Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Hat falu készül a jövőre új hivatali vezetővel

Egy hónapja Veilandics Eszter vette át hat szigetközi település körjegyzőségének vezetését. Jelenlegi és jövőbeli feladatairól kérdeztük. A jegyző az önkormányzati törvény tervezetéről is kifejtette véleményét.

A megye legtöbb települését összefogó körjegyzősége irányítását vállalta november elsejétől Veilandics Eszter. Darnózseli, Dunaremete, Kisbodak, Hédervár, Lipót és Mecsér hivatalainak irányítása a feladata.
– Öt év tapasztalat áll mögöttem, korábban a Rábaközben láttam el körjegyzői feladatot – kezdte beszélgetésünket a hivatalvezető. Arra a kérdésre, hogy miért döntött arról, hogy körjegyzőséget vált, és Rábacsécsény–Bezi–Mérges a körjegyzőség helyett a Közép-Szigetközt választja, elmondta: – Vonzott az új feladatok adta kihívás, az új társadalmi közeg, az új kapcsolatok kialakulásának lehetősége és szerepet játszott az önkormányzatok jövőjének alakulása is.

– Az új önkormányzati törvénytervezet az önálló hivatalra való jogosultságot kétezer főhöz kötné. A már említett rábaközi körjegyzőség megközelítőleg ezerháromszáz lakost számlált, így bizonytalanná vált a körjegyzőség jelenlegi működése. A jövőmet továbbra is jegyzői munkakörben képzelem el, a váltás elengedhetetlen és egyben előrelépés volt számomra – magyarázta a fiatal hivatalvezető. Szerinte a hat falut összefogó körjegyzőség komoly odafigyelést és szakmailag felkészült apparátust igényel.

eilandics Eszter
Veilandics Eszter


– Dr. Tóth Zoltán korábbi vezető segítségével rálátást kaptam a települések működésére. Igaz, egy hónap rövid idő, de ma már egyre mélyebben átlátom a települések „helyi adottságait" – mondta Veilandics Eszter. Mint tudatta, első feladata a büdzsék áttekintése volt. A hat település november 30-ig fogadta el a következő évi költségvetési koncepcióját. Veilandics Eszter szerint a tervezésnél a költséghatékonyságot tartották szem előtt. Az iskolák esetében egész évre terveztek, reméli, a büdzsé februári elfogadásáig már ismertek lesznek a konkrét számok is. A pályázati lehetőségek kihasználása, a fejlesztések továbbra is fontos helyen szerepelnek a falvaknál.
– A jövő év nagy feladata az iskolák átszervezése lesz. 2013-tól felállnak a járási, ezen belül a közös hivatalok. A jól működő közép-szigetközi körjegyzőség – melyből Mecsér januártól kiválik – méltó elődje lesz egy közös hivatalnak – fűzte hozzá a körjegyző.

– Települési szintű közigazgatásra szükség van, az ügyfélbarát, gyors ügyintézést helyben tudjuk a leghatékonyabban megoldani. Reméljük, hogy a hatósági ügyek, így a szociális ügyek, az anyakönyvezés helyben marad. Ha a közigazgatási reformot a leendő törvény jó irányba viszi, akkor a bürokráciának és a határidők szorításában nyújtott adatszolgáltatásoknak is csökkenni kellene – osztotta meg véleményét a törvénytervezettel kapcsolatosan. Félelmeit sem titkolta: a közös hivatalok létrehozásával nem kizárt, hogy kevesebb jegyzőre, hivatali dolgozóra lesz majd szükség. De mint mondta, az átszervezés adta bizonytalanság nem szabad, hogy rányomja a bélyegét a napi munkára.

 
Névjegy
Veilandics Eszter 1982-ben Győrben született és jelenleg is a megyeszékhelyen él. A Révai Miklós Gimnáziumban érettségizett. 2004-ben a Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetemen igazgatásszervezőként végzett. A munka mellett egyetemi diplomát szerzett. Pályáját a bevándorlási és állampolgársági hivatalban kezdte, majd az oktatási hivatalban folytatta. 2007 óta tevékenykedik körjegyzőként.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágulnak a közüzemi tarifák januártól

Várhatóan drágább lesz januártól a víz- és csatornadíj, a szemétszállítás, a buszközlekedés, de még… Tovább olvasom