Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Idén százan keresték fel a DrogPontot

Négy éve készült utoljára átfogó felmérés a fiatalok kábítószer-használatáról. A témakörben negyedszerre szervezik meg pénteken reggel 8 órától a Flesch Károly Kulturális Központban a Szer-telen Ifjúság Napját, melyre ezeregyszáz tanulót várnak.

– Manapság könnyen hozzáférhetőek az ellenőrizetlen hatóanyagú kábítószerek. Egyre jellemzőbb a mozgáshiány, a „korlátlan" internethasználat, egyre több a játékszenvedéllyel és táplálkozási problémákkal küzdő fiatal – magyarázza Bakó Tünde művelődésszervező, hogy miért tartják fontosnak a Szer-telen Ifjúság Napja megszervezését 2008 óta. Hozzátette: – Ez a nap egy lehetőség arra, hogy felhívjuk a tizenévesek figyelmét az őket fenyegető veszélyekre, s megtanítsuk őket arra, mire figyeljenek, mit tehetnek önmagukért és másokért. Az első évben még csak 400 diák kapcsolódott be a programba, pénteken azonban már ezeregyszáz diákot várunk.

Idén a tavalyinál is több fiatalt várnak a Flesch Károly Kulturális Központba.  Fotó: Kisalföld-archívu
Idén a tavalyinál is több fiatalt várnak a Flesch Károly Kulturális Központba. Fotó: Kisalföld-archívum.


A Szer-telen Ifjúság Napján Klobusitzky György mestertanár tart előadást a színházteremben. Lesz baleseti szimuláció a parkolóban, a DrogArt Színpad a Gina című drogprevenciós előadásával készül. Pápai Gyula bűnmegelőzési főelőadó a megyei droghelyzetről számol be. A rendezvényre meghívták a noszlopi drogrehabilitációs otthon gyó-
gyulófélben lévő betegeit, akik őszintén beszélnek a szenvedélybetegségekről.

A Duma Sarok, azaz interaktív társalgó témái a prevenció, ártalmak-ártalomcsökkentés, kezelés, elterelés, szex, szerelem, biztonság, szabadság kérdéskörét is körüljárják a nevelési tanácsadó pszichológusai vezetésével. A mozgás, stresszoldás, drámajátékok sem maradnak el, és pályaorientációs tanácsadással is segítik a diákokat.

A Szer-telen Ifjúság Napja alkalmából látható az intézmény nyitvatartási idejében a BRFK Kábítószer-bűnözés Elleni Szolgálatának bevetésein készült fotókból válogatott kiállítás.

Jövőre újabb drogfelmérés. A mosonmagyaróvári DrogPont szakemberei megkeresésünkre elmondták: 2007-ben készült az utolsó felmérés a városban a szerhasználatról, a mosonmagyaróvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tervezetében a következő felmérés 2012-ben lenne aktuális. A DrogPontban idén a legfiatalabb szerhasználó a 14–17 éves korosztályból került ki. „Idei statisztikáink szerint a hozzánk forduló kliensek száma megközelíti a százat. Ők nemcsak kábítószer-problémával fordulnak hozzánk, hanem egyéb függőségekkel, ilyen például az alkohol-, gyógyszer- és viselkedési addikció" – hangsúlyozták a szakemberek. A DrogPont munkatársai felkérésre iskolai prevenciós órákon vesznek részt.


Olvasóink írták

  • 1. senkialadár 2011. október 13. 23:16
    „milyen ember lesz az aki 14 évesen már tol valami cuccot? bele gondolni is félelmetes,szerintem jobb megelőzni a bajt és ilyent már mihamarabb kiszűrni,nem kell megvárni míg belerongál a társadalomba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzeti alaptanterv: javított változat

A köznevelésről szóló törvény koncepciója elérhető a kormányportálon, és heteken belül a… Tovább olvasom