Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Ellehetetlenítik a kiskonyhákat

Néhány éve – bizonyos értékhatár fölött – közbeszerzéshez kötött a szociális étkeztetés. A pályáztatás ellehetetleníti a kis, helyi konyhákat – vélik a szakemberek, ezért törvényi változást sürgetnek. Van azonban olyan település is, mely maga oldja meg a feladatot, helyi termékek felhasználásával és így munkatársat sem kellett elbocsátania.
A Mosonmagyaróvár Térségi Társulás több ülésén is felmerült már témaként a szociális étkeztetés kérdése, mely néhány éve közbeszerzéshez kötött, bizonyos értékhatár fölött. Szociális étkeztetésre koruknál, egészségi állapotuknál (idősek, fogyatékosok, pszichiátriai vagy szenvedélybetegek) fogva jogosultak az ellátottak (akik között van hajléktalan személy is). A Lajta-parti városban és a járáshoz tartozó további 25 településen a Kistérségi Egyesített Szociális Intézményt bízták meg a feladat ellátásával. Közülük jelenleg tizenhéttől veszik ehhez igénybe a szolgáltatást.

– Idén öt körzetre hirdettünk pályázatot, ebből négyben ugyanaz a mosonmagyaróvári étterem nyerte el a szolgáltatás jogát, míg Lébényben és Mecséren egy győri vállalkozás. A közbeszerzés sok vitát eredményezett, és annak a törvényi elvárásnak is ellentmond, hogy a közétkeztetésben helyben termelt alapanyagokból, helyi munkaerő állítsa elő a helyi embereknek a termékeket – világít rá a probléma gyökerére Csiba Erzsébet, a KESZI vezetője, aki szerint a közbeszerzésen vagy egyáltalán nem indultak a helyi kiskonyhák, vagy formai kifogások miatt maradtak ki. Ugyanis a pályázat követelményeit nem egyszerű teljesíteni.

A szakember szerint az önkormányzatok vagy a helyi vállalkozók által működtetett konyhák személyesebb kapcsolatot tudtak tartani az étkeztetettekkel. Jelezték, ha rendellenességet tapasztaltak – például az idős személy nem ment az ételért vagy fizetési nehézségei adódtak.

A KESZI-konyhában mintegy száz adag ételt csomagolnak. A felvételen Giffinger Mihályné, a háttérben Jakus Imréné, Laczó Krisztián és Lajtai Károlyné.
A KESZI-konyhában mintegy száz adag ételt csomagolnak. A felvételen Giffinger Mihályné, a háttérben Jakus Imréné, Laczó Krisztián és Lajtai Károlyné.

– Intézményünk mosonmagyaróvári konyhájában több mint száz adag ételt készítünk, melyet innen a mosonmagyaróvári rászorulók át tudnak venni. A közbeszerzés alá vont szociális étkeztetés keretében közel négyszáz adag ételt osztanak vagy szállítanak ki, ez korábban hatszáz körüli volt. A csökkenés egyik oka, hogy sokan inkább visszatérnek a régi, megszokott, helyi konyhákhoz. Ez főként a magasabb jövedelműeknél tapasztalható. A szociális étkeztetés keretében ugyanis jövedelemtől függően – és hogy az ételt kiszállítják-e házhoz – 50 forinttól 650 forintig terjedő összeget kell fizetniük az igénylőknek – mondta el továbbá az intézményvezető, aki törvényi változást remél az ügyben, melyben Nagy István országgyűlési képviselő közbenjárását kérte.

– Ezzel a kistelepülésektől elvesszük a lehetőséget, hogy helyben foglalkoztassanak munkaerőt, helyi termékek felhasználásával, a megszokott ízvilággal, színvonallal dolgozva. A közbeszerzés óriási feszültséget szül, ezért ez változtatásra szorul – vélekedett a legutóbbi kistérségi ülésen Nagy István társulási elnök.
Mosonszentmiklós, egyedüliként a kistérségből, nem csatlakozott a szociális étkeztetés közös feladatellátásához, hanem saját konyhájukról látják el az igénylőket.

– Az iskolánk megújulásakor korszerűsítettük a konyhánkat is, ahol napi 230–250 adag étel készül. Ebből mintegy hetvenet a szociális étkeztetés keretében osztunk ki, szállítunk ki. Jól látszik, ha ennyivel csökkent volna az adagszám, ez akár elbocsátással is járt volna. Amellett, hogy munkahelyet tartottunk meg, így még az étel minőségét is ellenőrizni tudjuk – tudatta Bedő Csaba mosonszentmiklósi polgármester, hozzátéve, hogy így maguk dönthetnek, hogy az alapanyagokat hol szerezzék be (előnyben részesítve a helyi termékeket).

Olvasóink írták

  • 1. kotorék 2013. november 01. 09:14
    „Helyes cím : Ellehetetlenítik a kiskonyhákat is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első díjas fotósok a kossuthosok

Véleményt mondanak egymás fotóiról, hogy így egyre jobb munkák szülessenek – többek közt ez viszi előre a Kossuth-gimnázium fotószakköröseit. Tovább olvasom