Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Nyilvános bocsánatot követel a gárda

Mosonmagyaróvár - Az állításuk szerint a Magyar Gárdát érő, egyre durvább rágalomhadjárat megállítása érdekében hívott össze sajtótájékoztatót a Wass Albert-zászlóalj tegnap Mosonmagyaróváron.
„Elég volt, hogy a 15 és 2 százalékos párt vezetői a Magyar Gárdát sekélyes politikai csatározásaikra használják fel" – jelentette ki Szabó Róbert megyei kapitány a tegnapi sajtótájékoztatón, utalva az MSZP és SZDSZ helyi elnökeinek múlt héten tett nyilatkozataira.

– Elég volt, hogy valós céljaink elkendőzése helyett a külsőségek szándékos eltorzításával a közvélemény figyelmét eltereljék nemzetvesztő politikájukról – mondta Szabó Róbert.

– Elég volt, hogy a Magyar Gárdát és annak tagjait a legkülönfélébb ürüggyel bárki megrágalmazza. Elég volt, hogy a gárdistákat minden következmény nélkül emberi méltóságukban megsértsék, fasisztának, neonácinak, rasszistának, gyűlöltkeltőnek nevezzék. Kovács Tamás és Szentkuti Károly a sajtón keresztül a széles nyilvánosság előtt rágalmazott meg bennünket. Közleményükkel a városban az utóbbi időben felbukkant harminc gárdistát rágalmazták, akik tavaly augusztus, illetve október óta a Szent Koronára tett esküjükhöz híven cselekednek. Talán vették volna a fáradságot, hogy meggyőződjenek a megyei gárdisták valós cselekedeteiről – hangsúlyozta Szabó Róbert.

A megyei kapitány hozzátette: a két elnök kijelentéseivel a polgári törvénykönyvbe ütköző jogsértést követett el. Követelik, hogy Szentkuti Károly és Kovács Tamás nyilvánosan kövesse meg a gárdistákat. Amennyiben mindennek nem tesznek eleget, úgy a gárdisták bírósági úton orvosolják sérelmeiket. A bocsánatkérésen kívül becsületsértésért, rágalmazásért, hitelrontásért a harminc gárdista egyenként egymillió forint nem vagyoni kártérítést fog követelni. Követelésüknek esti tüntetésükön is hangot adtak.

Olvasóink írták

 • 15. 622 2008. február 14. 19:37
  „Tisztelt Krausz úr!
  Nézzen magába és halgasson!
  Az ön tevékenysége súrolja a törvénytelenség határait.
  Mukaidőbem tüntet költségtérítése egy különműfaj becsületességről beszélni több mint pofátlanság.

  Adjon az Isten,Szabb Jövőt”
 • 14. balos 2008. február 14. 16:10
  „Tisztelt Krausz Attila!
  Örülök, hogy újabb hozzászólásával tágítja ismereteimet/ismereteinket a gárdával kapcsolatban.
  "De Neked is tenned kell valamit azért, hogy Magyarnak nevezhesd Önmagad" - Ettől fel is éledt bennem egy gondolat: vajon Ön miért nem olyan billentyűzetet használ, amin a Magyar ű és ő betűk is megtalálhatók? (Elnézést a szőrszálhasogatásért...)
  Az hivatkozott alkotmányszöveg - "az általános honvédelmi kötelezettség alapján" - a katonai, ill. az azt kiváltó polgári szolgálatra vonatkozik, s mivel az "általános honvédelmi kötelezettséget" az OGy eltörölte, ezt nem tartanám megfelelő hivatkozási alapnak (persze nem vagyok jogász, csak számomra így logikus).
  "Saját nemzetét gyűlölő gondolkodásmód" - Csak nem a hazug, hiteltelen, hazaáruló, nemzetvesztő ballibsi kormányra/kormánypártokra gondol? Én, baloldali érzelmű Magyar állampolgárként kifejezetten sérelmezem ezt az általánosítást.
  Tudom, hogy szimpatizánsaik bejegyzéseiért, megnyilatkozásaiért - a jog szerint - nem vállalhatnak felelősséget, de akkor talán velük kellene megvitatniuk ezek helytelenségét, vagy el kellene tőlük határolódniuk. Ha nem teszik, a gárdán marad a bélyeg...”
 • 13. Krausz Attila 2008. február 14. 15:07
  „Adjon az Isten , Szebb Jövőt

  Nos, az állampolgársági eskü szövege:
  "Én, esküszöm, hogy Magyarországot hazámnak tekintem. A Magyar Köztársaságnak h? állampolgára leszek, Alkotmányát és törvényeit tiszteletben tartom és megtartom. Hazámat erômhöz mérten megvédem, képességeimnek megfelelôen szolgálom. Isten engem úgy segéljen."
  Nos, az állampolgársági fogadalom szövege:
  Én, fogadom, hogy Magyarországot hazámnak tekintem. A Magyar Köztársaságnak h? állampolgára leszek, Alkotmányát és törvényeit tiszteletben tartom és megtartom. Hazámat erômhöz mérten megvédem, képességeimnek megfelelôen szolgálom."
  Az állampolgársági eskü és állampolgársági fogadalom egyenértékü.

  Hazámat erômhöz mérten megvédem = Haza védelme
  17. Az Alkotmánynak az 1989. évi I. törvénnyel való módosítása óta az ,,általános honvédelmi kötelezettség" nemcsak katonai szolgálattal teljesíthet?, hanem polgári szolgálattal is. Az általános szabály azonban nem változott: a haza védelme minden állampolgár kötelessége. Az 1989 októbere óta hatályos alkotmányszöveg szerint pedig ,,Az állampolgárok az általános honvédelmi kötelezettség alapján fegyveres vagy fegyver nélküli katonai szolgálatot, illet?leg törvényben meghatározott feltételek szerint polgári szolgálatot teljesítenek." Eszerint lelkiismereti okból nem a honvédelmi kötelezettség alól lehet mentesülni, hanem annak egy módja, a fegyveres katonai szolgálat alól, azaz a polgári szolgálatos is honvédelmi kötelezettségét teljesíti.

  És, hogy nem csak a magyarokra jellemző az igény:
  A nemzetet, nemzeti hűséget fenyegető strukturális problémák mellett az univerzalis-ta szemlélet és a saját nemzetét gyűlölő gondolkodásmód veszélyezteti a kialakult európairendet.

  Ehez már csak egy kis adalék gondolatébresztőnek , fényfakasztónak:

  "De Neked is tenned kell valamit azért, hogy Magyarnak nevezhesd Önmagad"”
 • 12. Ajnó 2008. február 12. 21:45
  „Kedves balosok!
  Mielőtt véleményt alkotnátok a gárdáról, illdomos lenne előbb utána nézni mit bíráltok. Látom, van aki ezt megtette. Talán mindenkinek meg kéne tennie, akkor kicsit visszavenne ebből a hangerőből is. Ha már ilyen jólinformáltak vagytok, biztos azt is tudjátok, hogy a Gárda segélyt juttat nagycsaládodsoknak (akik közül vannak cigány származásúak is!), szegényeknek, és véradásokon is részt vesznek. A Gárda tagjai ugyanannyiból élnek mint más, mégis jut a szegényebb számára. Kíváncsi vagyok, balosok, mélyen tisztelt képviselőitek hányszor szerveztek gyűjtést, vagy adtak akár 500 Ft-ot egy 5 gyerekes család részére.
  Érdemes lenne megnézni az érme másik oldalát is.”
 • 11. balos 2008. február 12. 21:24
  „Tisztelt Krausz Attila!
  Korábbi elhatározásommal ellentétben már megnéztem a gárda honlapját. Tanulságos volt (pl. a Szabó Róbert által jegyzett "Mosonmagyaróváron győzelmet aratott a gárda" c. bejegyzés).
  Az esküjük, a mondanivalójuk tulajdonképpen szép. De akkor is félkatonai szervezetre utal az eskütétel, és Magyarországon csak a törvények által szabályozottan működhetnek (fegyveres) rendfenntartó és honvédő erők (bocs, de nem tudom a pontos szakkifejezéseket...) Megjelenésük, vonulásaik a "régi szép(?!) időket" idézik.
  Önök, akik a nyilvánosságot vállalják, szépen, körültekintően fogalmaznak. De nem zavarja Önöket, ahogy a szimpatizánsaik nyilatkoznak különböző fórumokon?! Azok a bejegyzések vastagon elbírják ezeket a jelzőket. Először talán tőlük kellene elhatárolódniuk, mielőtt bírósághoz fordulnak...”
 • 10. 621 2008. február 12. 17:45
  „Igen, adjon az isten szebb jövőt SA, SD, munkásőrség, magyar gárda, és minden egyéb pártkatonaság nélkül. Remélem erre az ügyészség mielőbb megadja a választ a feloszlatással....”
 • 9. Krausz Attila 2008. február 12. 15:08
  „Adjon az Isten , Szebb Jövőt

  "Én .... a Magyar Gárda gárdistája esküszöm, hogy hazámhoz, nemzetemhez, a magyar néphez mindörökké hű leszek. Történelmünk nagyjait példaképnek tekintem, nemzetem, hazám haladását, szabadságának, értékeinek, hagyományainak védelmét életem végéig tartó feladatomnak fogadom el.

  Zászlóinkat, társaimat el nem hagyom, a Gárda vállalt feladatainak
  végrehajtásában becsülettel kitartok. A Gárda Szolgálati Szabályzatát
  elfogadom és annak megtartását magamra nézve kötelezőnek ismerem el.

  Ha eskümet megszegem, sújtson előljáróim és társaim megvetése, és a
  Magyar Gárda soraiból való örökös kizárás.

  Isten engem úgy segéljen!"

  Nos, a fent nevezett eskü tartalmában nem vélek felfedezni a fasisztának, neonácinak, rasszistának, gyűlöltkeltőnek nevezhető hozzáállásra való buzdítást vagy a felsoroltakkal bármilyen azonosulást . Az esküjén keresztül nyomatékosítja minden magánember jövőbeli cselekedeteinek irányát de ezzel együtt sem lesz tagja a Magyar Gárda egyesületnek.
  Így tehát emberi méltóságukban megsértett állampolgárok magánszemélyként teljes joggal kezdeményezhetik a bizonyítást a jog asztalánál - becsületsértés és nagy nyilvánosság előtti rágalmazásért.”
 • 8. Anton 2008. február 11. 12:34
  „Kedves hozá szólók

  Aki valamit tenni akar az országért az kezdje úgy hogy kitakarítja a háza táját!
  Ha valaki tenni akar valamit az országért tegyen elöször Mosonmagyaróvárért. Itt élünk elöbb it legyen kulturált város ne pedig egymést pocskondiázása legyen cél!”
 • 7. balos 2008. február 09. 22:01
  „(folyt.)
  Jó ez az "idézet egy nyílt levélből", bár tudod, minden csak nézőpont kérdése.
  Nem is tudom, szegény gárdistáknak mily´ meggyötört lehet a lelke, hogy holmi helyi mszp/szdsz-elnökök galádul becsületsértést, rágalmazást, hitelrontást követnek el ellenük. Ők nincsenek úgy felvértezve, mint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az ő szegény mimóza-lelkük "egyenként egymillió forint nem vagyoni kártérítésért" kiált.
  Hogy őszinte legyek, nem olvastam a gárda alapító okiratát (nem is tervezem). Lehet, hogy az csupa nemes cselekedetről szól, de nyilván alapvető célja az volt, hogy a bíróságon bejegyezzék. Még az is előfordulhat, hogy a gárdát tisztességes szándék vezérli, de sajnos a gárdával szimpatizálók bejegyzései általában nem erről tanúskodnak.
  Lehetséges, hogy a gárdának kellene elhatárolódni saját szimpatizánsaitól?!
  Remélem, a szebb jövő már elkezdődött...”
 • 6. balos 2008. február 09. 21:36
  „Kedves karaffda!
  Hidd el, a baloldali gondolkodású embereknek is nehezükre esett tudomásul venni, amikor 1998-ban az első forduló listás mszp-győzelme után, Torgyán hathatós segítségével - a második fordulóban 82 kisgazda-képviselőjelölt visszaléptetésével - az Ember, Aki Sohasem Hazudott (copy.621) alakíthatott kormányt (emlékszel?, "a kisgazdákkal soha"). OV és a fidesz-vezérkar meg is volt lepődve rendesen - akkor még tényleg fiatalok voltak...
  Ezt biztos nem hiszed (hiszitek) el, de 1990 kivételével eddig minden OGY-i választás első fordulójában a listás szavazást az mszp nyerte, a ´98-ast is. Aztán 2002-ben, mikor a fidesz elvesztette a hatalmat, elkezdték ezt a választási csalás-maszlagot, pedig a választások lebonyolításáért ők maguk feleltek.
  A demokrácia tudod ilyen, nem csak azok mennek el szavazni, akik a fideszt és a gárdát szeretik...”
 • 5. pancser 2008. február 09. 20:17
  „Kedves 621! Nem tetszett a Munkásőrség, pedig apád is az volt, meg a haverjai. Masíroztak az utcán, pisztolyuk volt stb. Hallgas inkább!”
 • 4. karaffda 2008. február 09. 12:56
  „Kedves balos!

  Azt nem lehet soha tudomásul venni: ,,hogy Magyarországon 2006-ban demokratikus választás során alakíthatott kormányt a balliberális oldal",
  ugyanis arról már többször is hallhattunk, olvashattunk, hogy sajnos egyáltalán nem demokratikus választásokkal nyert a jelenlegi kormány.

  Az erről tudósító hírek közül íme egy idézet egy nyílt levélből, ami sajnos ezt a tényt támasztja alá.


  ,,Dr. Sólyom László köztársasági elnöknek,
  Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek,
  Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének,
  Bihari Mihálynak, az Alkotmánybíróság elnökének
  és Orbán Viktor volt miniszterelnöknek, a Fidesz elnökének

  (...)

  Gyurcsány hazugsággal, megtévesztéssel és választási csalással került hatalomra és tartotta meg azt mindmáig, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ez mind a köztársasági elnök, mind pedig az Országgyűlés felelőssége, hiszen egy jogállamban egy notórius hazudozó, elmebeteg és köztörvényes bűnöző miniszterelnököt nem is engednek eljutni a bársonyszékig, vagy ha időközben hivatali ideje alatt fény derül a bűneire, azon nyomban lemondatják és bíróság elé állítják azt."  Én inkább azt mondanám, hogy azt kellene tudomásul venni, hogy a Magyar Gárda valójában mivel foglalkozik, és nem olyan jelzőkkel teleaggatni, amihez egyáltalán semmi köze.

  Szebb jövőt”
 • 3. balos 2008. február 09. 11:36
  „Tisztelt Szabó Róbert!
  A Kisalföld február 4-i, hétfői számában a Gárdaügy: a Fidesz is reagál c. cikkében egy keretes írás számolt be az Ön által a saját honlapjukra feltett bejegyzéséről (gondolom ismeri).
  Ha az ott leírtak az igazságot tükrözik, akkor számomra ez azt jelenti, hogy Önök fenyegetéssel, megfélemlítéssel megzsarolták a legnagyobb ellenzéki párt önkormányzati képviselőit ("ennek hatására megszületett az igazgatási bizottság döntése...").
  És ehhez képest Önök beszélnek becsületsértésről, rágalmazásról, hitelrontásról...?! (Az általam leírtak a véleményemet tükrözik, nem tényállítások!)
  Örülnék, ha megosztaná, mire gondolt ezen bejegyzés írásakor, akkor lehet, hogy meg tud győzni a kialakult véleményem ellenkezőjéről.
  Erőszakkal nem lehet megoldani semmit. Tudomásul kellene venniük, hogy Magyarországon 2006-ban demokratikus választás során alakíthatott kormányt a balliberális oldal, és kormánytöbbség birtokában ők hozzák az ország (lakosainak) sorsát befolyásoló törvényeket. Az ellenzék dolga, hogy alternatívát kínáljon, de az állandó elutasításon kívül másra nem képesek.”
 • 2. Szabó Róbert 2008. február 09. 10:49
  „Kedves 621!
  Talán venné Ön is a fáradságot, és először tájékozódna, mielőtt vádaskodik és ítéletet mond!

  Szebb jövőt!”
 • 1. 621 2008. február 09. 07:56
  „Nekem pedig a pártkatonaságból lett ekegem. Vonatkozik ez ugyan úgy az SA-ra, mint a munkásőrségre. És ugyan úgy a "magyar gárdára" .Egyik sem különb a másiknál.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Filmdíj a Caesar készítőinek

Mosonmagyaróvár - A Viasat History filmpályázatán a mosonmagyaróvári Kossuth-gimnázium 10. f… Tovább olvasom