Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Gyümölcsfákról, oltásról a nyugdíjasoknak

Mire kell figyelni a gyümölcsfacsemete kiválasztásakor? Hogyan kell helyesen metszeni és milyen fajtákat érdemes egymás mellé ültetni a jó termés érdekében? – egyebek mellett ezekre a kérdésekre kaphattak választ a hallgatók a nyugdíjas- egyetem legutóbbi előadásán.
A gyümölcsfajták kiskertekben történő műveléséről szerezhettek ismereteket a Kisalföld, a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara és az önkormányzat szervezésében zajló nyugdíjasegyetem hallgatói a legutóbbi előadáson. Ezúttal dr. Iváncsics József beszélt a gyümölcsfák fajtáiról, gondozásukról. Az előadás első felében éppen aktuális témáról, a gyümölcsfák telepítéséről beszélt a nyugdíjasoknak. A hallgatók megtudhatták, mire kell figyelni facsemete vásárlásakor, milyen legyen az oltvány csemete, mire kell figyelni a gyökérzetnél. Fontos, hogy legalább három-négy gyökérelágazódás legyen a kiválasztott gyümölcsfacsemetén. Másra kell figyelni például, ha suhángot, vagy koronás oltványt vásárol valaki. A hallgatók megtudhatták továbbá, hogy a gyümölcsfák elültetését követően a rügyfakadás után esedékes az első metszés. Ennek fortélyairól részletesen beszélt az előadó, valamint kitért az ezt követő metszések módjaira is.

Dr. Iváncsics József
Dr. Iváncsics József

Dr. Iváncsics József előadásában kitért a gyümölcsfák virágzására és termékenyítésére. A hallgatók megtudhatták, milyen fajtákat érdemes egymás mellé ültetni a megfelelő termés elérése érdekében. Számos fafajta ugyanis nem öntermékenyítő. Ez azt jelenti, hogy a különböző fajták termékenyítik meg egymást, ezért ezeket közel kell ütetni a másikhoz. A jól termékenyítő pollenadó fajták közül az előadó kiemelte a vilmos körtét, amiből érdemes a kertbe legalább egy fát elültetni a jó termés érdekében. Az almafajták közül ugyanilyen a Golden vagy más néven sárga alma. Nem kell ugyanakkor erre figyelni az őszibarackfák esetében. Ezek a fajták ugyanis öntermékenyítőek, nem igénylik másik növény pollenét. Így ezek a fák magukban is termést hoznak a kiskertben.

Csemetevásárlásról, metszésről és a virágzásról tájékozódhattak a nyugdíjasegyetem hallgatói.
Csemetevásárlásról, metszésről és a virágzásról tájékozódhattak a nyugdíjasegyetem hallgatói.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint öt tonna halat telepítettek

Bár taglétszámuk az elmúlt években folyamatosan csökken, még így is a nyolcvanöt megyei… Tovább olvasom