Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Még egészséges az ivóvízbázis

Hónapokon keresztül nyolc figyelőkúttal vizsgálták Kimle térségében a föld mélyén rejlő, még kiaknázatlan ivóvízkészletet. A felmérés jó minőségű, egészséges vizet állapított meg.
Közismert, hogy Közép-Európa egyik legjelentősebb vízbázisa található a Kisalföldön, a Szigetköz árteres területei alatt. Még jelentős egészséges ivóvíztartalékkal rendelkezik ez a terület, de a már működő vízbázisok mellett – néhány emberöltőnyire előregondolva – további kutatásokra van szükség. A jelenleg nem használatos, de a jövő számára pótolhatatlan kincset jelentő vízkészlet megőrzését célozta az az országos program, amelynek részeként az elmúlt időszakban egy budapesti cég felmérésbe fogott a Mosoni-Duna mentén.

Davideszné Dömötör Katalin hidrogeológus, vízgazdálkodási szakértő vezetésével a cég munkatársai olyan vízbázisokat vizsgáltak, ahol még nem indult meg a kitermelés, de a tárolt vízkészlet jelentős. Ez a vízmennyiség többnyire sérülékeny földtani környezetben található, és ezért meg kell védeni a szennyeződésektől. Adatokat gyűjtöttek, felszíni, geofizikai vizsgálatokat végeztek, hogy pontosan megismerjék a területet és ennek tükrében meghatározzák, hogy a jó vízminőség érdekében mekkora területet kell védetté nyilvánítani, illetve, hogy milyen tevékenység végezhető ott a jövőben, telepedhet-e oda ipar, és ha igen, akkor milyen.

– Milyen eredményt hozott a felmérés ? – kérdeztük meg Davideszné Dömötör Katalintól.
– Elkészítettünk egy kísérleti telepet 6–8 figyelőkúttal, ahol másfél hónapos próbaüzemet végeztünk különböző vízhozamokat produkálva – kezdte a hidrogeológus. – A vízminőség-vizsgálatokat elvégezve arra a következtetésre jutottunk, hogy a vizsgált területen, Kimle környékén a víz még jó minőségű. Hangsúlyoznám, hogy ez a minősítés csak az általunk vizsgált vízbázisra érvényes, hiszen cégünk csak ennek a területnek a vizsgálását végezte el.
A továbbiakban az lesz a feladatunk, hogy a vízbázis és termelőkút körül kijelöljük a védőövezetet. Ez a munka várhatóan az év végére fog elkészülni. A védőövezeten belül nagyon szigorú előírások lesznek érvényben, amelyek a vízbázistól távolodva fokozatosan enyhülni fognak. – A vizsgálat eredménye tehát azt jelenti, hogy az ipari és mezőgazdasági tevékenységet a területen nem szükséges korlátozni ?
– Az általunk vizsgált vízbázison és környékén némi szennyeződés észlelhető, de az ivóvízben és a termelőkutakban nem. Ennek megfelelően minden jelenlegi tevékenység korlátozás nélkül folytatható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok a taxi, kevés a munka

Bár nincsenek annyian, mint a híres New York-i sárga autóval közlekedő kollégáik, azért a Lajta… Tovább olvasom