Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

A tulajdonost terheli a helyreállítás

Szigetköz - Tulajdonosainak bányahatósági eljárás során kell gondoskodniuk a felhagyott bányatavak környezetének rendezéséről, a partfalak helyreállításáról: ezt válaszolta a Szigetközi Fejlesztési Tanács kérdésére a miniszter.
Kétszázhatvan szigetközi vagy környékbeli kavicsbányából huszonkettőnek van termelési engedélye. A Szigetközi Fejlesztési Tanács szerint nem kellenek újabb kavicsbányák, s az elhagyottak rekultivációját szorgalmazzák. Úgy látják, hogy a gyakran 60–100 méter mély gödrök életveszélyesek, könnyen szennyezhetőek. A bányafelügyelet szerint az 1993 előtti időkből sok bányagödör maradhatott fenn.

A Szigetközi Fejlesztési Tanács megbízta elnökét, hogy a környezetvédelmi és vízügyi minisztertől (is) tájékozódjon a felhagyott bányák rekultivációjának megoldási lehetőségéről.

A decemberi ülésen ugyanis elhangzott: a tapasztalat szerint bizonyos mértékig a jogszabályokkal is lehet „játszani": amennyiben valaki egy halastóra kért engedélyt, azt könnyebben megkaphatta, mint egy bányatóra.

„A jogalkotóknak fel kellene oldani azt a különbséget, ami a bánya- és a vízgazdálkodási törvény között van" – javasolták. Szakács Imre elnök ezért három kérdéssel fordult a miniszterhez: miként rendezik a nehezen helyreállítható partfalú, felhagyott bányákat, kit terhel ez a feladat, s miként védik meg a Szigetköz felszín alatti ivóvízkészletét?

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter válaszában kifejtette: a felhagyott bányák partfalának helyreállításáról és a bányatavak környezetének rendezéséről bányahatósági eljárások keretei között kell gondoskodni. Ha ezt megszerzi az ingatlan tulajdonosa, akkor vízjogi üzemeltetési engedélyt kell kérnie az illetékes hatóságtól.

A Szigetköz vízellátását öt „üzemelő" vízbázis és a jövőbeni igényeket kielégítendő hat távlati vízbázis biztosítja. Biztonságukat országos programban, központi és KEOP-forrásból finanszírozzák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre kezdődhet az építkezés

Mosonmagyaróvár - A mosoni Futura tervezett hasznosításáról fórumon mondhatták el véleményüket a… Tovább olvasom