Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Egészséges takarmány - biztonságos élelmiszer

Európa 18 országából érkeztek szakemberek január 14-én és 15-én Mosonmagyaróvárra, a NymE Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Növénytani Tanszéke, a Szaktanácsadó és Továbbképző Intézete, valamint az osztrák RTD-Services közös szervezésében lebonyolított nemzetközi partnerkereső konferenciára.
Az EU 6. Keretprogramjához kapcsolódó első FEED-SEG Tudományos Tanácskozás a növényi eredetű takarmányadalékokhoz fűződő legújabb kutatási eredmények, továbbá felhasználásuk és az ehhez kapcsolódó jogi szabályozás témakörében adott lehetőséget a tudományos intézetek, egyetemek, laboratóriumok, pályázati irodák, takarmány előállító vállalatok képviselőinek tapasztalatcseréjére, különös tekintettel a további együttműködési kapcsolatok kialakítására.

A szakember-találkozó több mint száz résztvevőjét Prof. Dr. Máthé Ákos, a Növénytani Tanszék vezetője és Prof. Dr. Schmidt Rezső, a helyi kar dékánja köszöntötte a rendezvény előestéjén. A vacsorát követően az ismerkedési est meglepetés programjaként az Óvári Gazdász Senior Néptánc Együttes és a Kislaptáros Népzenekar hívta táncba a soknemzetiségű vendégsereget. Az Együttes tagjai a nagy sikerű táncházban magyar néptáncokat tanítottak.

Másnap, a konferencia megnyitójában a FEED-SEG projekt koordinátora, Prof. Chlodwig Franz, a bécsi Állatorvostudományi Egyetem Alkalmazott Botanikai és Farmakognóziai (Gyógynövényismereti) Intézetének vezetője a témakör jelentőségét és az eredmények megbeszélésében rejlő lehetőségeket felvázolva kiemelte, hogy a tapasztalatokat egymásnak átadva azok a széles szakmai közönség számára is elérhetővé és hasznossá válnak. Mindezek hosszú távon az egész Európai Uniós mezőgazdasági szabályozásra is hatással lehetnek.

A két napos rendezvényen a nemzetközileg elismert előadók ismertették az EU 7. Keretprogramját, a növényi eredetű élelmiszeripari melléktermékek legújabb hasznosítási lehetőségeit a takarmányozásban, szóltak az élelmiszerminőség és a közegészségügy kapcsolatáról, valamint az élelmiszerminősítés és az élelmiszerbiztonság összefüggéseiről is.

Prof. Dr. Máthé Ákost, a Kertészeti Tudományok Nemzetközi Társasága Gyógynövény Szekciójának elnökét a konferencia időszerűségéről és a gyógynövények takarmányozásban történő alkalmazási lehetőségeiről kérdeztük:

„Az Európai Unióban kiemelt jelentőségű az egészséges életmód és az ehhez szervesen kapcsolódó egészséges táplálkozás kérdésköre.
A különböző állati eredetű termékek (hús, tej, tojás, stb.) előállításában ma már elsődleges az élelmiszerbiztonság; fontos követelmény, hogy táplálékaink ne tartalmazzanak az emberi szervezetre káros anyagokat pl. a vágóállatok izomtömegét növelő hormonokat.
Éppen ezért a gyógynövények hasznosítása a humán gyógyászat mellett az állattartásban is előtérbe került, hiszen pl. a bélcsatornában élősködő kártevők elpusztításával közvetett módon növelhetik a hozamot.
A bécsi Állatorvostudományi Egyetem vendégprofesszoraként, 1996-tól két tanéven át, elsőként oktattam a Növényi eredetű takarmányadalékok című tantárgyat, jelenleg a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karon meghirdetett előadásaimban is foglakozom a gyógynövények újszerű felhasználásával, a növényi nyersanyagforrások innovatív hasznosításával.
Bízom benne, hogy a FEED-SEG konferencián felmerülő témakörök és együttműködési lehetőségek a mosonmagyaróvári, és más magyar szakemberek bevonásával tovább bővülhetnek, és hogy a jövőben a tudományosan megalapozott eredmények segítségével az Unió polgárainak asztalára csak ellenőrzött és biztonságos élelmiszerek kerülnek."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megműtik a sérült síelőt

Ausztria - Gerincsérülése van a síelés közben megsérült magyar lánynak. A mosonmagyaróvári 17 éves… Tovább olvasom