Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Örökbe fogadták a köztéri virágágyásokat Lipóton

Sopron után kedden Lipótot tekintette meg a virágos települések nemzetközi zsűrije. A helyiek saját portájuk csinosításán túl a köztéri virágágyásokat is rendben tartják.

Lipót mindent megtett, hogy méltóképp képviselje Magyarország falvait.

A most készülő, termálvízzel fűtött futballpályákat, a helyi templomot és óvodát, a termálfürdőt, a négycsillagos szállodát is megtekintette többek közt az a tizenkét tagú zsűri, amely kedden Lipótra látogatott a virágos települések versenye keretében. Amint arról beszámoltunk, a nemzetközi vetélkedőn Sopron képviselte a magyarországi városokat, Lipót pedig a településeket.

– Közel öt hónapja készül a falu a nemzetközi versenyre, mely egyrészt óriási megtiszteltetés és egyben nagy kihívás is számunkra – magyarázza Tóth József Péter, a termálfalu polgármestere. Lipót szépítését a falu apraja-nagyja komolyan vette, hétfői látogatásunkkor is még az utolsó simításokat végezték. Sokan kicsinosították portájukat, többen köztéri virágágyásokat is ˝örökbe fogadtak˝. A településvezető elárulta: négy óra állt rendelkezésükre, hogy a falu értékeit bemutassák, ehhez külön ˝forgatókönyv˝ készült, sőt, még főpróbát is tartottak.

A legkisebb lipótiak ajándékkal készültek a látogatóknak. Fotó: Kelemen Miklós
A legkisebb lipótiak ajándékkal készültek a látogatóknak. Fotó: Kelemen Miklós

Sétakocsis idegenvezetéssel indultak útnak: a közösségi házban a polgármester beszélt a faluról, jelenéről és jövőbeli terveiről. Ellátogattak a sportcentrumba, melyet várhatóan egy hónap múlva adnak át, a temetőben többek közt a legrégebbi sírhelyet is megnézték.

Az angol Clive Addisonra, a zsűri elnökére mély benyomást tett a termálvízzel fűtött futballpálya. Elismerően szólt a termálfürdőről is, a falu virágosításáról, a jó minőségű gyepfelületről. Talán ezeknél nagyobb dicséret az, hogy a helyi lakosok is teljes mértékben bekapcsolódtak a verseny előkészületeibe, ami a verseny szándékaival összecseng.

A virágosításon túl arra is kíváncsi volt a zsűri, mit tesz a falu például a környezet védelméért.
A virágosításon túl arra is kíváncsi volt a zsűri, mit tesz a falu például a környezet védelméért.

– Lipót egy élő falu, ahol az önkormányzat, a helyiek egymásra odafigyelnek, mely nyitva áll a vendégek előtt és gazdaságilag is egyensúlyban áll. Élhető falu, ahol lehet és érdemes is élni – szögezte le a döntőbizottság angol elnöke. Portálunk kérdésére, hogy hogyan értékeli a magyar versenyzőket a nemzetközi mezőnyben, elmondta: dicséretes, hogy a megtekintett települések ki tudják használni az uniós támogatásokat. Tisztában vannak vele, hogy a versenyző települések nem ugyanonnan indulnak, így egy angol várost nehéz lenne összehasonlítani egy magyarral. A döntés során ugyan hasonló szempontokat figyelnek, viszont lényeges, hogy az adott település a rendelkezésére álló lehetőségeket hogyan tudja kiaknázni. Újságírói kérdésre válaszolva azt is hozzátette: akár családjával is szívesen ellátogatna Magyarországra, hiszen itt barátságos emberek élnek.

A polgármester kifejtette: a verseny szempontrendszere összhangban áll azzal, amit a falu fontosnak és követendőnek tart. Az értékmegőrzés mellett a környezetvédelem, a szelektív hulladékgyűjtés és a megújuló energiafelhasználás is külön hangsúlyt kap náluk. Minimális a munkanélküliség, de ezt is orvosolni szeretnék. Ebben húzóerő az idegenforgalom. Elmesélte, hogy csak a termál hetven diáknak ad nyári munkalehetőséget.

A helyiek nemcsak a faluszépítéssel készültek a zsűri fogadására, a templomban műsorral lepték meg őket, a helyi ovisok pedig ajándékkal: virágcsokor mellett rajzaikkal kedveskedtek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több vonatot akarnak a rajkaiak

Dr. Nagy István országgyűlési képviselő közbenjárását kéri a kistérség a rajkai vonatközlekedés… Tovább olvasom