Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Büntetés kilencezer tonna komposzt miatt

Máriakálnok - Másfél hektáron kilencezer tonna gombahumusz áll – igaz, most nem izzik – még mindig Máriakálnok határában. Az ügy rendőrségi szakaszba ért, s a földhasználók egymillió forintig terjedő eljárási bírság mellett földvédelmi büntetést is kaphatnak.

Közel kilencezer tonna letermett, öngyulladt gombahumusz izzott hetekig Máriakálnok határában és borította be az egész falut a fojtogató füst (Kisalföld, 2007. augusztus 11.). Az önkormányzat azonban tehetetlen az ügyben: a tulajdonos cége 2005 óta felszámolás alatt áll.

Kusza a helyzet

Másfél hónapja áll a falu határában a komposzt, azóta sem vitte el senki: de most legalább nem izzik. Czebe László, a megyei mezőgazdasági szakirányítási hivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságának illetékese elmondta: augusztus elején kaptak bejelentést a máriakálnoki jegyzőtől, mivel a letermelt gombakomposzt meggyulladása miatti szag irritálta a lakókat.

– Kimentünk, bemértük a területet, majd a földhivatalban megerősítést kértünk az ingatlan-nyilvántartásról – kezdte. – Ezek alapján tudjuk, ki a földtulajdonos, kik a földhasználók: a jogszabály értelmében ez utóbbiak ellen tudunk eljárni. Azonban kusza a helyzet, melynek oka a többszöri – a földhivatalnak be nem jelentett – állítólagos földcsere.

Ellenőrzés, bejárás

– A közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény alapján a földhasználókat felszólítottuk, hogy haladéktalanul oltsák el az izzó komposztot, s vagy szállítsák el engedélyezett hulladéklerakóba, vagy kezdeményezzék szeptember közepéig az utóhasznosítását – mondta Czebe László. – Azóta több ellenőrzést végeztünk, melyeken kiderült: azon kívül, hogy a helyi gombatermesztő üzem bérlője 10 köbméter földdel megpróbálta beteríteni a komposztot, nem történt előrelépés a megoldásban. Szeptember hatodikán az érintett felek és hatóságok összehívásával helyszíni szemlét és tárgyalást tartottunk. Rögzítettük, hogy a földhasználók nem tettek eleget kötelezettségüknek: ekkor részükről be nem jelentett földcserék kerültek szóba, így azt kértük, csatolják az erre vonatkozó megállapodásaikat vagy az érintettek tegyenek írásbeli nyilatkozatot. Ez azért fontos, mert most már a büntetés következik az eljárásban: végrehajtást rendelünk el, s mivel kötelezettségeiket nem hajtották végre, az eljárási bírság akár egymillió forint is lehet. Ezt, ha a földcserékről nem kapunk megállapodást vagy nyilatkozatot, akkor a földhivatalban bejegyzett területhasználókra szabhatjuk ki. A földhivatal emellett földvédelmi bírságot állapíthat meg: a földhasználók között egyébként a komposzt tulajdonosa is szerepel.
Információink szerint az ügy rendőrségi szakaszba ért. „Amióta nem füstöl, megnyugodtak a falubeliek. Az önkormányzat azonban szeretné, ha több ilyen eset a jövőben nem történne. Jó lenne, ha a rendőrségi nyomozás alapján kikristályosodna, ki a felelős az ügyben: ezáltal az eljáró hatóságok megfelelő mértékben szankcionálhatnák a résztvevőket" – mondta Széles Sándor, Máriakálnok polgármestere.

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ekevasba rohant

Bezenye - Az elsődleges vizsgálatok szerint vélhetően figyelmetlenség vezetett ahhoz a közlekedési… Tovább olvasom