Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

Három évet kellett várni a kimlei út javítására

Mosonmagyaróvári kistérség: van, ahol a régóta remélt útfelújítás javában zajlik, máshol hiába álmodnak évek óta kátyúmentes szakaszról.
A kimleiek régi vágya vált valóra: június elején elkezdődött az 1403-as Hédervár–Kimle összekötő út 3,1 kilométeres szakaszának felújítása.
– Óriási álmunk teljesült azzal, hogy a június 8-i munkaterület-átadást követően elindult az útfelújítás Kimle belterületén, egészen a régi falutábláig. 2009-ben ez az útszakasz már a javítandók között szerepelt, és örültünk, hogy végre elkezdődhetett a beruházás. Sokan panaszkodtak már a falun átvezető út rossz állapotáról, melyen főként tavasszal tovább szaporodtak a kátyúk. Ezen a szakaszon nagy a forgalom, sok teherautó is áthalad rajta az üzemekhez – magyarázza Balsay Zsuzsanna, Kimle polgármestere.

Elmondta: az uniós támogatást is élvező pályázat keretében a teljes pályatestre új aszfaltréteget húznak, a megsüllyedt részeket is kijavítják. A buszmegállókat átépítik, néhol szélesítik a burkolatot, a padkák kialakítása várat még magára. Az érintett útszakaszon az 1965-ben épült Mosoni-Duna-híd sem maradt ki a munkálatokból. A településvezető reméli, hogy a községet Darnózselivel, illetve Hédervárral összekötő útszakaszokat is felújítják majd.

A várbalogiak és albertkázmérpusztaiak eddig hiába bíztak abban, hogy a két települést összekötő út megújul, vagy legalábbis valamelyest járhatóvá válik.– A 2014-es útfelújításokhoz felmérték az igényeket, és reméljük, hogy a Várbalogot és Albertkázmérpusztát összekötő szakaszra tudunk pályázati forrást szerezni. Ez egyébként önkormányzati út, önerőből képtelenek vagyunk renoválni. A kátyúzás nem megoldás ezen a szakaszon, teljes felújításra szorul – tudtuk meg Némethné Járdán Krisztina várbalogi polgármestertől. A településvezető arról is panaszkodott, hogy nincs olyan bevétele az önkormányzatnak, amiből fejleszteni lehetne. Ugyanis a teljes külterület Natura 2000 védelem alatt áll.

– Hátrányos helyzetben vagyunk. Lennének befektetők, de teljes külterületi korlátozás van, miközben a határ túloldalán több mint száz szélerőművet építettek. Pedig szükség lenne pénzre, akár a pályázati önerőhöz, akár arra, hogy saját forrásból rendbe tegyünk egy-egy útszakaszt a faluban – osztotta meg véleményét a várbalogi polgármester. Hozzáfűzte: idén mintegy háromszázezer forintot tudtak a kátyúzásra költeni, de a belterületi szakaszokra is ráférne már a teljes burkolatcsere.

Tavaly két utca, ebben az évben egy, a Sárgavölgy utca aszfaltozására futotta Mosonszentmiklóson. Bedő Csaba polgármester szerint igyekeznek a falu legrosszabb útjait felújítani. Idén ötmillió forintot költöttek a fenti utcára, kátyúzásra már nem telt. A településvezető arról is tájékoztatott, hogy az utóbbi időszakban nem írtak ki pályázatot, ami által több út javítása, rendbetétele megvalósulhatna.

Jánossomorja mintegy húszmillió forintot fordított útjaira Kurunczi Károly polgármester szerint. A képviselő-testület a Sipőcz utca aszfaltozásáról döntött, de a 86-os út melletti kerékpárút megrepedezett aszfaltrétege is felújításra szorul. A kátyúzást a napokban kezdik a kisvárosban a belterületi szakaszokon.

Olvasóink írták

 • 3. halas001 2012. szeptember 06. 18:09
  „Figyelj Pancser!

  Hányas vagy?

  A járás már a Kádár korszak előtt Rákosi Pajtás idejében is megvolt és belenyúlta Kádár korszak elejébe.
  akkor ez most előre lépés, vagy hátra arc???”
 • 2. Ambar 2012. augusztus 14. 21:27
  „Semmivel sem jobban hangzani a járás a már régen elavult rendszerével!A vármegye is szépen hangzana?!Lépegetni előre és nem visszafelé kell!Nem érzelmi meg főleg káderelhelyezési szempontok alapján ,hanem a racionalitás alapján kellene dönteni!Több ezer hivatalnok beállítása ,sokba fog kerülni!”
 • 1. pancser 2012. augusztus 14. 12:56
  „Mennyivel másként fog hangzani: mosonmagyaróvári járás, mint a szó szörnyszülött kistérség, amely a késő Kádár kor kádereinek alkotása!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komjáthy György és Dongó a verdeni világversenyen

Dongó, a szép herélt pej és Komjáthy György, a máriakálnoki lovasklub vezetője eredményesen… Tovább olvasom