Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Igazolással szabad, ami tilos

Noha a közterületi felbontások szabályozása beváltotta a hozzá fűzött reményeket és rend lett ezen a téren a városban, a testület most mégis módosította a szabályozást. Eszerint a polgármester egyedi felmentést adhat a bontási tilalom alól a téli időszakban.
Még februárban szigorította az önkormányzat a közterületi felbontások engedélyezését. (Kisalföld, 2013. február 12.) Erre azért volt szükség, mert a megszaporodott közterület-felbontási kérelmek nyomán gyakran kaotikus állapotok alakultak ki városszerte.

Azért fontos, mert a téli bontások utáni helyreállítás már eleve megkérdőjelezi annak szakszerűségét.

Így az önkormányzat átdolgozta a közterület-használat szabályairól szóló rendeletét. Az engedélyek kiadását és az előírások hathatós betartását is megszigorították. A módosítás egyik lényeges elemeként előírták, hogy a közterület felbontásához az addig szükséges tulajdonosi, illetve közútkezelői hozzájáruláson túl közterület-használati engedélyt is kérni kell. Ezért pedig közterület-használati díjat is kér a város. Erre azért volt szükség, mert akármilyen szakszerű is lesz a bontás-helyreállítás, az önkormányzat tulajdona mindenképpen károsodik.

A rendeletben lefektették a bontási, építési munkálatok szabályait is. Ráadásul nem csupán a burkolt felületekre vonatkozik az előírás, hanem a földre vagy zöldterületekre is. Megszabták többek közt azt is, hogy közterületet téli időszakban (november 1. és március 31. között) nem szabad felbontani. Ez azért fontos, mert a téli bontások utáni helyreállítás már eleve megkérdőjelezi annak szakszerűségét.

Mostantól egyedi felmentés alapján és a szükséges feltételek megléte esetén télen is lehet utat felbontani.
Mostantól egyedi felmentés alapján és a szükséges feltételek megléte esetén télen is lehet utat felbontani.

Nem kell azonban bontási engedélyt kérni és az időbeli korlátozás sem vonatkozik arra az esetre, ha a közterület alatt húzódó közművezeték meghibásodása miatt válik szükségessé a beavatkozás. Ez esetben csupán huszonnégy órán belül be kell jelenteni a hivatalnak a munkát.
A rendelet szabályozza a helyreállítás követelményeit és ellenőrzésének kötelező módját is. A helyreállítás első osztályú minőségének biztosítása érdekében a bontási engedély kérelmezőjének letéti díjat kell fizetnie. Így ha a kérelmező határidőre vagy megfelelő minőségben nem hajtja végre a helyreállítást, akkor e díjból a város maga is elvégeztetheti a munkát.

Az önkormányzat szerint az év elején bevezetett előírások beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Nagymértékben csökkentek a panaszok, rövidebb idő alatt és szakszerűen folynak a helyreállítások. A hivatal úgy véli, nagyobb lett a rend e téren a városban.

Most azonban mégis szükségessé vált az előírások némi módosítása. Erről legutóbb határozott is a képviselő-testület. A szabályozás alapvetően azt a célt szolgálja, hogy kedvezőtlen időjárási körülmények között ne lehessen közterületet felbontani. Azóta azonban felmerült, hogy ez a kitétel egyes esetekben túlzottan szigorú és alkalmazása hátrányokkal is járhat. Ezért a rendeletet úgy módosították, hogy a polgármester egyedi felmentést adhat, ha az időjárási körülmények lehetővé teszik a szakszerű helyreállítást, illetve a felbontás elmaradása igazolhatóan jelentős anyagi veszteséggel járna a kérelmezőnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikulás-nap a Magyar utcán

A Mikulás-nap a Magyar utcán péntek délben sétakocsikázással indul, délután fotókuckó és meseszínház… Tovább olvasom