Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Megoldás kell a betelepülők ügyére

Nincs átfogó stratégiai terve a városnak arra, miként lehetne kezelni az ide érkező vendégmunkások áradatát – állítja dr. Ágh László háziorvos, aki nap mint nap szembesül a belső migrációból fakadó és egyre súlyosabbá váló problémákkal.
Lapunkban a közelmúltban foglalkoztunk legutóbb a Mosonmagyaróváron egyre nagyobb számban megjelenő vendégmunkásokkal. Akkor arról írtunk, hogy nagyjából tízezerre becsülik azoknak a számát, akik az ország más részeiről, illetve a határon túlról ide érkeztek munkát vállalni. Ráadásul sokan közülük nem is az itteni munkaerőhiányt pótolják, hanem Ausztriában dolgoznak. A vendégmunkások nagy száma egyre több gondot okoz a városnak, hiszen a helyi ellátórendszert a mintegy harmincezer lakosra méretezték. A betelepülők miatt nagy nyomás nehezedik a háziorvosokra is, főként ott, ahol ez a jelenség koncentráltan jelentkezik. Ilyen például az Ipartelep, ahol dr. Ágh László praktizál már közel negyven éve. A doktornak egyre nagyobb fejfájást okoznak a vendégmunkások. A körzetében ugyanis legalább tíz legális munkásszálló üzemel. Az ott lakókat pedig köteles ellátni, ha hozzá fordulnak. Márpedig fordulnak, méghozzá nem is kevesen.

A betelepülők miatt nagy nyomás nehezedik a háziorvosokra is, főként ott, ahol ez a jelenség koncentráltan jelentkezik.

Az utóbbi időszakban másfélszeresére nőtt az ellátandó betegek száma. Ez pedig napi szinten jelent problémákat a rendelés során. „Annak idején a városnak konkrét fejlesztési elképzelései voltak a mostani Mowinparkra, ám ennek humánpolitikai vonatkozására nem gondoltak. Ennek a levét isszuk most" – mondja dr. Ágh László. A háziorvos másfél éve próbálja rábírni a helyi döntéshozókat, hogy megoldást találjanak a problémára, ám eddig nem történt előrelépés. Bár már az is eredmény, hogy elindult egyeztetés az ügyben.

„Átlagosan naponta nyolcvanan fordulnak meg a rendelőben. Már nem jut elég időm a saját praxisomba tartozó betegek ellátására" – hangsúlyozza dr. Ágh László. A saját praxisához mintegy kétezer ember tartozik, ehhez képest most háromezer embert lát el. „Fel kell vennem a praxisba és el kell látnom őket is, mert itt élnek és itt betegek. Az ő adminisztrálásuk azonban legalább negyedórát vesz igénybe, ami nagyban feltartja a rendelést. Nap mint nap érkeznek új emberek az ország távolabbi részeiről és a határon túlról. Nagy a fluktuáció, sokan aztán a táppénz ideje alatt eltűnnek és nem jönnek többet. Jönnek viszont helyettük újak, nap mint nap" – fogalmazott a doktor.

Nap mint nap jelennek meg a rendelőben új, az ország távolabbi részeiről érkező betegek dr. Ágh Lászlónál.
Nap mint nap jelennek meg a rendelőben új, az ország távolabbi részeiről érkező betegek dr. Ágh Lászlónál.

Dr. Ágh László tapasztalatai szerint a városba érkező vendégmunkások közül sokan néhány napon belül „megbetegszenek" és megjelennek a rendelőben. „Noha a városházán tartott megbeszélésen az egyik nagy munkásszálló üzemeltetője azt állította, náluk senki sem beteg, a tapasztalatok nem ezt mutatják. Ezek az emberek gyakrabban betegek, mint az átlag" – mondja a háziorvos. Dr. Ágh László hozzátette: új jelenség, hogy szlovákok jelentkeznek be mosonmagyaróvári munkásszállókra és Ausztriában dolgoznak. Ezeknek az embereknek az ellátása további problémát jelent.

„Sajnos nincs gyakorlati megoldás erre a jelenségre az egészségügyi finanszírozásban. Az alapellátás degressziós finanszírozásába nem fér bele a korlátlanul ellátandók tömege. Erre rövid időn belül megoldást kell találni helyi vagy országos szinten. Az alapellátásban várható törvényi változás talán változást hozhat ebben. Döntő fontosságú azonban az önkormányzat hozzáállása ebben a kérdésben" – fogalmazott dr. Ágh László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamionosok életveszélyes trükkökkel

Sok esetben próbálnak különféle módszerekkel trükközni a kamionsofőrök, hogy kijátsszák az előírt… Tovább olvasom