Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Kavicsbányát kaptak fejedelmi sírral

Jánossomorján különböző okok miatt évek óta húzódnak az egykori bányatóból kialakítandó strand munkálatai. A kivitelező cég ügyvezetője szerint a következő napokban pont kerülhet az ügy végére, és elkezdődhet végre a beruházás.

Régi tervek szerint

Jánossomorja önkormányzata régóta szerette volna hasznosítani a sokáig használaton kívüli mosonszentjánosi bányatavat. Stranddá átalakítására már a ’90-es évek elején is akadtak befektetők, ám később elálltak a beruházástól. 1998-ban a kapuvári székhelyű Geos Aqua Kft. előszerződést kötött az önkormányzattal a kavicsbánya szabad stranddá alakítására. A végleges szerződés megkötésére azonban csak 2001-ben, a település egységes keretbe foglalt rendezési tervének elkészülése után nyílt lehetőség. A kivitelező ekkor vállalta: 2002-ben, a nyári szezonkezdésre a jánossomorjaiak igénybe vehetik a szabad strandot.

1,5 milliós régészeti számla

A közműengedélyek beszerzése és a község új rendezési tervének elkészítése után elkezdődtek a tereprendezési munkálatok. Ekkor úgy tűnt, minden akadály elhárult s a tervek szerint megvalósul a beruházás. Azonban a Nemzeti Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szombathelyi regionális irodája régészeti leletek rongálása és megsemmisítése címén feljelentette a kft.-t és leállíttatta a munkálatokat. Mint kiderült: a kavicsbánya területén két langobárd fejedelmi sír, késő avar kori, réz- és bronzkori, illetve kora vaskori temetők találhatók, ezért régészeti szempontból értékes a bánya és annak környéke. A terület régészeti feltárása előtt a kivitelező és a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum között szerződés jött létre, mely szerint a feltárásokat a kft. költségén végzik el. A régészek tavaly nyáron elvégezték a szükséges ásatásokat a területen, ám a szabad strand kialakításának munkálatai mégsem folytatódtak. Az építkezés folytatásához a múzeum engedélye szükséges, ők azonban ezt mindaddig nem adják ki, amíg a kivitelező nem egyenlíti ki az ásatás költségeit, ami mintegy másfél millió forint.

Rendezik a tartozást

Aszt Ágnes, az ásatásokat vezető régész azt ígéri: ha a Geos Aqua Kft. kifizeti a költségeiket, akkor készen állnak átadni a területet, és folytatódhat a beruházás. Kovács Frigyes, a kft. ügyvezetője nem vitatja a múzeum iránti kötelezettségüket. Hosszú ideig vitában álltak a felek egymással, mert cége ingatlanrészeket ajánlott fel az ásatások költségének kiegyenlítésére, a múzeum ezt azonban nem fogadta el. A cégvezető azt állítja: napokon belül rendezik tartozásukat a múzeumnak, és a következő hetekben ismét megindulhatnak a korábban félbeszakadt munkálatok. A bányató szabad stranddá alakítása csupán néhány hónapot vesz igénybe, így bár a jánossomorjaiak az idei fürdőszezonban már nem, de 2005-ben előreláthatólag élvezhetik a fürdés örömeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fesztiválkavalkád a hétvégén

Fiatalok százai érkeztek pénteken Dunakilitire és Rajkára. Ugyanazon a hétvégén egymástól néhány… Tovább olvasom