Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Fejlesztés mostantól csak a tartalékokból

Csökkenő állami pénz és helyi adóbevételek mellett hogyan tudják megvalósítani tervezett fejlesztéseiket a falvak? Erről kérdeztük a Mosonmagyaróvári járás néhány polgármesterét.

Huszonhárommillió forinttal kevesebből (az alapfokú oktatás személyi jellegű költségein túl) gazdálkodik idén Lébény, mint tavaly. Kovács Gábor polgármester szerint idén is szeretnének fejleszteni.

– A költségvetésünk szerint fejlesztésekre is jut valamennyi. Aztán, hogy kell-e módosítani a február 28-án elfogadott induló büdzsét, és ha igen, milyen súllyal, mélységben, az még a jövő zenéje – állítja a nagyközség vezetője. Azt is megtudtuk, hogy az állami konszolidáció révén 106 millió forint hitelmaradványtól szabadulhattak meg a lébényiek.

– A hitelt az óvodára és az orvosi rendelőre nyert uniós pályázat önrészének biztosításához kellett felvenni, szóval ezek nem luxusberuházások voltak. Hiteleinkre évente 9 millió forintot törlesztettünk eddig, ettől tehát megszabadultunk. Az más kérdés, hogy a költségvetés összeállítása során az jött ki, hogy 23 millió forinttal kevesebbet kapunk ilyen-olyan címen az államtól. Tehát amellett, hogy örülünk, hogy nincs hiteltartozásunk, a kieső mínuszok fájni tudnak – zárta szavait a lébényi polgármester.

Ötvenmillióval csökkent az állami források és a helyi adóból befolyó forintok összege Máriakálnokon, dr. Tóásóné Gáspár Emma polgármester szerint mégsem mondanának le tervezett fejlesztéseikről. A beruházásokat pénzmaradványaik terhére, saját forrásból valósítanák meg.

– Tavaly 207 millió forint volt a büdzsénk főösszege, úgy, hogy saját forrásokból hozzá kellett tennünk. Idén 181 millió forintból gazdálkodunk. Ötvenmillió forinttól esünk el. Ennek ellenére nem tervezzük, hogy a 2013-ra előirányzott fejlesztéseinket át kellene ütemeznünk, azokat igyekszünk saját forrásból megvalósítani – hangsúlyozta. Így 32 millió forintot szánnak egyrészt a kultúrház teljes felújítására (melyhez százszázalékos támogatottságú pályázatot nyert az egyik helyi civil szervezet, ám az önkormányzatnak azt előfinanszíroznia kell).

Másrészt a Szigetköz múzeum kialakítására, játszótér létrehozására és az első világháborús emlékmű rekonstrukciójára (itt ugyancsak az előfinanszírozást vállalta az önkormányzat). Napelemek elhelyezésére is pályázik a máriakálnoki önkormányzat: az iskolára, óvodára és a kultúrházra. E célra 3 millió forint önrészt különítenek el.

– Bízunk benne, hogy 2013-ban egy utca is megújulhat, folytathatjuk a járda felújítását és lámpatestek elhelyezését a temetőben. Lámpatestek kerülhetnek továbbá a Malomdűlőbe is. Tartalékolunk a falut Halászival összekötő kerékpárút pályázati önrészére is – sorolta az elképzeléseket dr. Tóásóné Gáspár Emma. Hozzátette: aggodalomra ad okot, hogy a településeknek a tartalékaikat kell felhasználniuk a működésre, fejlesztésre. Ez a teljes ellehetetlenüléshez vezethet és kérdés, hogy jövőre miből tudnak majd gazdálkodni.

Először a kötelező feladatokat kívánjuk ellátni, ha marad pénz, akkor fejlesztünk – mondja már Kisbodak vezetője, Ekker Károly, aki szerint pénzmaradványukat hívják ők is segítségül a falu beruházásainál. A kisbodakiak költségvetése 28 millióra csökkent (tavaly négymillió forinttal nagyobb volt a büdzsé). Pénzmaradványukból biztosítanák az önrészt ahhoz a pályázathoz, mely során napelemeket vásárolnának a községháza és a kultúrház fölé. Továbbá a Tőzike és Arany János utcákban a járda felújítását tűzték ki célul.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Római kori kincseket foglaltak le Hegyeshalomnál

Negyvenötmillió forintot ér a 10 ezer darab római kori pénzérme. Fotók! Tovább olvasom