Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Áldatlan állapotok a levéli Víztorony utcában

A néha levéli víztorony helyén kialakított utca körüli problémák több éve húzódnak. A gondozatlan építési terület helyén a mai napig nem alakították ki az utcaképet, és a földhivatalban sem szerepel utcaként.
Mivel a közműveket magántulajdonú területen nem, kizárólag közterületen lehet kiépíteni, a területet megvásárló Zolpet Kft. az Önkormányzatra ruházta át az érintett utcát.

"Ez az utca mindmáig nincs hivatalos utcatáblával megjelölve és a földhivatalban sem szerepel utcaként. A közterület rendezetlen, az út nincs megépítve. Az ingatlanokhoz letaposott földút vezet, hogy az autókkal ne süllyedjünk el a sárban, nagy köveket szórtak le.

Így gyalog és a személyautókkal kénytelenek vagyunk egy hepehupás, sáros földúton közlekedni, ami balesetveszélyes és rongálja a gépkocsikat. A sár behordódik a házainkba, az utca pedig tulajdonképpen egy gondozatlan, kiegyenlítetlen építései terület. Az ingatlanjainkhoz vezető út Levél község tulajdonát képezi, azaz közterület, amin egész nyáron allergiát okozó gyomok burjánzottak.

A polgármesternél már kérvényeztük a probléma megoldását, sikertelenül. Az ingatlanjainkért nem kevés összeget fizettünk, a kiszabott illetéket, adókat is időben fizetjük." - mondták el panaszaikat a Víztorony utca lakói.

A levéli Víztorony utca.
A levéli Víztorony utca.

Megkeresésünkre Papp Zoltán levéli polgármester az alábbi tájkoztatást adta: "A területet a Zolpet Kft. vette meg, sorházakra kérte a rendezési tervet. A telkek eladása után kiderült, hogy vállalkozó nem építhet közműveket. A terület így ingyenes vagyonátruházási megállapodással az Önkormányzat tulajdona lett.

A közutat azonban csak akkor vesszük önkormányzati kezelésbe, ha a Zolpet Kft. az útépítési engedély terv szerinti, az útügyi szabványoknak megfelelő minőségű útalap és legalább murvázott minőségben kiépíti, a hozzátartozó padkával, egy vagy kétoldali csapadékvíz-elvezetéssel, közlekedési táblákkal és legalább beton minőségű burkolt járdával ellátja. A feltételeket szerződésben rögzítettük, és mivel a Zolpet Kft. ennek a mai napig nem tudott eleget tenni, továbbra is úgy tekintjük, hogy a Víztorony utca a Kft. kezelésében lévő terület.

A levéli képviselő testület augusztus elején testületi ülésen megvitatta a kérdést, a korábbiakhoz hasonlóan ismét felhívta a Zolpet Kft. figyelmét a Víztorony utca - korábbi megállapodásban vállalt - területrendezésre, melyet még a tél beállta előtt rendezzen el. A felszólítást már tavaly is megtettük, a mostanihoz hasonló eredménnyel - az utcát pedig saját forrásból nem tudjuk kiépíteni.

Vitába szállnék azonban azzal, hogy a gaz irtása kinek a feladata. Az Önkormányzat 11/2000. (XII.22.) sz., "a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról" szóló rendelete szabályozza az ingatlantulajdonosok közterülettel kapcsolatos kötelezettségeit is, mely alapján a közterület döntő hányadát is az ingatlan tulajdonosának kell gondoznia.

Az ott lakók az út közepéig kötelesek rendben tartani a járdát, az árkot, sőt hóeltakarításkor a havat is kötelesek lennének az út közepéig eltakarítani, a területet síktalanítani - ezt kevesen tudják. Úgy gondolom, nagyobb összefogással ez a kérdés megoldható lenne." - mondta el Papp Zoltán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkaphatták a tolvajokat

A helyi körzeti megbízott információja alapján a mosonmagyaróvári rendőrök a napokban elfogták azt a… Tovább olvasom