Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Kiderül, kell-e a magyar Burgenlandba

Ausztria - Nem könnyítene Ausztria 2011-ig a munkaerő beáramlásán a közép- és kelet-európai államokból. Tóth Eszter, a Régióközi Szakszervezeti Tanács (IGR) projekvezetője szerint komolyabb leépítésekről egyelőre nem kaptak tájékoztatást.
Nyugati szomszédunk két év múlva kívánja teljesen megnyitni munkaerőpiacát a közép- és kelet-európai uniós országok előtt, addig fenntartaná a korlátozásokat – erről határozott az osztrák kormány múlt heti ülésén. A döntést elsősorban a most kialakult munkaerő-piaci helyzettel magyarázzák: a gazdasági válság idején elsősorban az osztrák munkavállalók érdekeit védik. Hasonlóképpen él a korlátozás lehetőségével Németország is. Ausztria egyébként az utóbbi években hatvanhét szakmában nyitotta meg munkaerőpiacát.

– Egy Európai Bizottság által most elkészített felmérés szerint 2009-ben Európában három és fél millió munkahely szűnik meg. Éppen ezért az egész kontinensen komoly vitát váltott ki a külföldi munkaerő foglalkoztatása. Angliában például a helyi munkások azért sztrájkoltak, mert munkaadóik egyik pillanatról a másikra olcsóbb portugál és olasz munkavállalókra cserélték le őket – magyarázza Tóth Eszter, a Régióközi Szakszervezeti Tanács (IGR) projekvezetője.

– Burgenland munkaerőpiacán az IGR tapasztalatai szerint ilyenkor február végén még nem lehet megmondani, hogy változik-e jelentősen a kelet-közép-európai munkavállalók száma. Télen például a mezőgazdaságban vagy az építőiparban amúgy is kijelentik a dolgozókat, és majd csak tavasszal látszik az, hogy közülük hány embert vesznek vissza.

Tóth Eszter
Tóth Eszter

Az IGR információi szerint Burgenlandban a válság néhány nagyobb autóipari beszállító céget érint elsősorban. Ezek a vállalatok négynapos munkahétre álltak át.

– Komolyabb leépítésekről egyelőre nem kaptunk tájékoztatást, de ha elbocsátásra kerül sor, akkor sem az alapján döntenek, hogy magyar vagy osztrák munkaerőről van-e szó. Vagyis egyértelműen cáfolnom kell azokat a magyarországi sajtóértesüléseket, hogy Ausztriából tömegével küldik haza az ingázó magyarokat – szögezte le Tóth Eszter, majd hozzáfűzte: egyébként ugyanúgy, mint Magyarországon, első körben Burgenlandban is a kölcsönzött munkaerőt érinti az esetleges leépítés.

Biztos, hogy a tavasszal Ausztriában is láthatóbbá válnak majd a válság jelei.

Amennyiben mégis odajut valaki, hogy elbocsátják ausztriai munkahelyéről, csak azt tudjuk javasolni, minél előbb forduljon osztrák projektirodáinkhoz (erről bővebben az www.igr.at honlapon). Fontos, hogy addig semmiféle olyan dokumentumot ne írjanak alá, aminek nincsenek tisztában a tartalmával, illetve mindenképpen tartsák be a felmondási időt. Elbocsátás esetén sokszor az okozza a legfőbb problémát, hogy túl későn jelentkeznek nálunk a munkavállalók, addigra pedig elévülhetnek egyébként jogos igényeik – sorolta tanácsait az IGR munkatársa.

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2009. március 02. 13:28
    „Ez nem veszéjezteti az illegálisokat munkaszerzödés nélkül, söt még nagyob lesz rájuk a szükség.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válsághelyzet a foglalkoztatóban

Mosonmagyaróvár - Az állami támogatás megszűnése mellett a gazdasági válság is nehezíti a szociális… Tovább olvasom