Kisalföld logö

2017. 12. 19. kedd - Viola -6°C | 1°C Még több cikk.

Milliárdokból bővül a fürdő

Mosonmagyaróvár - A mosonmagyaróvári termálfürdőben az első ütem mintegy 1,8 milliárd forintos felújítását a tulajdonos saját erőből valósítja meg. A cél a gyógyászati funkció erősítése.

A víz minősége, a fürdő múltja, területének és beépíthetőségének korlátozottsága alapján a gyógyászati, egészségmegőrző és aktív pihenést szolgáló funkció került előtérbe a mosonmagyaróvári termálfürdő korszerűsítésekor – tájékoztatta a Kisalföldet a kezdetekről Nagy Sándor, a Flexum Zrt. beruházási vezetője.


Gyógyfürdő, bővülő szállodai háttérrel

– A fürdő pozicionálása azért is volt fontos, mert ma már számos fürdő működik a régióban, főként szórakoztató funkciókkal. Beruházási célunkat az is erősítette, hogy a fürdők többségében valójában nem gyógyvizes medencék működnek. Ezek évente egyszer ürített, folyamatos vegyszeradagolással és előírt ráfolyással életben tartott vízminőségű medencék. Az ilyen üzemeltetés azonban nem gyógyvíz jellegű. Több orvosközösségtől kaptunk arról szóló figyelmeztetést, miszerint a vegyszeres üzemeltetés újabb járulékos betegségeket okozhat. Mindezeket figyelembe véve – egészségügyi szakemberek véleményére is alapozva – döntött a Flexum igazgatósága: Magyarországon talán egyedüliként vegyszermentes gyógyvízen alapuló gyógyfürdő-szolgáltatást biztosítunk. A beruházás műszaki feltételeit is ehhez igazítottuk. E megoldás lényegesen drágább, mint a vegyszeres technológia – hangoztatta Nagy Sándor.

– Mindemellett a tisztaságot és a higiéniát is szem előtt tartottuk a fejlesztésnél. Ennek rendeltük alá a gyógyfürdő méretezését is. Így szezonon kívüli kapacitása 800 fős, míg nyáron naponta 1500 vendég látogathatja. Korábbi, leromlott egycsillagos állapotából négy-öt csillagos szintre kívánjuk felhozni a termált – mondta.

A fürdőhöz jelenleg 110 szobás, 220 férőhelyes, gyógyászati ellátást is nyújtó szálloda tartozik. További 300 szobás bővítését tervezik. Így a fürdő fogadókészségének közel felét a szállodavendégek tennék ki.

A mintegy 1,8 milliárdos első ütem jelentős része már megvalósult. Jelenleg négy gyógymedence – wellnesselemekkel gazdagítva – és három úszómedence működik. Az egyik kifejezetten a gyógyúszást, míg a 33 méteres fedett és a 25 méteres nyitott az egészségmegőrzést, a kikapcsolódást szolgálja. A tervek szerint a szállodákhoz kötődően még három medence épül. Jelenleg is folyik egy európai szintű vizesblokk építése és a korszerűtlen szabadtéri öltözőfülkék cseréje. A rekonstrukciót nehezítette, hogy folyamatos üzemeltetés mellett kellett megvalósítani s a korábbi elavult létesítményeket fel kellett számolni.

A mintegy 1,8 milliárdos első ütem jelentős része már megvalósult. Jelenleg négy gyógymedence – wellnesselemekkel gazdagítva – és három úszómedence működik.
A mintegy 1,8 milliárdos első ütem jelentős része már megvalósult. Jelenleg négy gyógymedence – wellnesselemekkel gazdagítva – és három úszómedence működik.

Második ütem: csak tervszinten, hárommilliárdból

A rekonstrukció tervezett második üteméről Nagy Sándor elmondta: mintegy hárommilliárd forintot igényel. Ennek során a szállodakapacitás folyamatos bővítése mellett tervezik egy korszerű, 800 férőhelyes öltöző kiépítését, a gyógyászat bővítését és modernizálását, valamint egy szerényebb, elkülönített gyermekmedence kiépítését is. A fejlesztések mellett legalább annyira fontos a szakképzett személyzet, amely még nem áll rendelkezésre.

Korábbi, leromlott egycsillagos állapotából négy-öt csillagos szintre kívánjuk felhozni a termált- mondta Nagy Sándor, a Flexum Zrt. beruházási vezetője.
– A beruházáshoz az előző ciklus polgármestere által lelkesen ígért támogatásból semmi sem lett. A fürdő fennállása óta soha egy fillér támogatást sem kapott. A benyújtott pályázatunkat sikeresnek ítélték, azonban pénz hiányában két év múlva lett volna reményünk újra pályázni. A fürdő állapota miatt azonban dönteni kellett: vagy bezárjuk, vagy a támogatás nélküli rögös úton a fejlesztést választjuk. Utóbbi valósult meg, amely komoly anyagi nehézségeket okoz, hiszen az elhatározás óta többször volt szinte a teljes nyereséget elvonó állami adó- és teheremelés. Olyannyira, hogy ma a költségek levonása után megmaradó bevétel mintegy 98 százalékát elveszi az állam. Míg az európai országok többségében a fürdők áfaterhe 10 százalék alatt van, addig nálunk ezt 25 százalékra emelték. Így nehéz felvenni a versenyt a szomszédos Ausztriában működő, vagy a belföldön, milliárdos vissza nem térítendő támogatásokban részesült fürdőkkel – panaszolta a vezető.


Beárnyékolt jövőkép

– Nyilvánvaló, hogy a jelen állapotok beárnyékolják a jövőképet, ám hiszünk abban, hogy gyökeres változtatások lesznek a gazdaság szabályzórendszerében. Ennek megfelelően tervezés szintjén készítjük elő a további fejlesztéseket. Eddigi fejlesztéseink sikerét a vendégösszetétel változása és mértéktartó növekedése alátámasztotta. Jelenleg a vendégek mintegy 70 százaléka külföldi. A gyógyászatunk megerősítésével a helyi vendégek elvárásainak szeretnénk jobban megfelelni. A tervek közt szerepel továbbá egy nagyobb léptékű, új, 8 hektáros területen megvalósítandó, döntően szezonális, nyári igényeket kielégítő, attraktív fürdőkomplexum létrehozása is – tájékoztatott Nagy Sándor.

Olvasóink írták

 • 10. Bogika 2009. augusztus 01. 10:12
  „Én a mult honapban voltam párszor és nekem tetszik ez az újulás:) viszont rettentöen drága 2750 ft egy felnött jegy és a diák sem olcsobb viszont az osztráknak csak 8,70 euro,tehát akár hogy is számoljuk az osztrákok olcsobban juthatnak be!Hogy lehet ez? Nem inkább a magyaroknak kellene segiteni????????? Vagy egyszerüen csak fizessünk mi is euroval? Oké,mert nekem van,hisz azért dolgozok!De akinek nincs és szivessen menne pár alkalommal? Ott is csak a magyarokat akarják lehuzni!Amikor megkérdeztem a hölgyet a kasszánál,hogy mért olcsobb ha euroban fizetek akkor annyit mondott,hogy hát mindig változik az árfolyam!Nevetsége,akkor számolják ki nekik minden nap,és irják át,ilyen egyszerü lenne lehet többen is mennének ha kicsit olcsobb lenne a magyaroknak az osztrák meg had fizessen neki van miböl:)”
 • 9. rivotril2mg 2009. július 23. 12:29
  „juhi légyszives a cikkről írj véleményt,ne a rivotril2mg-ról, magasról .... mi van a lúcsony utcában,felőlem lehet a pápa székháza is,és igen néha jó volt suli helyett beugrani a termálba egyet csobbanni <moderálva személysekedő>, ha további gondjaid vannak velem szemben akkor légyszives a rivotril2.5mg@hotmail.com címre közölheted, köszi”
 • 8. juhi 2009. július 23. 07:00
  „rivotril2mg-nek:
  Te aztán bátran mondod a véleményedet olyanról is, amit saját bevallásod szerint is legalább évtizedek óta nem láttál ! Teheted, igen tájékozott vagy, hisz még azt is tudod, hogy a Lucsony utcában egyetem, vagy mi van ott.
  <moderálva>”
 • 7. renato90 2009. július 22. 15:57
  „Mindjárt sajnálom a tulajdonost, akitől a profit 98%-át elszedi az állam, mégis volt 1,8 MILLIÁRD forintja a felújításra! Amúgy tényleg drága, és sok a szlovák, akik olcsóbban bejutnak. Amúgy lehetne retro strand is belőle, nem is kéne sok alakítás...”
 • 6. rivotril2mg 2009. július 22. 12:40
  „még utiköltséggel együtt is olcsóbban jön ki egy 4 tagú család a győri élményfürdőbe, és az legalább tényleg élményfürdő, ez meg egy trágyadomb, talán akkor voltam itt utoljára mikor még hátulról (egyetem vagy mi van ott a lúcsony utcába) be lehetett mászni,de már az is megszűnt. Ezt nem helyi emberkéknek van fenttartva, és nem érdekli az üzemeltetőt mert jönnek a külföldi vendégek és jó pénzeket ott hagyják, ha megteheti hogy drága legyen akkor mér ne tegye meg,pénzből élünk, ő tuti nem egy gyárból fog menni nyugdíjba.”
 • 5. Csipetke 2009. július 22. 10:01
  „Már nem járunk a mosonmagyaróvári termálfürdőbe, mert az árakat sajnos nem tudjuk megfizetni, luxusnak számítana, ha bemerészkednénk egy-egy órára úszni.
  Sajnos nincsenek tekintettel a kispénzüekre, hiszen a 3 órára szóló úszójegy ára is igen borsos. Mindenesetre, én szívesebben úsznék pl. egy órahosszat csak, mint 3 órát, de jóval kevesebb pénzért.
  Ráadásul a mai világban talán nem lenne nehéz megoldani a számítógépes be,-kiléptetést, ami után természetesen annyit fizetnék amennyi időt ténylegesen eltöltöttem a fürdőben. Így valószínű többen élnének az úszás adta örömökkel, az egészségünk érdekében. A környéken több olyan fürdő is van, ahol ugyan hasonlóak a belépési díjak, de magában foglalják pl. szauna haszlálatát, korlátozás nélkül!
  Ja, és talán nekünk helybelieknek is adhatnának kedvezményt, ha már másnak jár!”
 • 4. pancser 2009. július 21. 20:09
  „Egy valamire biztosan nem alkalmas az óvári fürdő, a nyári szezonra. Beszorítva szűk helyre szállodákkal körbeépítve nem kóser. A gyógydolgaira nem vagyok rászorulva, lehet, hogy abban van fantázia nem tudom. Viszont itt van a szomszédban egy nagyon kellemes nyári hely Lipót, ami messze túlnőtt a helyi viszonyokon, élvezzük is!”
 • 3. zopika02 2009. július 21. 13:26
  „"- A beruházáshoz az előző ciklus polgármestere által lelkesen ígért támogatásból semmi sem lett."

  Hiszen a megelőző ciklusok polgármestere aktívan részt vett a tulajdon átjátszásában. Kell ennél több segítség ? Vagy talán önkormányzati pénzt is kellett volna még kapni a volt önkormányzati tulajdonhoz ? Az ember esze megáll.
  Majd ha lesz időm megsajnálom a tulajdonost, egyébként nagy valószínűséggel nem költöttek ennyi pénzt a fürdőre hiszen akkor talán a 20 éves mellékhelységek felújítására és kultúrált kialakítására is futotta volna. De nagyon retro hangulata van a pihenő részleg olcsó műanyag asztalainak és székeinek amin a szlovákok táskából falatoznak. Nagy fejlődés mit ne mondjak. Persze majd követjük a Lipóti példát a volt kertészet 8 Hektárján, hiszen az is a zsákmány része volt. Legalább annyit vissza adhatna a városnak hogy nem a Lajtába engedik a termálvizet hanem hasznosítják esetleg a távfűtésre.
  De mindenhol csak az az Ön érdek számít... Bruhahaha.... Nembaj majd az örökösök tesznek róla és befektetik Dubai-ba..... Bruhahaha...”
 • 2. belzebub 2009. július 21. 13:05
  „Ha már az összes jól működő üzemet gyárat, vagy eladtak, vagy lebontottak, akkor ezt miért hagyták volna meg? A mai hatalmon lévő politikusainknak nem az az érdeke, hogy a magyar nép jól érezze magát a saját hazájában, hanem az, hogy rabszolga legyen belőle.”
 • 1. Domestic 2009. július 21. 12:37
  „Az első medence aljára kerámia csempe darabokból volt az "1968" év kirakva amikor megépítették. Ez a fürdőkomplexum évtizedekig a városi tanács egyik vállalatáé volt, majd rövid átmenet után megnyerte a "nagyhal" és most lám mire vitte... (a becsületes munka jutalma!)
  de nem ez a fontos!
  A 80-as évek végéig nagyon sok Mmóvári is kijárt- tudott belépőjegyet, -bérletet venni és volt élet, voltak bartáti társaségok: kedve volt az embernek kijárni.
  Ma ha arra járok, már a pénztárnál döbbenten kell tudomásul vennem, hogy én csupán egy másodosztályú állampolgár vagyok, aki drágább jegyet kénytelen venni, mint mondjuk egy helyi lakos! (pedig, állítólag, ha egy állampolgárt a másikhoz képest hátrányos megkülönböztetés ér, az ugye...) nem gond, itt már ezt is lehet!
  De az, hogy a belépő, már lassan minden megyénkben meglévő fürdő áránál is drágább: -hát ez nem tanúskodik túlzottan nagy közgazdasági felkészültségről, a kedves tulajdonosi kőr részéről. De mindegy, kit érdekel mamár a hazai közönség! Fő, hogy legyen forgalom! Ma a kedves Szlovák csoportok, szervezett utazások keretében 800.- -os belépővel bemehetnek.
  Ezek szerint nem is kellenek ide már az Mmóvári fürdőzők!
  Így azt mondom ezek után, hogy nem is megyek.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csillagközi utazó űrvilágot tervez

Mosonmagyaróvár - Kevés az esély arra, hogy évek múltán kis zöld emberkékkel kávézzunk az űrben… Tovább olvasom