Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Megszűnik a kistérségi társulás munkaszervezete

December végén megszűnik a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás munkaszervezete és ezzel együtt a munkaszervezet-vezetői státus is. Ám a kistérséghez tartozó települések továbbra is fenn kívánják tartani a társulási formát a szolgáltatások ellátására.
Vélhetően utolsó előtt ülését tartotta a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás tegnap a Lajta-parti város polgármesteri hivatalában: legközelebb ugyanis karácsony előtt utoljára találkoznak ebben a formában.
Napirend előtt Nagy Sándor, a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület elnöke hívta fel a jelenlévők figyelmét a decemberben induló idegen nyelvi és infokommunikációs kompetenciák fejlesztése programra. (Bővebben: Kisalföld, 2012. november 20.) A megyei könyvtár képviselői pedig tájékoztattak a mozgókönyvtárak jövőbeli finanszírozásáról. (A témára a Kisalföldben részletesen visszatérünk – a szerk.)

A találkozón a tagok tárgyalták az idei harmadik negyedévi költségvetés beszámolóját.

Juhász József (Hédervár) elmondta: a költségvetést időarányosan teljesítették, az állami források beérkeztek és a települések is befizették a tagdíjakat. A bevételek 5 százalékkal haladták meg a kiadásokat. A kistérségi társuláshoz tartozó intézmények jól működtek, kihasználták a pályázati forrásokat. A 2013-as költségvetési koncepció kidolgozása akkor válik lehetségessé, ha már ismertek a költségvetési törvény részletei.
Január elseje után is tovább kell vinniük a jelenlegi kistérségi intézményeknek a feladatait. Az azon településekről származó idősek, akiket a bentlakásos intézménybe már felvettek, ám az adott önkormányzat januártól nem kéri a szolgáltatást, maradhatnak. 2013 júniusáig kell megkötni az új társulási megállapodást – hangsúlyozta Botos Gábor munkaszervezet-vezető, aki a munkatársak jövőjének kérdése mellett a vagyonelosztást is megoldandó feladatként említette.

A szakmai munkaszervezet ugyanis az év végén megszűnik, akárcsak Botos Gábor munkaszervezet-vezetői státusa (erről is döntöttek a tegnapi ülésen a tagok).

Dr. Tóásóné Gáspár Emma (Máriakálnok) arról érdeklődött, hogy ki viszi tovább a jövő év elejétől az ügyeket. Nagy István mosonmagyaróvári polgármester, társulási elnök kifejtette: Botos Gábor tanácsadói munkakörben folytathatja tevékenységét a városházán. Csaplár Zoltán (Mecsér) méltatta a jelenlegi munkaszervezet-vezető szakmai hozzáállását, mely a társulás jó működésének garanciáját jelentette.

Csiba Erzsébet, a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény vezetője arra az ellentmondásra hívta fel a figyelmet, miszerint a települések ugyan a társulási forma fenntartása mellett foglaltak állás, többen bizonyos szolgáltatásokat nem kérnek. Az idősek bentlakásos ellátása gyakran visszatérő témaként ismét előkerült. A terület anomáliáiról szóltak a településvezetők. Nagy István ezért azt kérte Csiba Erzsébettől, hogy dolgozzanak ki egy módosítási javaslatot, mely a problémát – a bentlakó idősek ellátásához az érintett önkormányzatoknak kell hozzájárulniuk – törvényileg szabályozná.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Török migránsok és szerb embercsempész Hegyeshalomnál

A mosonmagyaróvári határrendészek az M1 autópálya hegyeshalmi átkelőjénél vontak ellenőrzés alá… Tovább olvasom