Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Árgus szemekkel lesték a Császár mozdulatait

Délceg tartású, jó humorú, mindig vidám ember, akinek mindenkihez akadt egy kedves szava – így emlékezik édesapjára, Albert Flóriánra lánya, Albert Magdolna.

Albert Flórián hercegszántói iskolai bizonyítványa, jegygyűrűje, katonaládája is látható az aranylabda és aranycipő mellett a Hansági Múzeumban csütörtökön nyílt emléktárlaton, melyen megjelent az egykori labdarúgó lánya, Albert Magdolna is.

– Alig láttam kisgyerekként, hiszen a sport sokszor elszólította otthonról. Amiből azonban apaként kimaradt, azt nagyapaként pótolta, hiszen sokat foglalkozott három unokájával, akik szintén sportolnak. Egyébként én gyerekként sokat jártam ki a Fradi-pályára, ahol akkoriban pezsgett az élet, a sportolók igazi nagy családot alkottak – meséli a 2011 októberében elhunyt Albert Flóriánról lánya, Albert Magdolna. Elmondta, a szegedi Móra Ferenc Múzeum kereste meg a családot egy emlékkiállítás ötletével. A tárlat azóta járja az országot, és a határon túlra is eljutott, azonban a Dunántúlon most először Mosonmagyaróváron látható.

Az Albert Flórián-kiállításon a fiatal labdarúgók edzőikkel
Az Albert Flórián-kiállításon a fiatal labdarúgók edzőikkel

– Édesapámnak nem voltak kedvenc tárgyai, viszont kiállítottunk az aranylabda és aranycipő, a világbajnoki mez és kupák, emlékérmek mellett olyan ereklyéket, amelyek mindennapjaihoz tartoztak. Ilyen például az órája, melyet soha nem vett le, vagy a rádiója. Amikor hazajött, átöltözött, bekapcsolta a rádiót és keresztrejtvényezés közben egészen a tévéhíradóig hallgatta. Egyébként itt látható az utolsó keresztrejtvény, amit a kórházban fejtett és a zászlók is, melyekkel az utolsó útján fedték koporsóját. A kiállítás tehát nemcsak a sportolót, hanem a magánembert, édesapát, férjet és mint jó barátot is bemutatja – összegzett a Császár lánya, aki nemcsak családtagként, hanem a
fiatal sportolókat támogató Albert Alapítvány tagjaként is őrzi édesapja emlékét.

Albert Magdolna örömmel mondta, hogy a kiállítások alkalmával is sokan keresik meg az idősek közül, akik édesapjával személyes élményeket
mesélnek vagy egy fényképet mutatnak.

Som László a Soproni VSE egykori focistájaként játszott még barátságos mérkőzést Albert Flórián csapata ellen, akit közvetlen emberként ismert meg. „Árgus szemekkel lestük minden mozdulatát" – árulta el Turány Imre, az MTE 1904 U14-es csapatának az edzője, aki mint mesélte, 18 évesen egy negyedórányit rúghatta a bőrt a későbbi nemzet sportolója ellen.

– Az ő szellemisége, az, amit képviselt, mindannyiunk számára példa – vélekedett Steiner Tamás Mátyás, aki 14–15 társával együtt a fociedzésről jött egyenesen a megnyitóra. „Albert Flórián volt az egyedüli magyar aranylabdás. Aki az egyesületbe jár focizni, azért teszi, hogy egyszer nagy labdarúgó lehessen" – mondta Németh Zsombor. Posta Bence Bálintnak pedig nagy élményt jelentett, hogy élőben is láthatta az aranylabdát, melyhez hasonlóval Messi vagy Ronaldo büszkélkedhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmenekültek a kiskutyák

Négy újszülött kiskutyát helyeztek el a mosonszolnoki katolikus templom hátsó ajtajához. Tovább olvasom