Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Izzik sok ezer tonna komposzt

Máriakálnok - Közel 9 ezer tonna letermett, öngyulladt gombahumusz izzik hetek óta Máriakálnok határában és borítja be az egész falut a fojtogató füst. A környezetvédelmi felügyelőség is vizsgálódik már az ügyben.
Hetek óta keseríti a máriakálnokiak életét a falu határában folyamatosan izzó, letermett gombakomposzt. Kedvezőtlen széljárás esetén az erős, fojtó szagú füst szinte az egész települést elárasztja. Az önkormányzat azonban tehetetlen az ügyben, a tulajdonos feladata lenne a komposzt elszállítása, ám a cég felszámolás alatt áll. A jegyző és a polgármester már többször jelezte a problémát a felszámolóbiztos felé, ám ez idáig nem történt érdemi előrelépés a probléma megoldásában.
Széles Sándor polgármester érdeklődésünkre lapunknak elmondta: a gombatermesztéssel foglalkozó cég felszámolása 2005 októberében indult meg.

Az akkor összehívott beszállítói, hitelezői közgyűlésen ismertették a letermett gombakomposzt által okozott környezetvédelmi problémákat – folytatta Széles Sándor polgármester. Már ott felmerült, hogy erre megfelelő megoldást kell találni. Az üzem melletti területen mintegy 8800 tonna ilyen anyagot halmoztak fel. Az elmúlt év elején aztán e dombokat átszállították a cégtől egy távolabbi területre a falu határába. A polgármester már akkor jelezte a felszámolónak, hogy megfelelő megoldást kell találni a komposzt elhelyezésére, ám nem történt semmi. Az elmúlt hetekben aztán a probléma szó szerint égetővé vált, hiszen a több ezer tonna anyag öngyulladás következtében izzani kezdett, fojtó füstje pedig Máriakálnok nagy részét beterítette.

Azóta folyamatosan érkeznek a lakossági bejelentések a hivatalba az esetenként már elviselhetetlen bűz miatt.

A jegyző értesítette az ügyről az illetékes szakhatóságokat. A polgármester szerint rövid időn belül feltétlenül tenni kell valamit a probléma megoldása érdekében. Nem csupán a füst veszélyes a környezetre, hiszen a komposzthalmok nitrátérzékeny területen és védett ivóvízbázis fölött helyezkednek el, ráadásul néhány méterre folyik onnan a Kálnoki-Duna-ág. Széles Sándor hangsúlyozta: egyetlen megoldás van, haladéktalanul meg kell kezdeni a letermett komposzt elszállítását. A cég jelenlegi üzemeltetője egyébként megfelelően gondoskodik a folyamatosan képződő letermett komposzt elszállításáról, így az üzem további működése során már ezzel a problémával nem kell számolni.

Az izzó dombokkal a tűzoltók sem sokat tudnak kezdeni. Sallai Péter alezredes, mosonmagyaróvári parancsnok lapunknak elmondta: a komposzt izzása nem minősül tűzesetnek, állandó felügyelet alatt áll és nem veszélyeztet mást a környéken. A tűzoltók egy alkalommal kivonultak a helyszínre és elárasztották a halmokat, ám azóta öngyulladás következtében újra izzik. A katasztrófavédelem értesítette az illetékes hatóságot az esetről. Az alezredes hozzátette: az izzást csak úgy lehet megszüntetni, ha el-
árasztják a területet és a komposzt folyamatosan víz alatt marad.

A polgármesteri hivatal bejelentése nyomán az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség is tud az esetről. Dr. Hajdú Klára igazgatóhelyettes lapunk érdeklődésére elmondta: a napokban érkezett hozzájuk értesítés ez ügyben a jegyzőtől. Ennek nyomán a jövő hét elejére tűzték ki a helyszínbejárást a hulladékgazdálkodási, illetve a levegővédelmi osztály munkatársaival. A vizsgálatnak azt kell kiderítenie, hogy hulladékról van-e szó, csak ezt követően tudnak intézkedni. Amennyiben a gombakomposzt hulladéknak minősül, kötelezik a tulajdonost, illetve az ingatlan gazdáját az elszállításra.

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Móvár Regatta tizenegyedszer

Mosonmagyaróvár - A modellezősport népszerűsítésére augusztus 11. és 12. között tizenegyedik… Tovább olvasom