Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Kampány lakásban és hivatalban

A csallóközi Doborgaz – fél év kényszerszünetet követően – a hét végi választások után hivatalosan is visszaültetheti székébe polgármesterét. A két jelölt már kampányol. A hamisítás miatt lemondatott településvezetőnek nyolcezer koronát gyűjtöttek össze a helyiek büntetése kifizetésére: ő az adományozóknak visszaadta pénzüket.
Boráros József polgármester a májusi falugyűlésen jelentette be, hogy kényszerűségből megválik tisztségétől. A falu első emberét a bíróság egy aláírás átmásolásáért tízezer korona pénzbüntetés megfizetésére ítélte, ezért kellett távoznia tisztségéből.

A másolt aláírással ellátott becsületbeli nyilatkozattal a polgármester a volt mezőgazdasági szövetkezet ingatlanának községi tulajdonrészét szerette volna igazolni.

Leváltották, de maradt

A polgármester elismerte, hogy hibázott, befizette a büntetést, ám a szlovák jogszabályok értelmében távoznia kellett székéből. A májusi találkozón megjelent száz doborgazi lakos támogatásáról biztosította Borárost, és a képviselő-testület lemondását követelte. A polgármester azonban megmagyarázta az embereknek, hogy a testület nélkül az önkormányzat határozatképtelen lenne, így elálltak a követelésüktől.

Kitartottak azonban amellett, hogy Zsigmond József megbízott polgármester alkalmazza őt a községi hivatalban. Gyakorlatilag azonban továbbra is Boráros József irányította a települést. A hét végétől ezt hivatalosan is megteheti – feltéve, ha nyer. A községben ugyanis időközi önkormányzati választásokat írtak ki szeptember 18-ra.

Önbizalommal teli kampány

– Az időközi választás a képviselő-testületet nem érinti – kezdte Boráros József. – A polgármesteri székre rajtam kívül még egy jelentkező van, ám bizakodó vagyok: májusban a község egy emberként állt ki mellettem a bajban. Úgy gondolom, legalább a település választópolgárainak ötven százaléka elmegy majd szombaton szavazni. A most megszerezhető mandátum 2006-ig szól.

S hogy egy ilyen kis településen is zajlik a választási hadjárat, mi sem bizonyítja jobban: Boráros József a polgármesteri hivatalba falugyűlést hívott össze, melyen elmondta terveit és elképzeléseit megválasztása esetére. Állítólag már ellenfele is agitál: ő a lakására hívta híveit. A volt polgármester magabiztos:

– Pszintén szólva csalódott lennék, ha csak néhány voks különbséggel győznék – mondta Boráros József.

„ Visszaadtam, így korrekt"

Mint ismert, májusban a község összefogott. Két lelkes hölgy végigjárta a falut, pénzt gyűjtve a polgármester büntetésének kifizetésére.
– Tiltakozásom ellenére majdnem a teljes összeget, több mint nyolcezer koronát szedtek így össze. Először arra gondoltam, felajánlom a helyi iskolások kirándulására. Mivel azonban a gyűjtők részletes listát vezettek, a befizetőkről és az összegekről, ezért nemrégiben végigjártam a falut, s mindenkinek egyenként visszaadtam a pénzét. Úgy gondolom, ez így korrekt – mondta a polgármesterjelölt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosítják a költségvetést

A nyári vakáció elmúltával szeptember 16-án, csütörtökön délután egy órától ismét összeül a… Tovább olvasom