Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Átütő ötletre vár a turizmus

Mosonmagyaróvár - Mosonmagyaróvár turizmusa az elmúlt években hanyatló fázisba került, teljesítménye messze az adottságok alatti. A város szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák száma a 2000-es és 2005-ös adatokat összehasonlítva 34 százalékkal csökkent.

Legutóbbi ülésén fogadta el a képviselő-testület Mosonmagyaróvár 2013-ig szóló idegenforgalmi stratégiáját. A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara Turizmus Intézetének tanulmánya részletesen foglalkozik a város adottságaival, problémáival és felvázolja a lehetséges megoldásokat. Az idegenforgalmi stratégia készítői szerint Mosonmagyaróvár turizmusa hanyatló fázisba került, teljesítménye messze az adottságok alatti. A város szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák száma a 2000-es és 2005-ös adatokat összehasonlítva 34 százalékkal csökkent. Az átlagos tartózkodási idő két nap, ami a turizmus működésének alacsony hatékonyságát mutatja.

Az elmúlt két év adatai szerint a vendégszám stagnálása mellett a vendégéjszakák számában sikerült némi növekedést elérni, ezzel 2007-ben az idegenforgalmi adóbevétel is 14 millióra emelkedett. A 2000-es statisztikához képest azonban még így is jelentős a lemaradás. Ugyanis míg 2000-ben összesen 43.977 vendég 86.480 éjszakát töltött a városban, addig tavaly a vendégszám 29.528, a vendégéjszaka pedig 63.199 volt. Az utóbbi időszakban tapasztalható enyhe növekedés csupán a Romániából érkező vendégmunkásoknak köszönhető.

Színvonalasabb szálláshelyekre, igazi attrakciókra lenne szükség az idegenforgalom föllendítéséhez. Fotó: M. Á.
Színvonalasabb szálláshelyekre, igazi attrakciókra lenne szükség az idegenforgalom föllendítéséhez. Fotó: M. Á.

A 2005-ös adatok szerint 10 hotel, 17 panzió, 2 kemping, 797 kereskedelmi szálláshely és 269 vendéglátóhely működik a városban. A szálláshelyek száma elegendő, ám túlsúlyban vannak a háromcsillagos hotelek, csupán egy magasabb igényeket kielégítő szálloda van. A panziók magas száma inkább a középréteget, illetve a fogászati turistákat célozza meg. A szálláshelyek vendégforgalmi adatai megfelelő fejlesztésekkel megközelíthetik a hasonló adottságú települések mutatóit. Ezért növelni kell a minőségi szálláshelyek összkapacitását.
Az összehasonlításokból kiderül, hogy a város idegenforgalmi teljesítménye messze elmarad a belföldi konkurenciáktól. A szálláshelyek vendégforgalmi adatai alapján Mosonmagyaróvár 32 város rangsorában az utolsó harmadban áll. A város jelenleg nem mutat fel a turizmus piacán mérhető forgalmat generáló egyedi jelleget, ezért Mosonmagyaróvár idegenforgalmi kínálatába érdemes nagy anyagi és szellemi forrásokat csoportosítani.

Olyan attrakciókra van szükség, melyek vonzásköre univerzális és felveszik a versenyt a belföldi fürdővárosok, megyei központok kínálatával.

Helyi szinten a legsürgetőbb feladat a meglévő intézmények idegenforgalmi hasznosítása, valamint az indokolt egyedi beruházások megvalósítása. A szétforgácsolódó programkínálat helyett igazán nagy rendezvényre kell hangsúlyt fektetni.

A kulturális turizmus fejlesztésének lehetőségei a fesztiválok szervezése, a műemlékek kulturális célokra való hasznosítása, tematikus utak kialakítása, az 1956-os emlékhely megvalósítása, a Gyurkovich-gyűjtemény népszerűsítése, művészeti központ létrehozása, valamint az ipartelep idegenforgalmi hasznosítása. A vízi turizmusban rejlő lehetőség a Vártó és környéke idegenforgalmi hasznosítása, szabadidőközpont kialakítása a Báger-tó partján, a Mosoni-Dunán és Lajtán kajak- és kenukikötési lehetőségek biztosítása, sétahajózás feltételeinek megteremtése, strandok kialakítása, illetve a Lajta rehabilitációja. Az egészségturizmus terén differenciálni kellene a szolgáltatásokat, illetve a termálvíz hasznosítását, csatlakozni az uniós biztosítási rendszerekhez. Mosonmagyaróvárt sportcentrummá lehetne fejleszteni, kerékpárutakat bővíteni, biciklikölcsönző- és szervizhálózatot létrehozni. Szükség lenne továbbá 4–5 csillagos minőségi szálláshelyek kialakítására, minősített kemping létrehozására, gasztronómiai rendezvények szervezésére, valamint 500 fős konferenciák lebonyolítására alkalmas hely létrehozására.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. zopika02 2008. október 05. 08:46
  „pan.cser

  Azért a dinamikus fejlődés enyhe túlzás. A most elkészülő ipari parkban drágábban kapni területet mint pl a DUNA lakóparkban. Ezt nem értem, de az Önkormányzatnál biztos tudják miért így van. Sok munkahelyet teremtő, később nagy helyi adóbefizetést és jelentős vásárlóerőt növelő gyáraknak, zöldmezős beruházásra ingyen kellene területet biztosítani. Véleményem szerint, de ez a hajó már kissé elment. A helyi kisvállalkozások helyzetbehozása azért az Önkormányzatnak is feladata. / Itt nem elsősorban a kersekedőkre gondolok /”
 • 33. pan.cser 2008. szeptember 30. 18:09
  „Aki a várost mocskolja menjen Gyulára, majd visszajön. Ne tévesszen meg bennünket néhány magát "kereskedőnek" hívő ember siránkozása. Mosonmagyaróvár dinamikusan fejlődik minden baj ellenére. Igen a bevásárló utak ideje lejárt örökre. Túl sokan ragadtak erre a dologra, könnyü és gyors meggazdagodást remélve. Most már tudják megélni is nehéz, jó élni meg még nehezebb, könnyen élni meg lehetetlen. Ami termált illeti beszorult Lucsonyba, ott sok mindent kezdeni nem lehet. A kezdet kezdetén elhibázták akik oda tették, ez még a Szeredi korszaknál korábban volt. Bük a prérire rakta a fürdőt, amit akkor ott is sokan elleneztek, de a prérire voksolóknak lett igazuk. Itt a rövidlátás volt erősebb, de nem csak itt tévedtek a 60-as évek vezetői, hanem a vikendházak esetében is. Ezek most lakóházként funkcionálnak, lassan a város közepén. Vissza a témához: azt hallottam van olyan elképzelés, hogy a halászi út mellett lenne egy 5 csillagos szálloda kezdetnek, a továbbiakban egészen a Dunáig terjeszkednének, ami hatalmas, nagyívű elképzelés. Igaz vagy nem nem tudom, de valahol hallottam.”
 • 32. Terjeszkedő 2008. szeptember 30. 16:17
  „Olyan hír járja, hogy az Egyetem (Agrár) Lucsony utcai épületeit is eladják, mivel a termál nem tud merre továbbterjeszkedni. Mi lesz az ott működő tanszékekkel és a tudományos munkával???”
 • 31. Gyula(vitéz) 2008. szeptember 30. 16:01
  „(Kedves kereskedők és önkormányzati elöljáróság!) Tessék szíves lenni elfáradni Gyulára!! A városnak egy fillér adóssága sincs, a termálfürdőnek köszönhetően pezseg a túrizmus. Mosonmagyaróvárnak csak az a baja, hogy kiadta a kezéből az ARANYTOJÁST tójó tyúkját. Hova is kerülnek ezek a tojások ... és mennyi az áruk...! Kedves kereskedő kollégák, sajnos ide már nem térnek vissza a 70-es - 80-as évek bevásárlótúristái. Ez a vonat elment!!!!
  De azért sok sikert és sok vendéget mindenkinek....!!!”
 • 30. six66 2008. szeptember 30. 12:32
  „Háááát igen.... ez a nagyra nőtt falu már 199-91 óta döglődik.
  Kedves Kereskedők-Vendéglátók..... a helyi álom-gagyi- lakásárakról ne is beszéljünk... DE MI A nyavaját képzeltek magatokról ???? Vacak áru, ennél is ócskább szolgáltatás, és hozzáállások... EXTRA árakon !
  Majd ha a sok álmodozó, -gagyi, -hozzá nem értő, -balekkereső hülye normális áron minőséget kínál, ATTÓL számolja mindenki, még a minimum 5-6 év "rendbe-jövetelt"
  EZ Magyarország leggagyibb, legócskább, -- DE LEGDRÁGÁBB helye. (A sok hülye.... panel 10, - ház 25 millió???
  a boltok drágábbak, mint a szomszédban ??? essetek le már a földre... szerencsétlen banda) Itt 00000000.0 a
  lóvé, de mindenki csak pofázni tud.....
  (U.i.: akire a fentiek nem vonatkoznak, attól bocs...)
  Ja. a "kisebbség..." az összes csornai - kapuvári + egyéb szenny itt gyülekezik már... Na, ez csak nem volt "uszítás.. meg egyéb..." hová fizessek be egy kis támogatást a csóró cigány ingyenélőknek....?”
 • 29. avanivi 2008. szeptember 29. 05:21
  „károly12345-nek
  Te szép lehetsz. de..............”
 • 28. Oki-Doki 2008. szeptember 28. 07:36
  „Bandidinek! A sörgyár szintén annak a tulajdona akinek eladták a termált sőt a malom is.Az értékes és műemlék jellegü vonzerő már nem a miénk sajnos”
 • 27. károly12345 2008. szeptember 27. 23:11
  „cigányokat ki kell telepitteni innen, nem kell csufittani a környéket barna emberekkel”
 • 26. pan.cser 2008. szeptember 27. 08:39
  „Nem akarok rosszmájú lenni, de a vendégéjszakák csökkenénésének nincs még vége. A szállodák egy adott helyzetre alapoztak. Aki az autópályán megy az ország belseje felé, vagy jön onnan, nem hinném, hogy itt száll meg, hiszen egy-két óra alatt BP-en, vagy Bécsben lehet. Szerintem a környékbelieket kellene jobban megbecsülni, akik ugyan nem alszanak itt de egy jó napi programért szívesen időznének errefelé. Ehhez a Szigetközt is hozzá lehet kapcsolni. Így menne a dolog. Magam rajongok a Szigetközért, sajnálom, hogy a város mintha kilógna a tájegységből, nincs hangsúlyozva eléggé, hogy ez a környék fővárosa. Pedig így van és amikor pályázatok vannak, össze kellene kapcsolni a kettőt. Egyedül a Szigetközt tartom jelenleg alkalmasnak arra, hogy éjszakákat is itt töltsenek az emberek a természeti adottségok kedvéért. Végül is megy a dolog, hiszen, több jó minőségű szálloda is van ott. Ha rendezvényt kell szerveznem ,Lipótra nagyon könnyű mert adva van egy nagyon jó háttér, színvonalas szálloda, termál, szép táji környezet. Ez vonatkozik Dunakilitire is. Ha tágabb környezetben gondolkodunk akkor semmi ok a sírásra, nincs itt különösebb baj, azon kívül, hogy az idegenforgalom kissé átalakult az utóbbi évtizedben.”
 • 25. hyundaii 2008. szeptember 27. 07:52
  „Az óvári termál nem önkormányzati kézben van!!!!!!!! A volt városvezetés eladta vkinek (akinek a kezében sok-sok ingatlan van...), aki meg vmiért nem fektet bele semmit. Kéne egy városi strand (önkormányzati kézben) és ennyi. Pan.cser sikerült kb uazt írnunk!:):):) De leaglább van aki hasonlóan látja a dolgokat. Szép napo mindenkinek!”
 • 24. szálláshely hasznosító 2008. szeptember 27. 05:24
  „Átütő ötletre vár a turizmus? Bocsánat,hogy megkérdezem,de akkor mire fizettek (nem keveset) a másodjára nekifutó tanulmánykészítőknek? Csak ebben a néhány hozzászólásban több konkrét ötlet van, és ingyen.
  Egyébként pedig a vendégeinket óva intem az óvári termáltól.
  Ilyen drága,színvonaltalan fürdő nincs még egy a közelben.Irány,Lipót. Most is nyertek egy rakat pénzt bővítésre.”
 • 23. pan.cser 2008. szeptember 26. 15:56
  „Melyiket mondjam először a jót vagy a rossszat? A rosszal kezdem. Mosonmagyaróvárnak soha nem lesz az idegenforgalom húzó ágazata, mert nincsenek meg ehhez az adottságai, sem természeti, sem öröklött kultúrális. Ahol sok turista van, ott strand, víz, tenger vagy tó van. A hegyek sem elhanyagolhatók, sőt igen komoly bevételeket hoznak. Aztán itt vannak a kaszinóvárosok ott is sokan nyüzsögnak. Biztosan értékes a Gyurkovich gyűjtemény de nem a kultúréhség jellemző egy átlag turistára, a vártó se hozza vissza soha amit belefektettek annak ellenére, hogy nekem tetszik. Ha valami vonzerő lehet az a Szigetköz és bármemilyen furcsa a kiliti duzzasztó és környéke és lefele Lipót, ez utóbbi ma is gyöngyszem, pláne ha lenne egy fedett része és több medencéje. Már mondtam jót is és mondom még. Ne sírjunk oly nagyon, mert tőlünk 100 km hosszban a 86-os út mellett semmi sincs, még egy tisztességes vendéglő is alig akad. Minden baj ellenére szűkebb pátriánk, beleértve a Szigetközt is, az ország legfejlettel legkultúráltab a vidéke. Akit ide csábítottam még mindenki meg volt elégedve a körülményekkel még a látnivalókkal is. Ami korábban volt, az nem turizmus volt a szó igazi értelmében, hanem bevásárló utak, ahol az osztrákok bagóért élhették az életüket olyat amilyenre otthon nem futotta.”
 • 22. Bandini 2008. szeptember 26. 13:16
  „Igaza van pfff-nek! Újra legyen sörgyár a sörgyár, már csak a helyi sörünk nevét kellene kitaláni. A Báger környékét mindenképpen hasznosítani kellene, ott van az a monstrum lőporgyár, felújítva és valami ésszerű célra használva (pl. a vágyott sportcsarnok) egész impozáns látványt nyújtana. De nem lenne rossz valami kis sétányfélét csinálni a Malom-ági Lajta töltésénél sem ( a Lajta szer és a Lajta-lakópark környékén): ez pl. némi gazolással és egy járható ösvény kialakításával megvalósítható lenne.”
 • 21. agihk 2008. szeptember 26. 12:55
  „egy biztos, valamit nem jól csinál az akinek csinálni kellene... de hát egyszer nekem valaki azt mondta, hogy ha egy kupi nem működik, nem a bútorokat cserélik, hanem a kurvákat. S talán igaza volt”
 • 20. pfff 2008. szeptember 26. 11:01
  „hyundaii

  Van igazság abban amit írtál. Főleg ebben.
  "Egy szó mint száz: aki nem akar unatkozni, az nem is fog ezen a helyen!"

  Sajnos a kérdés a városunkról szól.
  "Mosonmagyaróvár turizmusa az elmúlt években hanyatló fázisba került, teljesítménye messze az adottságok alatti." (cikk)
  A Szigetköz nem is vitás... van látnivaló, lehet szabadidőprogramokat szervezni, stb. De akkor már mindenki inkább a környező kis községekbe megy nyaralni, mert ott van lehetőség ezekre, és nem fognak idejönni a városba, ami sajnálatos módon érthető is.
  Pont ezt kellene megoldani.”
 • 19. pfff 2008. szeptember 26. 10:53
  „Jah, és ha most elmegy mondjuk az említett család egy szombati napon, az bőven benne lenne nekik egy 10-esbe.
  Akkor persze, hogy inkább máshova mennek, vagy mást csinálnak. Ebben az évben pl többször is voltam a Balatonnál, de a napi jegy árát minden alkalommal megúsztam 300-500 forintból.
  Jah, és nem néztek rám rossz szemmel, ha a csomagolt szendvicsemet, meg üdítömet ott fogyasztottam el.
  Emlékeim szerint a termálba, mindig kinéztek, ha elővettem az elemózsiát.”
 • 18. hyundaii 2008. szeptember 26. 10:52
  „A vártóhoz közösen pályázott az önkormányzat és az egyetem! A tulajdonosi viszonyok is hasonlóak.”
 • 17. hyundaii 2008. szeptember 26. 10:49
  „Én azt mondom, hogyha valaki szórakozni akar, megtalálja amit keres. Sok a kávézó, van disco is (arról inkább nem írok véleményt) és soha ne felejtsük el, hogy itt a Szigetköz! Az egyik autómárka klubjának vagyok a vezetője. A klub szokásos autós túráját én szerveztem idén nyáron. A közel 30 ember elmondhatatlanul jól érezte magát (állításik szerint:) ), és azt mondták, hogy bár sok helyen jártunk már közösen, eddig ez volt a legszebb környék. Hallépcső, az apró falvak, a táj, az emberek, a duzzasztómű (mert az is látnivaló...). Szóval szerintem azért annyira nem vészes a helyzet! Természetesen van mit javítani, de 12 év alatt indult el ez a folyamat (meg persze a környezet is változott) és 2 év alatt nem hiszem, hogy áttörő dolgokat lehet véghezvinni. Lesz itt még 5*-os szálloda, meg minden ami kell, csak egy kis türelem. Ha 12 évig nem kiabált ezért senki, akkor most se tegye....majd pár év múlva már lehet! Egy szó mint száz: aki nem akar unatkozni, az nem is fog ezen a helyen! Ha mégis ezt tenné, keressen meg...:):) Szép napot!”
 • 16. pfff 2008. szeptember 26. 10:45
  „OFF

  A termál, az megint egy szemét hely. Utoljára vagy 8 éve voltam ott ismerősökkel. Szerencsénknek köszönhetően szemerkélt az eső. :) De hát nem vagyunk cukorból, így kimentünk a kinti nagymedencéhez. Totál üres volt, így 4-ünknek bőven elég volt. Mindenki a fedettben vagy az ücsörgőben volt. Kicsit később megjelent egy család (apuka, anyuka, meg három gyerkőc). Apuka megkérdezte, hogy zavar-e minket, ha a gyerekek gyakorolják a rajtkőről való indulást. Természetesen egyátalán nem zavart minket. Gyerkőcök neki is indultak, és pár ugrás után látszott, hogy valódi vizi-pockok. :) Erre hirtelen kirobban a fedett részről egy úszómesternek tűnő emberke, és ordibál hogy azonnal hagyják abba. Egyik gyerk annyira megijedt, hogy azonnal elpityeredett, a másik kettő, meg csak állt megszeppenten. Apuka próbált szót érteni a komával, de hiába. A csótány mondott mindet, felelőségről, meg szabályokról. Apuka hiába mondta neki, hogy ő figyeli a gyerekeket, de az is kevés volt.
  Azóta nem jártam a termálba, de szerintem az említett család sem.”
 • 15. Szórakózás 2008. szeptember 26. 10:38
  „1-2 éve akart alaki egy másik hétvégi szórakózási lehetőséget csinálni.
  De az illetékes azaz aki az ismert ketőt csinálja megfenyegette hogy ugyan már talán nem kellene akadékoskodni.... s ugysem lesz rá engedélye.
  Na itt tartunk most.

  Ha jól tudom a vártó nem a város tulajdona hanem az egyetemé, úgy mint a vár. Ők pályazaton nyertek pénzt a rehabilitációjára.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkoló autónak ütközött

Mosonmagyaróvár - Szemtanúk jelentkezését várja a rendőrség egy hétfőn este a Szent István király… Tovább olvasom