Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Hernádi Sándornak ítélték oda a Pro Urbe díjat

Mosonmagyaróvár - Szent István fontosságáról és az azt követő évszázadok folyamatos függetlenségi törekvéseiről beszélt Mihály Ferenc nyugalmazott levéltáros a tegnapi városi augusztus 20-i megemlékezésen. Ünnepi testületi ülés keretében adták át az idei Pro Urbe díjat Hernádi Sándor nyugalmazott zeneiskola-igazgatónak.
„Csak megbékélt lélekkel és örömmel lehet ünnepelni, Szent István napján pedig okunk van az ünneplésre" – hangsúlyozta Mihály Ferenc Pro Urbe díjas, nyugalmazott levéltáros tegnap a mosoni Szent István-szobornál tartott megemlékezésen. A szónok elmondta: csak az a nemzet tud ünnepelni, amely megbékélt múltjával, elfogadja jelenét és bízik a jövőjében. A nyugalmazott levéltáros történelmi visszatekintésében arról beszélt, hogy az ország évszázadokon át mindig törekedett függetlenségének megőrzésére, ha kellett, szabadságmozgalmak megindításával. Felidézte Szent István fontosságát, aki a császári „adminisztrációt" megkerülve a pápától kért királyi címet, mert nem a császár fejedelme, hanem a keresztény Európa tagja akart lenni. A második világháború utáni gyászos időkben is hiába törölték el nemzeti ünnepeinket, ez az eszme tovább élt. Mihály Ferenc hangsúlyozta: bízik abban, hogy az Európai Unió egységben vajúdó területén is képes lesz Magyarország megőrizni függetlenségét.

A koszorúzást követően a Fehér Ló Közösségi Házban tartott ünnepi testületi ülésen adták át az idei „Pro Urbe Mosonmagyaróvár" kitüntetést Hernádi Sándornak, a Mosonyi Mihály Zeneiskola nyugalmazott igazgatójának. A díjat a város zenei és kulturális életében több évtizede betöltött szerepéért, a zenekultúra ápolásáért, partner- és testvérvárosok zenei hagyományainak megismertetéséért, a kapcsolatok ápolásáért, zenei rendezvények megteremtéséért, közösségformáló tevékenységéért, a Motim- és Kühne-zenekarok vezetéséért, a város zenei értékeinek külföldön történő megismertetéséért ítélte a képviselő-testület Hernádi Sándornak.

Megemlékezés: A mosoni Szent István-szobornál helyezték el koszorúikat a város szervezeteinek képviselői.
Megemlékezés: A mosoni Szent István-szobornál helyezték el koszorúikat a város szervezeteinek képviselői.

Az elismerés átadásakor Szabó Miklós polgármester kiemelte: a díj tekintélyét csak úgy őrizheti meg, ha annak odaítéléséről egyhangú döntés születik. Így történt ez ebben az esetben is, hiszen a testület minden tagja támogatta a jelöltet.

Hernádi Sándor meghatottan köszönte meg a mindenkori városvezetésnek, zenész kollégáinak és nem utolsósorban családjának a támogatást, hiszen mint mondta: egyedül nem sokra ment volna. Egyben ígéretet tett arra, hogy amíg tehetsége engedi, zenekarával minden olyan városi rendezvényen ott lesz, ahol elvárják őket.

(A Hernádi Sándorral készült interjút hamarosan a Kisalföldben és a kisalfold.hu-n is olvashatják.)

Olvasóink írták

  • 1. Tűzimádó 2008. augusztus 21. 09:43
    „Sándor!

    Gratulálok az elismeréshez.
    További jó egészséget és kitartást kívánok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leégett az étterem

Mosonmagyaróvár - Egy Aranyossziget utcai étteremben csaptak fel a lángok hétfőn este… Tovább olvasom