Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 6°C Még több cikk.

Japán baseballedző Jánossomorján

Egy éve már, hogy egy 26 éves japán fiatalember lett Jánossomorja baseballedzője.
Azóta egyre jobban beszél magyarul, gulyást főz, tekézik s japán kultúrára tanítja a helyieket. Jövő héten érkezik látogatóba édesanyja és nővére a távol-keleti országból.

A huszonhat éves Yamashiro

Riosuke, a helyi baseballcsapat új edzője egy nemzetközi szervezet segítségével két évig irányítja a jánossomorjai Csirkefogók baseballcsapatát: ebből egy év már letelt. Magyarországra érkezése után az első hónap intenzív nyelvtanulással telt. Yamashiro Japánban érettségizett, s már középiskolásként foglalkozott kezdő és haladó szintű játékosokkal a hirosimai általános iskolában. A közgazdasági főiskola után elvégezte az ottani edzőképzőt, a „baseballtanári" kurzust.

Még egy évig marad

A nemzetközi szervezet segítségével – mely két évig a fiatalember teljes honoráriumát magára vállalta – érkezett Jánossomorjára, első tréneri állomása színhelyére. És hogy a magyar nyelv is jobban menjen, a hirosimai fiatalember beiratkozott tavaly tavasszal a helyi általános iskola első osztályába. Yamashiro láthatóan élvezte a tanulást, s hamar megbarátkozott osztálytársaival. Délutánonként mindennap edzést tart a pályán, szombaton pedig a bajnoki mérkőzéseken irányítja a Rascalst. Közben elektronikus úton levelezik szüleivel és két testvérével. Ha letelik a két év, valószínűleg egy japán középiskolában fog tanítani és edzősködni.

Nyári kultúrabemutató

– Június elsején érkezik s öt napig marad Jánossomorján édesanyám és nővérem – kezdte. – Turistaként jönnek, látogatóba. Minden bizonnyal szakét is hoznak majd magukkal. Az első időkben erős honvágyam volt, ám mára ez elmúlt: nagyon jól érzem magam ebben a kisvárosban. Mindenki rendkívül kedves velem: bármennyire is szeretnék maradni, egy év múlva haza kell mennem. Lehet, hogy később visszatérek, ám valószínűleg csak turistaként.

Addig még rengeteg tennivalóm van a baseballcsapattal és az itteni utánpótlással. Sőt: úgy tervezem, hogy augusztusban egy japán napot is tartanánk a pályán: Budapesten és Debrecenben élő japánokkal közösen bemutatnánk hazánk kultúráját, valamint a baseball, a kendó, a karate és a dzsúdó alapjait is.

„Nem tudom, mit főztem"

– Az általános iskolában már nem veszek részt az órákon: a tanárnő külön foglalkozik velem, hogy minél tökéletesebben elsajátítsam a magyart. Szabadidőmben szívesen tekézek: ez a sport nálunk nem túl divatos. Gyakran főzök, ilyenkor keverem a magyar és a japán ízeket. Hogy mit főzök? Azt nem tudnám megmondani. De a magyar ízekre visszatérve: a gulyást és a pörköltet nagyon szeretem, s el is tudom készíteni – mondta Yamashiro Riosuke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Második robbantásra dőlt le

Nem adta magát könnyen a robbantóknak a mosonmagyaróvári Mofém-gyár kéménye szerda délután. Az első detonációra meg sem mozdult a 65 méter magas építmény. Hat órával később aztán – mintegy félezer ember szeme láttára – egy újabb robbantással összedőlt a monstrum. Valóságos majálishangulat alakult ki  a gyár melletti füves területen. Tovább olvasom