Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Integrált szakképzés, de hogyan?

Mosonmagyaróvár - A tervek szerint a jelenlegi három szakközépiskola helyett egy úgynevezett térségi integrált szakképző központban folyik majd az oktatás a következő tanévtől Mosonmagyaróváron. Az összevonás szükségességét senki sem vitatja, ám módjáról megoszlanak a vélemények.
Csütörtöki ülésén tárgyalja Mosonmagyaróvár önkormányzata a városi szakképzés átszervezését és várhatóan döntenek a térségi integrált szakképző központ létrehozásáról. Hosszas szakmai előkészítést követően a napokban foglalkozott az önkormányzat oktatási bizottsága az átszervezés lehetséges formáival és szinte egyhangú döntéssel fogadta el az erről szóló határozati javaslatot.

Nagy István alpolgármester a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a kormányzat törvénymódosítással rendelkezett a szakképzés tartalmi megújításáról, szervezeti átalakításáról és finanszírozásáról. Ezzel összhangban a város képviselő-testülete választási ciklusra szóló programjában már elhatározta, hogy átalakítja a szakképzés jelenlegi rendszerét.

A cél a költséghatékonyabb, a munkaerő-piaci elvárásoknak megfelelőbb rendszer létrehozása.

Az új szakképzési törvény nem teszi ugyan kötelezővé az iskolafenntartóknak a térségi integrált szakképző központ létrehozását, a következő tanévtől azonban csak ilyen intézmények fogadhatnak szakképzési hozzájárulást. Feltételül szabták, hogy az intézmények létszáma elérje az 1500 tanulót. Mosonmagyaróváron ez a szám jelenleg 1604, így külső partnerek nélkül, önállóan is létrehozhatják a szakképző központot. Az átalakítás lehetséges formái közül a szakbizottság és az érintett intézmények vezetői is azt a megoldást javasolják, amiben a Bolyai-, a Haller- és a Hunyadi-iskola szakképző évfolyamainak összevonásával egy intézmény jönne létre, egy székhellyel, több telephelyen, illetve tagintézménnyel. Az átalakítással csökkenthető a tanulónkénti önkormányzati ráfordítás, kevesebb, de magasabb létszámú csoportok indíthatók, megszüntethetők a párhuzamos képzések, valamint karcsúsítható az igazgatás. Az alpolgármester hozzátette: a csütörtöki ülésen a szakképzés átalakítása lesz napirenden. A leendő új intézmény vezetésének személyi, illetve központi telephelyének kérdéseiről később döntenek.

Az átalakítással kapcsolatban lapunk kíváncsi volt a három helyi szakközépiskola igazgatójának véleményére is. Gede Zoltán, a Hunyadi-iskola vezetője szerint nincs kivetnivaló a szakképzés átszervezésében, ám annak minkéntjéről már megoszlanak a vélemények. Jónak tartja, hogy egy szakképző iskola működjön a városban, hiszen ez régen is így volt. Azt azonban nem tudja támogatni, hogy általános iskolák is részei legyenek a létrejövő szakképző központnak. Ezért a Bolyai- és a Haller-iskolában külön kell választani az általános, illetve a középiskolai képzést. Ezt követően kell egyesíteni a három intézményt. Patai Péter Bolyai-igazgató szerint is elkerülhetetlen az integráció, már csak azért is, mert a fenntartóknak ez törvényi kötelezettségük. Még egyetlen lényeges kérdést kell eldönteni, hogy milyen modell szerint történjen az átalakítás. A szakképző központ létrehozásával egyben kezelhető és átláthatóbb az egész rendszer, jobban össze lehet állítani a szakképzési kínálatot, ami megfelel a piaci és a tanulók igényeinek is. Sárköziné Kollárics Edit, a Haller-iskola igazgatója szerint, ha jó az együttműködés, hatékonyan és jól tud majd működni a létrejövő szakképző központ. Az új intézmény áthidalhatja majd a város szakiskolái közt fennálló problémákat is. Az igazgató úgy véli, a szakképző központ létrehozásának szükségessége nem kérdéses, a megvalósítás folyamata azonban nehezebb lesz, hiszen érdekeket érint, ezért minden fél kölcsönös megértésére lesz szükség.

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult az emlékhely

Hédervár - A helyi Kont Lovas Egyesület az első Leader-pályázaton több mint négymillió forintot… Tovább olvasom