Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Emelni kell a rendőrlétszámot

A helyi rendőrség létszámhelyzete foglalkoztatta leginkább a képviselőket a Mosonmagyar- óvári Rendőrkapitányság elmúlt évi tevékenysége értékelésekor a képviselő-testület legutóbbi ülésén.
A beszámoló szerint a tavalyi évben az állomány elvándorlása – a korábbi lefékeződő, stagnáló időszakhoz képest – ismét fel- erősödött. Ennek alapvető oka a vonzó külföldi munkavállalás lehetősége.

A nehézségek ellenére azonban sikerült úgy szervezni a kapitányság szolgálatellátását, hogy reagálóképességük megmaradt. A környéken a közrend, közbiztonság és a bűnügyi helyzet stabil maradt, a lakosság szubjektív biztonságérzete nem romlott – hangsúlyozta hozzászólásában dr. Csokán Csaba kapitányságvezető. (A beszámolóban foglaltakkal a Kisalföld március 6-i számában foglalkoztunk részletesen.)

A tanácskozáson elhangzott: noha összességében lényegesen csökkent a bűncselekmények száma, a garázdaságok terén harmincnégy százalékos volt az emelkedés. Ennek kiváltó okai a környéken tapasztalható állandó erős belső migráció hatásában, az eltérő módon szocializálódott emberek viselkedésében keresendő.

„Az állomány csökkenése ellenére is jól teljesített a rendőrség Mosonmagyaróváron" – jelentette ki Nyitrai József (Fidesz). A képviselő arra hívta fel a figyelmet, mielőbb növelni kell a rendőrség létszámát helyben, hogy nagyobb legyen a közterületi jelenlét. Ezt a problémát központilag kell kezelni. Emlékeztetett arra, hogy a kapitányságról az elmúlt évben tízen távoztak, ezzel szemben csupán ketten érkeztek.

Emellett kiemelte a beszámoló azon részét, miszerint a közterületi szolgálatra vezényelhető állomány létszáma az év második félévében erősen korlátozottá vált egy központilag bevezetett feladat, az e-útdíj-ellenőrzés okán. Ennek következtében a közterületre vezényelt állomány közel fele csak ezen speciá- lis feladat ellátásában vett részt.

Kovács Tamás (MSZP) szerint bérfejlesztésre lenne szükség a rendőrségen, akár önkormányzati segítséggel. Ezzel megállítható lenne az elvándorlás. A képviselő úgy véli: fokozottabb rendőri jelenléttel a növekvő garázdaságokat is kezelni lehetne. Szabó Miklós (MPKE) elmondta: számos új helyzettel kellett megküzdenie a rendőrségnek az elmúlt évben. Így például a belső migrációból adódó problémák és a felerősödő elvándorlás.

Ennek ellenére ötszáz órával több volt a közszolgálati jelenlét, mint korábban. A képviselő szerint nem a rendőrség feladatává kellett volna tenni az e-útdíj-ellenőrzést. Hushegyi Róbert(DK) a határrendészet terén elért, országosan is kiemelkedő eredményre hívta fel a figyelmet.

A testület egyhangúlag fogadta el a kapitányságvezető beszámolóját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyreállították a Tensegrityt

A mosonmagyaróvári Futura jelképe a vasárnapi erős viharban rongálódott meg. Tovább olvasom