Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Megvalósul a laktanyamúzeum

A határőrség a használaton kívüli volt ávós laktanya egy részét átadta Mosonmagyaróvárnak múzeumi célokra.
Amint arról már több ízben beszámoltunk, a Kisalföld kezdeményezte, hogy létesüljön emlékhely és múzeum az 1956-os gyilkos sortűz helyszínén, a mára használaton kívüli egykori zöld ávós laktanyából. Mosonmagyaróvár önkormányzata azóta határozatot fogadott el a létesítés szándékáról, egy előkészítő bizottságot is létrehozott a megvalósításra. Hétfőn az előkészítő munka első jelentős lépéseként szándéknyilatkozatot írtak alá a bizottság ülésén az érintett felek.

Az emlékhely és múzeum előkészítő bizottságának tegnapi ülésén Cseri József ezredes, a Győri Határőr Igazgatóság megbízott vezetője és Stipkovits Pál polgármester írta alá a szándéknyilatkozatot. E szerint a Belügyminisztérium hosszas előkészítő munka után ingyenes ingatlanhasználati szerződést kötött a várossal. Így az épületegyüttes utcafronti, úgynevezett tiszti kaszinó részét, 440 négyzetmétert a város kezelésébe adja múzeum és emlékhely céljaira.

Az aláírás alkalmával Cseri József hangsúlyozta: az objektumra a határőrségnek Schengen után is szüksége lesz, ám a leválasztott épületrészben a múzeum létrehozását – ahogy eddig – ezután is minden lehetséges módon segítik.

Az épületegyüttest a Belügyminisztériummal egyeztetve kell felújítani központi forrásokból. Ennek költsége félmilliárd forint körülire becsülhető.Stipkovits Pál hozzátette: ezt a terhet a város vállalni nem tudja, számítanak az állami pályázatokra. Ám a múzeum belső kialakítására már idén is, s várhatóan a jövőben is saját forrásokat különítenek el.

– Határozatban mondtuk ki, hogy visszafordíthatatlan legyen az emlékhely létesítése. A mostani szerződéssel ez valóban azzá lett. Ez az első nagy lépés a megvalósulás felé – jelentette ki.

Az előkészítő bizottság tárgyalt a város évfordulós programjairól is. E szerint országos képzőművészeti pályázat, egy magángyűjtő tárgyaiból emlékkiállítás s több előadás is kíséri az emlékezéssorozatot. Az október 26-i városi gyásznapon Sólyom László államfő lesz a fő szónok, s a hagyományoktól eltérően ezúttal egy mozgásszínházi produkciót mutatnak be a sortűz helyszínén. A gyásznapon a Kisalföld ki szeretné nyittatni a laktanyát a nagyközönség előtt, s anyaggyűjtést is indítunk az óvári sortűz emlékeiről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kitelepítés emlékezete

A kitelepítés hatvanadik évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést és emlékműavatást tartottak… Tovább olvasom