Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Milliós bírsággal sürgetik a Korona felújítását

Mosonmagyaróvár - Határozatban kötelezte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal az egykori Korona Szálló tulajdonosát az épület homlokzatának rendbetételére. Amennyiben 180 napon belül nem készül el a felújítás, akár egymillió forintos bírságra számíthat a tulajdonos.
„Mosonmagyaróváron a belvárosban, felújítás alatt lévő műemlék szállodaépület 1139 négyzetméter hasznos területtel, 100 millió forintos irányáron eladó" – kiváló lehetőséget kecsegtetve ezzel a mondattal kínálják eladásra több ingatlanközvetítő internetes oldalán az egykori Korona Szállót, mely állapota miatt joggal nevezhető a mosoni belváros szégyenfoltjának.

Az egykori Korona Szálló a Fehér Ló Fogadóval és a magtárral az 1700-as évek második felétől Moson legjelentősebb dunai gabonaforgalommal összefüggő épületegyüttese volt. A későbbi szállót eredetileg Zsidanics István építtette családi kúriaként 1727-ben. Az épület később a mezőváros Moson tulajdonába került és átalakították beszálló vendéglővé. Egészen 1939-ig fogadta a Győr, Bécs, Sopron felől érkezőket.

Az egykori Korona Szálló állapota miatt joggal nevezhető a mosoni belváros szégyenfoltjának. A tulajdonosnak 180 napja van a felújításra.
Az egykori Korona Szálló állapota miatt joggal nevezhető a mosoni belváros szégyenfoltjának. A tulajdonosnak 180 napja van a felújításra.


Az épület az elmúlt évtizedekben állami tulajdonban volt és az erdészet használta, sőt, bérlakások is voltak benne. Ez idő alatt állaga folyamatosan romlott, az utolsó felújítási munkálatokat közel fél évszázada végezték el rajta. Az épületet 1998-ban értékesítette az önkormányzat és így került egy helyi cég tulajdonába.
A tulajdonos kezdetben végzett némi állagmegóvó munkálatokat, ám a teljes – beleértve az utcai homlokzat – felújítására nem jutott pénz, mint ahogy a hasznosítása sem sikerült.

Négy évvel ezelőtt a tulajdonos előállt egy elképzeléssel, miszerint emelt szintű idősek otthonát alakítana ki a valamikori Korona Szállóból. Úgy számolt, egy éven belül megvalósul a beruházás első üteme. Nem valósult meg. Sőt, az épület állapota azóta is egyre romlik, az önkormányzat többször próbálta felvenni a kapcsolatot a tulajdonossal, hogy hozza rendbe a homlokzatot, ám még választ sem kaptak a megkeresésekre.

– A város annak idején 16 millió forintért adta el az épületet, ám pénzt nem kapott, hanem a vevő cserében elvégezte a Fehér Ló Közösségi Ház külső felújítását – mondja Faddi Horváth Pál, az önkormányzat mosoni bizottságának elnöke, aki szerint nem lett volna szabad értékesíteni az épületet. A képviselő elmondta: az adásvételi szerződés szerint a vevőnek 2002 végéig el kellett volna végeznie az épület teljes felújítását. Amennyiben ezt nem teljesíti, az önkormányzatnak visszavásárlási joga lett volna 2003 januárjáig. A határidőig azonban az önkormányzat részéről senki nem szólalt fel ez ügyben. Az elnök szerint ezzel a vevő teljes jogú tulajdonossá vált, aki időközben átíratta az ingatlant egy családtagjára, így az önkormányzat már semmiféle követelését nem tudja érvényesíteni.

Az elmúlt években az épületen a statikai megerősítés megtörtént, az állagmegóvási munkákat elvégezték, a tetőt kicserélték, ám a további felújítási munkák elmaradtak, a szerződésben rögzített határidő pedig rég lejárt. Az Korona Szálló egyre siralmasabb képet mutat, Szent István király úti homlokzata műemlékhez méltatlan állapotban van. A mosoni bizottság többször is kezdeményezett ez ügyben egyeztetést, de a kísérletek rendre eredménytelenek maradtak. Ezért hivatalosan is felkérték a polgármestert, hogy járjon el a homlokzat felújítása érdekében.

Az építési törvény ugyanis lehetővé teszi, hogy a városképet rontó állapot megszüntetésére a tulajdonost hatóságilag kötelezzék.

Országosan védett műemlékről lévén szó, az elsőfokú építési hatóság a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, így a polgármester hozzájuk fordult. A műemlékvédelmi szakemberek helyszíni szemlét tartottak, majd ezt követően kiadták a kötelezést. A határozat szerint 180 napon belül kell a homlokzatot a már korábban engedélyezett tervek alapján felújítani. Amennyiben ez nem történik meg, eljárási bírság szabható ki, melynek felső határa egymillió forint, ami akár többször is kiróható.

 

Olvasóink írták

 • 6. Mosoni lakos 2008. október 17. 13:47
  „Kissé megkésve ugyan de már nagyon ideje volt annak hogy csináljanak is vle valamit.Naponta fogad ez nem túl szép látvány.Sírnom kell ha azt látom hogy miilyen állapotban van egy "műemlék?"”
 • 5. Jakutika 2008. október 02. 15:25
  „Nem indult el semmi csak írtak egy cikket és kilátásba helyeztek egy "komoly" büntetést.”
 • 4. Mosoni 2008. október 01. 21:36
  „Végre elindult valami! csak az a gond, hogy megint büntetés az ösztönző!”
 • 3. pan.cser 2008. október 01. 09:39
  „Helyes! Már korábban kellett volna!”
 • 2. Egy mosoni 2008. október 01. 08:44
  „Hűűű, egymillió forint. Az nagyon sok...egy olyan embernek, aki épp csak annyit keres, hogy meg tud belőle élni, de egy ilyennek. Valószínűleg a tetőcsere is többe került. Szerintem inkább kifizeti a büntetést (ha kifizeti), mint felújítsa a homlokzatot, ami nem kis összeg. Valószínűleg azt várja mikor dől össze az épület.”
 • 1. helyes 2008. október 01. 07:19
  „Helyes... Kár hogy az Önkormányzatnál annyira lógatják a lábukat, hogy ez eddig nem történt meg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több a rendőr, de mégis több bűncselekmény történt

Jánossomorja - Tavaly adták át a városi rendőrőrsöt, ahol a korábbi öt rendőr mellett hat újonnan… Tovább olvasom