Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Érdemkereszt elismerés

Dr. Karácsony István hivatásának mások tanítását választotta, s önmaga képzésén is sokat fáradozott.
A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett dr. Karácsony Istvántól, Darnózseli megbecsült közéleti személyiségétől, a helyi iskola tanárától azt tudakoltuk, milyen ellenállhatatlan erő, ami évtizedek óta hivatásával összefonódva töretlenül arra motiválja, hogy szülőföldjének szeretetét diákjainak átadja, ismereteit publikációk, könyvek, kiadványok formájában szélesebb körben bemutassa.

Nem volt megállás

– Minden a családunk történetének feldolgozásával, családfakutatással kezdődött – állítja dr. Karácsony István. – Aztán ahogy elindultam egy-egy szálon, mindig újabb ismeretek, érdekességek birtokába kerültem és úgy éreztem: már nincs megállás. A másik ösztönző tényező, hogy immár hatvan éve élek Darnózselin és nagyon megszerettem a falubelieket. Velük beszélgetve rengeteg élményanyag gyűlt bennem össze sorsokról, szokásokról, hagyományokról. Nem hagyhattam, hogy mindez elvesszen. Ezért sajátos eszközeimmel próbálom ismertebbé tenni a környéket, példaképpé állítani mindazt, amit híres elődeink munkásságában felfedeztem.

Kéziratok a fiókban

– A családregény mellett továbbfejlesztettem a doktori disszertációmat, így született meg a Népoktatási törvény megvalósulása a magyaróvári járásban 1868–1918 között című írás, amely a Helytörténeti füzetekben jelent meg. 1998-ban adták ki a Darnó és Zseli történetét bemutató több mint hétszáz oldalas könyvemet. Ezután egy helytörténeti olvasókönyv következett Szigetköz története címmel, valamint egy tankönyv: Darnózseli lakóhelyünk ismerete. Továbbá feldolgoztam Érsek Imre munkásságát is. Mindezekkel párhuzamosan részt vettem a diákok körében egyre népszerűbb helytörténeti vetélkedősorozat (Szülőföldünk, Szigetköz) elindításában, az iskolában található falutörténeti, illetve Érsek Imre-tárlat, valamint egy templomtörténeti kiállítás megszervezésében. A megjelent könyvek mellett számos kéziratot őrzök: elkészült például a helyi iskola története is.

Tenni akarás

Dr. Karácsony István hivatásának mások tanítását, nevelését választotta, s önmaga továbbképzésén is sokat fáradozott. A felsőfokú tanítói képesítését Pécsett földrajz–testnevelés szakos tanári diplomával egészítette ki. Igazgatóként az ELTE pedagógia szakán tanult, majd kedvet kapott a neveléstörténeti szak elvégzésére is. Számos elismerésben részesült: megyei helytörténeti pályázatok megannyi díja, országos különdíjak, igazgatóként miniszteri dicséret, Gyermekekért Érdemérem, valamint a Tűzbiztonság Ezüst Fokozata.
Úgy gondolja, kiváló munkatársai és segítői nélkül nem tudhatna ilyen termékeny éveket maga mögött. Kitüntetése ezért – ahogy mondja – kollégáinak is szól.

Az írónak a diákokkal együtt a napokban becsengettek. Nyugdíjas óraadóként napjai jelentős részét az iskolában, a többit kutatással, írással tölti majd. Tele van ötletekkel: felvetődött egy ifjúsági regény megírásának gondolata is, újabb munkája, a Lipót története pedig várhatóan karácsonyra jelenik meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magtérkép tízmillió szemből

Hamarosan hitelesíthetik a mosonmagyaróvári kertbarátok Guinness–rekordját, az egyedülálló… Tovább olvasom