Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

MECSÉR - Ilyenek vagyunk: Elhúzzák a nótánkat a béke szigetén

A Ladikos Fesztivál vonzza a legtöbb érdeklődőt a faluba, ám ezenkívül is találnak alkalmat a bálra a mecsériek, akikhez adventkor a Bécsi Operából érkeznek énekesek évről évre. Ilyenek vagyunk kampányunkban ezúttal a nyugalom és béke szigete, Mecsér mutatkozik be.

A múlt és jelen értékeit összegzi az „Ilyenek vagyunk, mecsériek" tabló, melyet hamarosan a falu központjában lévő hirdetőtáblán is megtekinthetnek az érdeklődők.

– Amikor elkezdtünk foglalkozni az Ilyenek vagyunk kampánnyal, újabb és újabb értékeink jöttek felszínre. Számos olyan elem került a plakátra, amelyekre eddig nem figyeltünk eléggé, viszont büszkék lehetünk rá, a fiataljainknak is meg kell mutatnunk és persze az érdeklődőknek is – hangsúlyozza Csaplár Zoltán mecséri polgármester.

A faluvezető szerint fontos, hogy egy ilyen kistelepülésen, mely valóban a béke és nyugalom szigete, is legyenek minőségi programok. Ilyen az idén tizedszer megszervezett Ladikos Fesztivál, ám advent idején a Bécsi Opera énekeseit is vendégül látják, s már Mága Zoltán is jótékonykodott itt. A nyolc évszázados (melynek évfordulóján egy kardot és ladikot formázó emlékművet adtak át) szigetközi településen élők ősei kardművesek, hajómolnárok és hajóvontatók voltak. Rigópuszta az elmúlt évszázadok magyar pusztavilágát és kultúráját mutatja be. Mecsér sokat szenvedett a Mosoni-Duna áradásaitól, az 1954-es árvíz idején a szomszédos falvakban találtak menedéket a helyiek. Kormos István költő a környéken töltötte gyermekkorát. Az 1679-ben épített, később lebontott templom helyén ma az 1900-ban Weinckheim Krisztina grófnő által emelt neoromán templom áll, benne a keresztút tizennégy stációját Csaplár István és felesége, Kollár Klára 1915-ben hozatta Olaszországból, hálából 50. házassági évfordulójukra.

Nagyobb plakátért katt a képre
Nagyobb plakátért katt a képre


A mecsériek az 1862-es kolerajárvány áldozatainak kápolnát emeltek, de az I. és II. világháborúban elesett hősök tiszteletére is emléket állítottak. Önkéntes Tűzoltó Egyesületünk már 125 éve oltja a lángot és segít, ahol szükséges.

– Kitörési pontokat kerestünk és találtunk. Örömmel mondhatom el, hogy növekszik a születendő gyermekek száma, mely idén a kilencet is elérheti. Büszkék vagyunk családias légkörű óvodánkra és iskolánkra, ahonnan tanulmányi versenyeken győztes diákok kerülnek ki. Az idei három elsős helyett a jövő tanévben már öten ülnek iskolapadba – zárta szavait a faluvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosonmagyaróvár - Elnökcsere a húszéves Rotarynál

Nyílt nap keretében mutatkozik be a városlakóknak az idén fennállása huszadik évét ünneplő… Tovább olvasom