Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Negyedóra lett a legrövidebb parkolási idő

Mosonmagyaróvár - Harminc forintért is lehet már várakozni – igaz, csak negyedórára – a fizetőparkolókban.

A friss rendeletmódosítás nyomán változott a pótdíj fizetésének módja és összege is. A város átveszi és fizetővé alakítja az egyetem Phare-épületéhez tartozó parkolókat is.

A parkolást szabályozó törvény változása miatt szükségessé vált a helyi parkolórendelet módosítása is Mosonmagyaróváron. Erről legutóbbi ülésén határozott az önkormányzat képviselő-testülete. Az új törvényi rendelkezés előírja, hogy a minimálisan fizetendő várakozási díjnak a tarifa alapján számított 15 percnek megfelelő összegnek kell lennie.

Emiatt a helyi rendeletet úgy módosították, hogy a második díjzónában a megváltható legrövidebb parkolási idő 20 percről tizenötre csökkent, ezzel arányosan pedig a minimálisan fizetendő díjtétel 40 forintról harmincra módosult. A törvény elírja azt is, hogy a parkolási, illetve pótdíjakból származó bevételeket és azok felhasználását az önkormányzatnak nyilván kell tartania és ezt a város honlapján közzé tennie. Ennek megfelelően a továbbiakban a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. félévente megküldi majd a hivatal szervezési és koordinációs osztályára a rendelkezésére álló adatokat, amit aztán a városi internetes portálon közzétesznek.

A pótdíjfizetés szabályait is megváltoztatták a rendeletmódosítással. Így az egy óránál rövidebb időre megváltott parkolójegy esetén akkor kell pótdíjat fizetni, ha a várakozási idő 5 perccel meghaladja azt. Míg egy órára vagy annál hosszabb időre történt fizetés esetén akkor, ha a parkolójegy legalább negyedórája már lejárt. A pótdíj összegére is eltérő szankciókat tartalmaz a módosítás aszerint, hogy 15 napon belül vagy azon túl történik-e meg a befizetés. Az előbbi esetben ugyanis az adott zóna kétórai tarifájával, míg az utóbbi esetben az egyórai parkolódíj negyvenszeresével egyenlő a pótdíj összege.

A fizető-parkolóhelyek száma is nőtt a városban a módosítással. Az egyetem vezetése ugyanis azt kérte a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-től, hogy a Lucsony utcai Phare-épület mögötti parkoló üzemeltetését vegye át. Itt a kettes díjzónába tartozó 34 parkolóhelyet alakítanak ki.

Olvasóink írták

 • 12. invektus 2010. július 08. 19:05
  „5 :)

  nem azért nevetek mert miszzz hanem azért
  mert go,,,,,,,,,,,,,,”
 • 11. ShiKhar 2010. július 07. 20:55
  „enzso: 14400 Ft egy évre (januártól decemberig) a bérlet, de mivel fél év van így csak a fele, tehát 7200 Ft dec 31ig! ez csak akkor ha magánszemély nevén van az autó. cégeknek 76000 egy évre, így mostantól "csak" 38 eFt.
  Ja és ha meg akarsz spórolni egy utat magadnak, akkor vidd be a forgalmit az ügyfélszolgálati irodába!(azzal bizonyítod hogy magánszemély tulajdonában van az autó)”
 • 10. KoPi 2010. július 06. 07:50
  „9. enzso:
  http://www.vuf.hu/parkolas.html”
 • 9. enzso 2010. július 06. 07:10
  „Sziasztok! Megtudja mondani nekem valaki hogy egy évre mennyibe kerül a parkolási díj??mert én nap mint nap a Phare-épületnél parkolok de ez most nagy kiszúrás lesz velem szemben 70kmerről járok.”
 • 8. ShiKhar 2010. július 05. 14:08
  „A cikkben roszul szerepel a pótdíj mértéke.
  Helyesen így van:
  "kiszabott pótdíjat a pótdíj kiszabásának napját követő 15 napon belül megfizetik, a pótdíj az adott napon belül díjköteles időszakra és további két órai várakozásra számított várakozási díj összegével egyenlő. A pótdíj összege 15 napon túli befizetés esetén az egy órai várakozási díj negyvenszerese."
  ez országosan így van, nem csak óváron, mivel a KRESZT módosították.
  lefordítva: ha NEM veszed meg 30 forintért a jegyet 15 percre, akkor fizetsz 15 napon belül 1560 Ft büntetést, 15 napon túl 4920 Ft-ot. Ez csak a 2. díjzónában van. Az I. díjzónában 2600 illetve 8000 Ft a büntetés.”
 • 7. ozaki77 2010. július 05. 10:52
  „Kedvező? De lehetne olcsóbb is.”
 • 6. Jani_Móvar 2010. július 04. 23:02
  „Idáig nem úgy volt, hogy megállástól számítva 20 percig nem kell jegy?”
 • 5. KoPi 2010. július 04. 07:29
  „3. hozzászólás invektus:
  Na látod! Ezért van a parkolási díj. Hogy járjál biciklivel, vagy busszal, netán gyalog és ne terheld a belvárost az autód zajával, kipufogógázával, stb. Továbbá azért van, hogy ha mégis bemennél autóval, akkor a lehető legrövidebb ideig maradj ott, hogy legyen másnak is hely. Szóval ez nem szolgáltatás, hanem SZABÁLYOZÓ ESZKÖZ.”
 • 4. akela4 2010. július 04. 07:15
  „A Sógoréknál ennyi időre pedig egyáltalán nem kell fizetni!
  Igaz én is nagyot néztem, de egy ismerősömmel jártam Mödlingben, ahol Ő él és ott ez mindennapos gyakorlat!”
 • 3. invektus 2010. július 03. 21:42
  „ez egy jó ötlet”
 • 2. RickCartman 2010. július 03. 19:48
  „járj biciklivel”
 • 1. invektus 2010. július 03. 16:18
  „NEM AZÉRT IROK MERT KIABÁLOK
  csak egy kérdés ?!!

  LE IS MOSSÁK A SZÉLVÉDŐM
  ?
  VAGY ŐRZIK E gépkocsim ??
  nos bemegyek egy üzletbe ,,bementem álnak elöttem nem mondhatom az eladonak hogy csak 15 PERCET VÁLTOTTAM

  VAGY HA 2*15 PERCET VÁLTOK VAJON VISSZA E KAPOM A PARKOLO TÁRSOSÁGTOL A PÉNZEM

  EGYÉPKÉN A PARKOLÓ TÁRSASÁGOK VAGY TÁRSASÁG
  CSAK LEHUZNI TUD SZOLGÁLTATÁS MEG

  kiirom
  SZAR !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ipartelepiek megelégelték a hajléktalanokat

Március végéig maradhattak volna a volt határőrlaktanya épületében kialakított krízisszállón a fedélnélküliek. Ennek ellenére négy-öt személy még ma is ott húzódik meg. Tovább olvasom