőgazdaságban és a feldolgozószektorban), hogy csatlakozzanak ehhez a kezdeményezéshez. Tegyék lehetővé, hogy a vidéken, szerényebb anyagi körülmények között élő fiatalok, akik jó eszűek, s vállalják, hogy továbbra is vidéken élnek és ezt az életformát választják hivatásul, azoknak ne legyen akadály a pénz a tudáshoz való hozzájutásban. Tárgyaltam cégvezetőkkel: kezdeményezésünk nyitott, rövid határidőn belül szép összeggel tudjuk feltölteni ezt az alapot. Szeretnénk elérni, hogy (ha ezek a támogatók csatlakoznak hozzánk) vállalják néhány diák költségtérítésének finanszírozását" – folytatta. A polgármester kiemelte: a kezdeményezéssel kinyitják a kapukat olyan hallgatók előtt is, akiknek nehézséget okozna az egyetemi képzés kizárólag diákhitellel történő finanszírozása. „Nagyobb lehetőséget, kedvezményt szeretnénk biztosítani azoknak, akik most kívánnak beiratkozni az egyetemre, ha Mosonmagyaróváron folytatják tanulmányaikat. A város sokat köszönhet az agrár-felsőoktatási intézményének: szellemiségét, kultúráját, műszaki színvonalát alapvetően meghatározza az egyetemi képzés" – mondta.

Olvasóink írták

  • 1. RickCartman 2012. december 16. 20:28
    „A cikket továbbítani kellene a "nem lesz tandíj" hazugságot szajkozó, három nap alatt felsőoktatási "reformot" összetákoló mamelukoknak; Óvár nem hisz a narancsos szószegésnek, inkább cselekszik.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyermekeim adnak reményt az élethez

„Kilátástalan a helyzetünk, nyakunkban a végrehajtás veszélyével, csak a gyermekeim adnak… Tovább olvasom