Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Rendet tettek a vízen

Már közel egy hónapja rég nem látott rend és fegyelem honol a Mosoni-Duna Mosonmagyaróvár környéki szakaszán, illetve a környező folyókon. A pozitív változás oka a rendőrség közelmúltban szolgálatba állított korszerű motorcsónakja.
A kormánynál: Horváth Csaba alezredes időnként személyesen is ellenőrzi a vizek rendjét. Kompis László főtörzszászlós
A 3,5 millió forintot érő vízi járművet az önkormányzat és a Mosonmagyaróvár Közbiztonságáért Közalapítvány támogatásával vásárolta meg a városi rendőrkapitányság. Kompis László főtörzszászlós és Heitler Károly törzszászlós a nyári szezonban minden hétvégén járőröznek a környék folyóin, sőt, a hétköznapokon is szúrópóbaszerűen vízre szállnak.

– Miután megjelent az újságban, hogy új motorcsónakot kapott a rendőrség, három napig szinte egyetlen vízi járművel sem találkoztunk a Mosoni-Dunán. Mindenki kivárta, hogy miként lépünk fel – meséli Kompis László az első napok tapasztalatait. Később aztán rájöttek, a rendőrség nem a vízi sportok ellen van, hanem pontosan amiatt, hogy mindenki biztonságosan űzhesse.

Évről évre egyre többen vásároltak a környéken motorcsónakot, ám sokan a vízi közlekedés szabályaival és a járműhöz szükséges kötelező felszereltségekkel sem voltak tisztában. Nem célunk, hogy minél többet bírságoljunk, a szabálytalankodókat első alkalommal minden esetben csak figyelmeztetjük és tájékoztatjuk, hogy milyen tartozékokat szerezzen be. Ez az eljárás hatásosnak tűnik, hiszen néhány hét elteltével már alig találkoztunk olyan motorcsónakkal, amelyikben nem voltak meg az előírt felszerelések és a szükséges papírok. Sokan a parton jönnek oda hozzánk és érdeklődnek a tartozékokról és szabályokról.

– A jet-skivel száguldozókkal már korántsem vagyunk ilyen elnézőek – veszi át a szót Heitler Károly. – Ezeket a járműveket már évekkel ezelőtt kitiltották a Mosoni-Dunáról, így tulajdonosaik a vásárláskor tisztában lehettek azzal, hogy nem közlekedhetnek vele a folyón. Az elmúlt néhány hétben mindössze ketten szálltak vízre ilyen járművel, ám mindkettőjüket sikerült tetten érnünk és elfognunk. Pk már nem úszhatták meg figyelmeztetéssel, szabálysértési feljelentést tettünk ellenük. Vízi üldözésre még nem került sor, hiszen a folyón nem nagyon tudnak elmenekülni. Amennyiben kereket oldanának, megkeressük azt a helyet, ahol vízre rakták a járművüket és előbb-utóbb úgyis visszajönnek – mondta a törzszászlós.

„ Néhány kishajó vezetője amint meglát bennünket a vízen, már messziről mutatja, hogy minden okmánya rendben van."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parlagfű az üdülőkben

A szigetközi hétvégi házak általában nyaranta kihasználtak, ám vannak olyan üdülők, melyek már egy… Tovább olvasom