Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 33°C Még több cikk.

Hivatalos iratok a szemétkupacokban

Babos László mosonmagyaróvári bűnügyi osztályvezető szerint az illegális szemetelőket akár három, veszélyes hulladék esetében öt év szabadságvesztéssel is büntethetnék.

Az önkormányzatoknak gyakran okoz fejtörést a területükön elhelyezett illegális hulladék. Szerencsére sok magánszemély, civil szervezet aggódik környezetéért: így a szemétgyűjtésbe ők is besegítenek.

Feljelentés ismeretlen tettes ellen

Az Egyesület a Városközpontért a napokban virágpalántákkal ajándékozta meg azokat, akik a Kiserdő takarításába besegítettek. A műszaki cikkek, háztartási hulladék, üvegek és egy elpusztult állat mellett két dokumentumot is találtak a szemétben: egy munkaszerződést és egy készpénzfizetési számlát. Muráncsik László, az egyesület elnöke szerint feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen a rendőrségen.

Jánossomorján március közepén a tavaszi hagyományos szemétgyűjtés során a település közvetlen környezetét és az Andau felé vezető út mentét tisztították meg az önkéntesek. Ott hatvanzsáknyi hulladék gyűlt össze. Korábban a hivatal emberei is végeztek hasonló takarítást.

Több helyre teszik le a szemetet, általában csomagolva és személykocsival járható utak mellé. Ilyenformán szinte mindenhol található kirakott lom és valamilyen elhasznált tárgy. A szemetelőket rajtakapni szinte reménytelen, ezért nincs kit büntetni – ez a tapasztalata a jánossomorjai városháza munkatársainak.

Nehéz megtalálni a ˝bűnöst˝

Kimlén a Szigetközi Vadásztársaság kezdeményezésére szedték össze a hulladékot a helyi civilek, kisebbségi önkormányzatok, kulturális csoportok az út mentén. Balsay Zsuzsanna polgármester szerint az iskola, óvoda is vállal kisebb területet a tisztogatásban.

– Igyekszünk felvenni a harcot az illegális lerakók ellen, de nehéz megtalálni a ˝bűnöst˝. A megelőzés érdekében ősszel is tartottunk lomtalanítást a faluban – mondta el a községvezető.

Mosonszolnokon több mint százan kapcsolódtak be az április 10-i hulladékgyűjtésbe: harminc köbméter szemét gyűlt össze.

Muráncsik László a szemétkupacban talált hivatalos dokumentumokat mutatja.
Muráncsik László a szemétkupacban talált hivatalos dokumentumokat mutatja.

– Jelezte a természetjáró egyesület, hogy örökbe kívánják fogadni az egyik bevezetőutat. Ezt az elkövetkezendőkben rendszeresen megtisztítanánk a mások által oda kidobott szeméttől – mondta el érdeklődésünkre Gősi Gyula művelődésszervező. Terveik között szerepel továbbá májusban egy újabb közterület-szépítő nap szervezése. Az illegális szemetelők ellen pillanatnyilag is két-három eljárás van folyamatban. A kevésnek tűnő esetszám oka, hogy a tettenérés, illetve a szemetelők azonosítása nehéz, sokszor lehetetlen. Az elmúlt időszakban egyre több a külföldről származó hulladék.

– A község határában találtunk már a környékbeli településről, illetve Ausztriából származó hulladékot is. A környékbeli elkövetők ellen megindult az eljárás. Sajnos az Ausztriából származó szemét esetében ez nehezebben megvalósítható – tette hozzá továbbá.

Lébényben ugyan néhány éve bezárták a legális szeméttelepet, de még mindig akadnak, akik ezt nem veszik tudomásul és az építési törmeléket, hulladékokat odaviszik. 4–5 éve volt egy bírósági eljárás is, de az önkormányzat alulmaradt, mert nem volt elegendő bizonyíték. Azóta is nehéz harc folyik az illegális szemetelés megakadályozásáért. A községben évente többször gyűjtik a szemetet, főként a faluba bevezető utak mentén, a Tölgyerdő és a tavak környékén van szükség az odafigyelésre és az időközönkénti hulladékgyűjtésre.

Püskin május 11–13. között szerveznek lomtalanítást. Így a lakosság a feleslegessé vált holmiktól megszabadulhat.

Javulóban a hulladékhelyzet

– A közterület-felügyelettel együttműködve többször küldtünk bejelentést a rendőrségre elszórt, elhagyott hulladékról, amikor a szemét átnézése után találtunk nyomravezető adatokat. Az intézkedések eredményéről nem kaptunk értesítést, de úgy tűnik, a rendőrség nem foglalkozik kellőképp ezzel a feladatával – hangsúlyozta Németh Andrea, a mosonmagyaróvári városháza illetékese.

Szerinte a helyzet azért javult az utóbbi években annak köszönhetően, hogy fejlődött a hulladékgyűjtés. A kezelést megoldották, szelektív szigeteket, hulladékudvarokat alakítottak ki. Továbbá a környezettudatos szemléletformálásnak, akcióknak is szerepük van ebben.

2008–2009 között a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon 24 esetben nyomoztak illegális hulladék ügyében. Babos László bűnügyi osztályvezető szerint a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése legfeljebb 3, veszélyes hulladék elhelyezése esetén akár 5 év szabadságvesztéssel is sújtható. A szakember elmondta: az esetek negyedében marad csupán ismeretlen az elkövető, az esetek felében vádemelési javaslattal élnek.

Olvasóink írták

 • 11. KoPi 2010. április 29. 06:03
  „www0325:
  Mi a fenének kell szemetelni? Én soha nem dobok el szemetet, ha olyan hulladékom van, akkor elviszem a szelektív gyűjtőbe. Mások miért nem veszik a fáradtságot, hogy vigyázzanak a saját környezetükre? Ahová konténereket tesznek, az a környék előbb, vagy utóbb illegális lerakóteleppé alakul, sittet, és minden egyebet oda hordanak. Nem konténerek kellenek, hanem öntudatos, a szabályokat önként betartó polgárok.”
 • 10. 01010 2010. április 28. 17:21
  „"Mi fenének kellett megszüntetni az út melletti konténereket?"
  És az elszállítattás költséget ki állja ....ha mindenki , akkor én se fizetek ezután Szémétszállítási díjjat a rekultívnak .:)”
 • 9. www0325 2010. április 28. 09:15
  „Mi fenének kellett megszüntetni az út melletti konténereket? Ha nem is mindenki, de sokan ott dobták ki a szemetet a kocsiból. Most meg meg lehet nézni az erdősávokat!”
 • 8. moondev71 2010. április 27. 18:51
  „Magyározkodnak a szemetelők.”
 • 7. KoPi 2010. április 27. 17:54
  „1-es:
  A papíron talált név és cím nem bizonyítja egyértelműen azt, hogy az azon szereplő személy szemetelt. Ha valaki konkrét személy ellen tesz feljelentést, akkor abban az esetben, ha mégsem ő volt az elkövető, hamis vád miatt büntetőeljárás indulhat ellene. Viszont, ha ismeretlen tettes ellen tesznek feljelentést, akkor a hamis vád sem állhat meg. Egyszóval nem árt óvatosnak lenni, ha nem bizonyítható egyértelműen az elkövető személye, akkor a hamis vád elkerülése miatt mindenképpen célszerű ismeretlen tettes ellen tenni a feljelentést, hacsak nem akar a feljelentő börtönbe kerülni.”
 • 6. mosonmegye 2010. április 27. 17:31
  „Úgy tudom, ha pl. ha postán betörés történik, vagy a kézbesítőt kirabolják, addig ők az első számú gyanúsítottak, amíg a rendőrség nem találja meg a valódi tettest. Hogy szemétügyben, a névvel, címmel,ellátott dokumentumokkal bizonyíthatóan ismert "tettessek" esetében azonban miért töketlenkedik a magyar igazságszolgáltatás, ez rejtély. Lehet hogy a tavaszi nagytakarítást a mindenben alkalmatlan minisztériumi, és parlamenti jogalkotókkal kellene kezdeni, mehetnének közmunkára szemétszedésre. Ne féljenek a szemétszedők, a helyi önkormányzatok, meg a Nemzeti Park, mindjárt lenne tisztességes törvény a szemetelőkkel szembe, patyolat tiszta lenne ez az ország! Azt hiszem egy népszavazást kellene kezdeményezni ebbe a tárgyban is. Na civilek itt az alkalom!”
 • 5. janika 2010. április 27. 17:01
  „Balsay Zsuzsanna polgármester szerint az iskola, óvoda is vállal kisebb területet a tisztogatásban.
  Gondolom az ovisok nem egyedűl döntenek ebben a"közmunkában"!”
 • 4. janika 2010. április 27. 16:59
  „Hát már az ovodásokat is beveti néhol a taknyos papírzsepi és a használt koton szedésre?”
 • 3. mlac 2010. április 27. 16:34
  „Gondolom azért ismeretlen tettes ellen, mert attól, hogy van rajta név és cím, még nem bizonyítja azt, hogy az iraton szereplő név azonos a szemét kihelyezőjével.
  Bár azért én pl. csupán kiszúrásból nem vinném ki a szomszéd iratait az biztos....”
 • 2. atika3887 2010. április 27. 14:39
  „Ha ingyen lenne korlátlan mennyiség elhelyezése a szeméttelepen,akkor lehet,hogy nem lennének ennyire tele az erdők és a zöldterületek szeméttel?”
 • 1. akela4 2010. április 27. 14:14
  „Ha a megtalált hivatalos dokumentumokon a név is szerepel, akkor mitől lett a feljelentés ismeretlen szely ellen, kérdem én!
  Ismertem egy polgármestert, aki a hasonló akciók során külön figyelmet fordított a szemétben talált nyomravezető dokumentumok fekutatására és eredménnyel!
  Most meg totojáznak!
  A hivatalos papírokat nem más szokta a szemétbe tenni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó célokért – Bicikliket adományoztak a rotarys fiatalok

A Rotaract Club Mosonmagyaróvár jótékonysági csoport fiataljai áprilisi projektjük keretében… Tovább olvasom