Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Öt központban 150 segítőt képeznek

Egyre nagyobb az igény az idősek szervezett ellátására. Most egy modellprogram során a családtagok és önkéntesek is megismerkedhetnek a segítségnyújtás módozataival.
A Mosonmagyaróvári kistérség 27 településén több mint 2400 a 80 év felettiek száma. Köztük sok az egyedül élő. Ők mindennapi életük során gyakran segítségre szorulnak. A jelenlegi alapszolgáltatás keretében működő étkeztetés, házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, családsegítés elérhető valamennyi szépkorú számára. Ugyanakkor a bentlakásos idősotthonok túlterheltek, mintegy kilencvenen szerepelnek a várólistán.

Ezért szükséges az idősek otthonukban maradásának elősegítése. Az „Együtt! Egymásért! Otthon!" program keretében 60 önkéntest, 50 hozzátartozót és 40 diákot készítenek fel a rászorulók segítésére, ápolására. Csendes Ibolya, a képzés szakmai vezetője szerint az otthonközeli ellátást kívánják támogatni. Céljuk ugyanakkor a helyi szociális biztonsági háló kialakítása is a településeken rendelkezésre álló közösségi erőforrások bevonásával.

Darnózselin a környékbeli önkéntesek, hozzátartozók és szakemberek tréningeztek.
Darnózselin a környékbeli önkéntesek, hozzátartozók és szakemberek tréningeztek.

– A Mosonmagyaróvári kistérségben öt központot alakítottunk ki, ahol a képzések folynak. Jó megtapasztalni, hogy sok jóakaratú ember van, aki segíteni kíván másokon. A felkészítések elméleti részében az önkéntesek és az idősek, betegek hozzátartozói ápolási útmutatót kapnak, de elsősegély-nyújtási alapismereteket is szerezhetnek, s a szociális ellátórendszerről is hallhatnak. Továbbá interaktív, játékos formában egy tréningen a gyakorlatba is bevezetjük őket – tudatta a Kistérségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője.

Az önkéntesek mellett a kistérség két nagy szociális intézményének munkatársai is korszerű tudást szereznek. A házi segítségnyújtásban dolgozók részére idősgondozói és szociális segítői képzést nyújtanak, a családgondozók mediációs képzésen fejlesztik tudásukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhat után újabb tizennégy kamera figyel

A város tizennégy pontjára kerülnének újabb kamerák. Tovább olvasom