Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Nézze meg élesben a tűzszerészek munkáját a Szigetközben! - videó

Kilenc fős tűzszerészcsapat fésül át egy 2000 négyzetméteres földterületet Feketerdő mellett egész héten. Riport a bombavadászok munkájáról képgalériával.

Mint arról a kisalfold.hu beszámolt, hétfőtől péntekig 9 fős tűzszerészcsapat dolgozik Feketeerdőn, miután egy hónappal ezelőtt négy kézigránátot is találtak a parányi szigetközi településen.

Portálunk csütörtökön élőben tekinthette meg, hogyan dolgoznak a tűzszerészek abban a szigetközi erdősávban, ahol anno egy második világháborús lövészárok húzódott.

Első körben nagytakarítás, avagy a konzervek, sörös kupakok összegyűjtése

"Körülbelül 2000 négyzetméteres területet kell felderítenünk és megtisztítanunk. Először a kollégák speciális fémdetektor segítségével pásztázzák át a föld felső réteget.

Ennek az a célja, hogy az eldobott különböző fémtárgyak, konzerves dobozok, sörös kupakok ne hátráltassák később a bombák, kézigránátok, éles lőszerek megtalálását" – kezdte a kisalfold.hu-nak Kiss Henrik, az Első Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred törzsőrmestere, a Feketeerdőn dolgozó tűzszerész alakulat parancsnoka.


Videó: Cseh Róbert.


"Soha nem lehet tudni, hogy mikor nézünk szembe veszélyes szituációval"

"Az elmúlt négy napban több éleslőszert, töltényhüvelyt és II. második világháború korabeli fegyvert emeltünk ki a földből, robbanószerkezettel eddig nem találkoztunk. A mi munkánk során azonban soha nem lehet tudni, hogy mikor nézünk szembe veszélyes szituációval, vagyis mikor kell hatástalanítanunk második világháborús robbanószerkezeteket.

Utóbbiakat szerencsés esetben el tudjuk mozdítani és szállítani, ha viszont erre nincs lehetőségünk, akkor robbantással semlegesítjük a bombát. Itt Feketeerdőn viszonylag távol állnak a legközelebbi lakóházak, azaz szükség esetén nem okozna komoly fejtörést a biztonsági zóna kialakítása a TNT használata előtt" – folytatta Kiss Henrik.

Tűzszerészek Feketeerdő mellett - képek: Cseh Róbert.

"Az ominózus földterületet többször is alaposan átvizsgáltuk"

Arra a felvetésünkre, hogy pénteki munkanap után kijelenthetjük-e, miszerint teljesen megtisztult az egykori feketeerdői lövészárok környéke, a törzsőrmester úgy válaszolt: "szinte 100 százalékosan igen, az ominózus földterületet többször is alaposan átvizsgáltuk".

Kiss Henriktől kérdésünkre megtudtuk azt is, hogy a tűzszerészek meglehetősen sok bevetésen vesznek részt évente, idén már több mint 1500 segélyhívó bejelentést kaptak az ország minden részéről.

Úgy, hogy a hatástalanítások jelentős része tavasz elejétől ősz végéig történik - ilyenkor tart tehát a tűzszerészi feladatok főszezonja.

Olvasóink írták

 • 4. Túrabakancs 2010. szeptember 04. 18:21
  „fióka!
  Szerintem az egy talajszonda , azok ilyen brutális nagyságúak.
  Viszont az tény hogy nem mai gyerek. A fémkereső az formailag
  teljesen más, kerek a keresőfejük, esetleg ovális. Lehet
  hogy tévedek. Persze a szonda is fémkeresőnek annak minősül
  valamilyen formában.”
 • 3. fióka 2010. szeptember 03. 15:41
  „öcsém micsoda technika az egész fémkereső lehet vagy 30kg meg 30 éves is”
 • 2. Túrabakancs 2010. szeptember 03. 10:15
  „Jandex!
  Meg a római Sestertius is! :)”
 • 1. Jandex 2010. szeptember 03. 09:28
  „A söröskupak már hatástalan,nem?!:)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törökök, koszovóiak és nigériaiak buktak le - nyugatra indultak

Taxival, vonaton és embercsempész segítségével személyautóval próbáltak többen is illegálisan… Tovább olvasom