Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

A társulás megmentené a Hansági Múzeumot és a Cselley-házat

Csütörtökön a mosonmagyaróvári városháza dísztermében rendezték a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás idei első ülését.

Költségvetés, a megállapodás módosítása, szakmai szolgáltatások
Az első napirendi pont keretében a társulás költségvetéséről volt szó, aztán módosították a társulási megállapodást. Utóbbira azért volt szükség, mert a társulás nem jogosult a fenntartásában lévő intézmények térítési díjainak megállapítására - döntésükkel ezt a jogot a gesztor önkormányzatnak, vagyis Mosonmagyaróvár városának adták a térség polgármesterei. A döntés részeként a társulási megállapodást minden érintett településnek módosítani kell.

Új tagot delegált a társulás a Szigetköz-Felső-Duna mente Térségi Fejlesztési Tanácsba. Tóth István dunaszigeti polgármesterként képviselte eddig a térséget a tanácsban, azonban a Dunaszigeten kialakult helyzet miatt új delegált választására volt szükség. Egyhangú döntéssel a a mosonmagyaróvári kistérséget Fazekas Zoltán, Darnózseli polgármestere képviseli a jövőben a tanácsban.

Szakmai programokat módosítottak a szociális szolgáltatásokban: a szolgáltatásokat kiterjesztik a térség "legfiatalabb" településére, Mosonudvarra is.

A mecséri töltés a környező településeknek is fontos
Mecsér önkormányzata támogatást kapott a faluban és környékén megvalósuló árvízvédelmi töltés megépítéséhez kapcsolódó települési rendezési terv módosításának finanszírozásához. A töltés nem csak Mecsér, hanem a környező települések érdeke is, a tanács fontosban tartotta, hogy a rendezési terv módosításához kapcsolódó költségeket ne egyedül Mecsér viselje, így ezt központi forrásból állják.

Visszaminősítés, bezárás
Az egyebek napirendi pont tárgyalása tartott a leghosszabb ideig. A Kisalföld szerdai számában írt arról, hogy költségvetési okokra hivatkozva a Cselley-ház bezárását és a Hansági Múzeum kiállítóhellyé visszaminősítését tervezi a megyei múzeumok igazgatósága. A tervezetről február 18-i ülésén dönt a megyei önkormányzat, azonban a kistérségi társulás már most kinyilvánította, hogy szeretné, ha a múzeum tovább működhetne múzeumként és a Gyurkovich-gyűjteménynek helyet adó Cselley-házat sem zárnák be (és a gyűjtemény is Mosonmagyaróváron maradna).

Ami még érdekes, hogy hivatalos értesítést sem a múzeum, sem a város, sem a kistérség nem kapott a tervezett átalakításról.

A térség településeinek fontos, hogy a múzeumot ne minősítsék vissza. Fotó: mosonmagyarovariakkozossege.network.hu
A térség településeinek fontos, hogy a múzeumot ne minősítsék vissza. Fotó: http://mosonmagyarovariakkozossege.network.hu


Nagy István, Mosonmagyaróvár polgármestere kezdeményezésére levelet szeretnének eljuttatni Réthelyi Miklós miniszternek azzal, hogy a többcélú kistérségi társulás átvenné a múzeum működését, ehhez anyagi eszközökkel is hozzájárul, és kéri, hogy a múzeum működéséhez az állami normatívát is megkapja. A társulás településeinek fontos, hogy a kiállítási anyagok, az egyes települések helytörténeti anyagai és a levéltári anyagok szakszerű kezelése, tárolása és gondozása helyben biztosított legyen. Egy város és a térség turisztikai vonzereje számára is fontos a múzuem és a Cselley-ház.

Jelezték azt is, hogy szívesen látnák a társulás ülésén a döntéshozót, hogy érveiket megfelelő fórumon ütköztethessék.

Varrass a szociális foglalkozótóval!
Az egyebek között szóba került az is, hogy a társulás tagjai fontosnak érzik, hogy ha olyan szolgáltatásokat szándékoznak igénybe venni, amelyet a mosonmagyaróvári szociális foglalkoztatótól is megkaphatnak (példaként a varrást említették), akkor azzal ne keresnek más szolgáltatót, így is segítve a foglalkoztató működését és az ott dolgozókat.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. ovoneni@citromail.hu 2011. január 31. 14:38
  „A Hansági Múzeum által utóbbi években nyújtott programokról, kiállításokról csak pozitív véleményt tudok mondani. Igenis szükség van arra, hogy óvodásaink, iskolás tanulóink a tananyagon kívül lakóhelyük múltjával is megismerkedhessenek - a helyi múzeum segítségével. A kiállítások mellett felvonultatott interaktív foglalkozások, múzeumi gyermeknapi rendezvények, nyári táborok pedig az ott dolgozó munkatársakat dicsérik, akiknek nevetségesen alacsony fizetése - úgy vélem- nem fogja csődbe vinni a városi költségvetést.”
 • 39. dompici 2011. január 31. 11:30
  „38. pancser! Félreértesz. Nekem kifejezetten tetszika kivénhedt kulturharcos kifejezés. Szerintem ugyanis azt fejezi ki, hogy valaki egy életen keresztül a kultúra lovagja marad. Megtisztelő lehet ez bárkire nézve, aki megkapja ezt a titulust.
  Az is nyílvánvaló, hogy szakemberek (muzeológusok+közgazdászok+politikusok) együtt keresik a megoldást. A múzeum semmit nem akar a város kárára tenni - ez eddig sem volt jellemző rá. A rendezvényeit, kiadványait, kiállításait pl mecénások támogatták, és ingyen vagy minimális részvételi költséggel élvezhette a közönség. A múzeum mindig csak adott - nem csupán nagylelkűségből, hanem mert ez a feladata: közös kulturális örökségünk védelem és bemutatása. Fogadd Te is jó szívvel, hidd el mindenki a legjobb megoldást keresi, amiben utolsó utáni szempont a 9-10 ember röhejesen alacsony fizetése...”
 • 38. pancser 2011. január 30. 20:33
  „36. Egy dolgot visszavonok, illetve helyesbítek, a kivénhedt szót szépkorúra cserélem, tehát úgy hangzik a kifejezés, hogy szépkorú kultúrharcosok. Ez így talán nem bántó.
  37! Tévedsz, ha a kultúra ellenségének vélsz. Nem vagyok az. A kialakult helyzethez alkalmazkodni kell, akkor is ha lesz pénz, még inkább ha nem lesz. Ez utóbbi esetén sem valami antikulturális hadjáratról van szó, hanem sokkal prózaibbról. A szakemberek dolga lesz annak kimódolása, hogyan legyenek úrrá ezen a nem örvendetes helyzeten, hogyan mentsék, óvják az értékeket!”
 • 37. RickCartman 2011. január 30. 20:03
  „pancser már szoclibezik, más érve nincs, mint a gazdáinak, mutogatnak vissza 8 évre, 20 évre, 60 évre ahelyett, hogy pálinkafőzési törvény helyett inkább a megígért 1 millió új munkahellyel, a radikális adócsökkentéssel, és a 2 hét alatti rendcsinálással foglalkoznának.Ez megy itt kicsiben is.Most már a kórházat is belekeveri, ez is olyan jó kis hangulatkeltés, ezt megértik a zemberek.Jó trükk, kicsit kádárista, de sebaj.Tovább nem is védem a múzeumot. A Cselley-házban nyíljon újabb kebabos, a másik épületbe költözzön a kórház( úgyis volt már kórház benne az első világháború idején, aztán meg káposztasavanyító).Az legalább termel.A sok odvas csontot, törött cserepet kidobni, fényre derül majd Pártunk vezetésével az ország. Na, így jó lesz?”
 • 36. dompici 2011. január 30. 19:08
  „Pancser, érthető, hogy sok mindenre kell a pénz. Ezt nem is vitatja senki. Egyszerűen arról van szó, hogy a múzeum - a Te szavaiddal élve - nem jön, hanem már megvan. 130 éve több ezer év kincseivel. Pénzzel is leírható értékkel, de mivel forgalomba nem hozható "árúról" van szó, ezt leírni semmi értelme nem lenne. A múzeum bezárása nem úgy zajlana, hogy lakatot rá, aztán 50 év múlva egy szép napon valaki leveri a lakatot, és ott folytatja, ahol most abbamaradt. A 0-ról indulna. Ha pedig mindent konzerválnánk, csomagolnánk, raktároznánk (társadalmi munkában mi, "kivénhedt kulturharcosok" - igen jó kifejezés, gratula érte) ahogy jóindulatúan javasoltad (ez nem gúny, hidd el), sokkal többe kerülne a buli, mint így. Ráadásul alapból azt akarja minden normálisan gondolkodó ember, hogy a móvár múzeum bezárása helyett arányosan osszák meg a terheket a megye múzeumai között, mert, ha mindenhol csak néhány milliót kéne megspórolni, plussz mindenhol csak egy ici-pici támogatást adnának a városok (mint móváron már évtizedek óta ad), akkor semmi gond nem lenne.”
 • 35. pancser 2011. január 30. 18:44
  „34! Nem is ostobáztam le senkit ez nem mentegetőzés, hanem tény. Úgy tűnik a hazug vádaskodás egyeseknél szokásban van. Érvem egy van amely józan, igaz és kemény. Kevés a közpénz mert a szoc-lib kormány elköltötte és ennek a hatását nyögjük. Milyen érveket lehet ezzel szemben felhozni? Semmilyet!
  Igaz egyesek azt gondolják ha aláírásokat gyűjtenek akkor majd lesz. Nem lesz, ha lesz akkor majd máshol lesz kevesebb, mondjuk nem tudjuk azonos szinten a kórházat támogatni. a sors iróniája lenne ha a cérna akkor fogyna el ha téged varrnak. A közpénznek egy, kettő, három....... sok helyet tudunk, a múzeum jöhet de nem az elején. Nem kellet volna ekkor adósságokat csinálni, szoc-lib urak! Ahhoz is kell bőr, hogy most meg a súlyos örökséget átvett új vezetést zsaroljuk!”
 • 34. RickCartman 2011. január 30. 16:45
  „32. hozzászólás pancser 2011.01.30. 14:08
  Na, és még volt képe mentegetőzni( Lásd "24. hozzászólás pancser 2011.01.29. 09:04 "), hogy nem ostobázott le senkit...
  Éppen azt teszi újra meg újra.Okos, higgadt érveket sorakoztatnak fel a hozzászólók, nagy türelemmel hozzászólásai demagógiája ellen, erre összességében megkapjuk a "kivénhedt kultúrharcos"," avítt volt kormánypártiak", "demagóg diplomások" címeket.Úgy látszik, itt mindenki a haza ellensége, közpénzeket herdáló liberális diplomás, aki ki mer állni a múzeumért.
  Csak a tisztánlátás kedvéért: magam is aláírtam másfél ezernyi magyaróvári honfitársammal együtt a megszüntetés elleni petíciót, névvel, címmel vállalva véleményemet.Ez nem demagógia.A zsíros kenyér,és a közvilágítás párba állítása a múzeum ügyével: az demagógia.”
 • 33. dompici 2011. január 30. 16:37
  „Kedves pancser, egyre inkább elragadnak az indulataid, egyetlen konkrétumra sem reagáltál, csak vagdalkozol. Kérlek, olvasd el újra a hsz-imet, és azokhoz szólj hozzá, mit tartasz bennük elrugaszkodottnak. A mosoni csodák palotáját én még nem hallottam egyetlen kivénhedt kulturharcos szájából sem dícsérni, és szintúgy nem tartják reálisnak a kultúra ifjú titánjai. De azt hiszem, e fenti cikk, így e fórum is nem erről szól.”
 • 32. pancser 2011. január 30. 14:08
  „Ha nem telik valamire, akkor nem telik. Ezt persze nehéz az Olimposzi magasságokban szárnyalóknak megmagyarázni. Ők már elrugaszkodtak a földtől, anyagiakról beszélni az isteni kultúra magasságában nem szoktak, őket a földön járóknak kell a magasságokban tartani. Miattam meg sok ezer városlakó miatt le is pottyanhatnak, legalább megtanulnak a földön járni! Pistink lágyszívű jó gyerek, ha ő nem, majd mások a sarkukra állnak, most természetesen nem csak erre az esetre gondolok. Az a jó vezető aki a rábízott közösséget sikerre visz, de ebbe az további adóssággyarapítás nem fér bele, a szigorú gazdálkodás annál inkább. A városnak több milliárd adóssága van, a mosoni rettenet ami meg fog épülni a kultúra palotája, na még csak az fog bennünket a porba sújtani. Imádkozzunk és várjuk a csodát! Ezt a dolgot is a kivénhedt kultúrharcosok számlájára írjuk majd!”
 • 31. egymóvári 2011. január 30. 11:52
  „Teljesen jó a Kistérség hozzáállása a Múzeum és a Levéltár átvételének kezdeményezésével.
  Több száz éves intézményekről van szó, amelyeket azért hoztak létre, hogy a múlt emlékeit gyűjtsék, feldolgozzák, megőrizzék és közkinccsé tegyék. És mindezt nemcsak a XXI. század elejéig, amikor is már Európai Uniósak lettünk- nehogy már ez alatt szüntessék meg a múltunkhoz való kötődésünk, ezek legyenek meg mindig, vagyis még vagy több száz évig! Azaz Mindig, Minden Körülmények Között!
  Őseink és eleinknek fontos dolgokat, kötelességünk megőrizni és továbbra is felelősen megtartani a következő generációknak. Vagy ők már ne mehessenek be a Múzeumba megnézni, hogy milyen volt itt az élet a rómaiaktól, a honfoglaláson át napjainkig??? Hol találkozzanak a gyerekek a tankönyvön kívül a múlttal???
  Ne lássanak ´48-as, háborús, néprajzi meg ´56-os emlékeket? A Cselley házban meg gyönyörű festményeket, ami talán gazdagabb, mint a győri megyei múzeumé?
  Az, hogy nem arányosítanak, marad győr és sopron, móvárt meg bezárnák, persze mert nem róluk van szó, és nem is az övék! Nem fáj nekik! Az hogy bezárnák, azt is jelenti, hogy nekik nem kell!Hiába megyei ez a múzeum, még is csak az itteniek hozták létre, mert kulturális igényük volt rá százvalahány éve, mert Moson megye volt annak idején az ország legműveltebb megyéje!
  Kulturális igény pedig most is van mind a város, a kistérség és a lakosság többezres aláírásával!”
 • 30. dompici 2011. január 30. 11:00
  „28. Igazad van. De, ha pancsert nem is tudom meggyőzni, talán mást, aki olvassa ezt a fórumot és bizonytalankodik, igen.

  29. Ha tényleg úgy gondolod, hogy egy nemzet vagy ország vagy terület (mikor minek hívták-hívjuk) történelme, művészete, szellemi és anyagi öröksége csak egy maréknyi muzeológus ideája, akkor iszonyat üres ember vagy. Azt hiszem, ez esetben nem a városi világítással kéne elsősorban foglalkoznod, mert ha minden ragyog is az utcákon, belül attól még... és ez legalább olyan fontos. Ettől vagyunk ugyanis emberek. A másik felvetésed pedig egyszerűen nevetnivaló: az értelmiség nem ismeri a pénztelenséget? Főleg a kultúrából élő értelmiség? Láttad már valamelyikük fizetési elszámolását? Elcsodálkoznál, garantálom. Abban sincs igazad, hogy ezért a semmi pénzért nem dolgoznak meg. A lentebb idézett programokat a múzeum önerőből (szó szerint) valósítja meg, a fizikai részt is önerőből bonyolítja le az 9-10 ember, akiknek a fizetése szerinted fellendítené a város infrastruktúráját. A kultúrapártoló mecénások segítik a múzeumot, a város üres pénztárcájába pedig belefér a múzeum, és ez nem az én véleményem, hanem a regnáló kormánypárti polgármesteré. Akkor végülis miről beszélsz tulajdonképp, és mi is az a demagógia ?- hogy szavad ne felejtsd, egyetlen felvetésemre sem válaszoltál eddig. Jó gondolkodást, és munkás hétvégét!”
 • 29. pancser 2011. január 30. 09:53
  „27-28! Ez csak mellébeszélés, inkább utcai világítás mint két múzeum. Fel nem foghatom, hogy bizonyos értelmiségi körök azt sem veszik észre, ha rájuk omlik a ház. Követelődznek mint a rossz gyerekek. Látszik , hogy mindig mindig a köz pénzéből éltek, azt hiszik , hogy ideáikat nekem meg a többi embernek kell finanszírozni. Hát nem! Urak és Hölgyek próbáljatok szponzorokat szerezni jól menő, gazdag, kultúrapártoló vállalkozóktól, meg gyűjtsétek az 1%-ot az adózóktól! Köreitekben az üres buksza csak akkor ismert ha a saját? Egy-két diplomával a zsebben úgy látszik nehéz elhinni, hogy az ország meg a város pénztárcája is lehet üres. Ez lenne a demagógia? Nem ez a tény, ezt csak az ellenzéki, az üres pénztárcát megteremtő, avítt volt kormánypártiak nem veszik tudomásul! Ők tényleg valódi demagógok!”
 • 28. RickCartman 2011. január 29. 23:56
  „27. hozzászólás dompici 2011.01.29. 17:24

  Észérvekkel érvelni demagógia ellen olyan, mint U szöges csúzlival harcolni Patriot rakéta ellen. Zsíros kenyérre és Hawaiira hivatkozó barátunk érvei ellen ez mit sem ér.”
 • 27. dompici 2011. január 29. 17:24
  „Kedves Pancser! Mindeddig azt próbáltam elmagyarázni, hogy a gyűjteményeket nem lehet becsomagolni. El tudod képzelni, milyen költségekkel járna a több százezer műtárgy - pár miliméteres nagyságtól a több tonnás, méteresig - egyenkénti becsomagolása, megfelelő hő- és páratartalmú biztonságos helyre való elhelyezése, természetesen előzetes állagmegóvó kezelése? Ez a múzeumban, minden múzeumban értelemszerűen, nemcsak Móváron, mindennapi feladat. Ráadásul a szuper csomagolást (remélem, nem bekötő papírra gondoltál) legalább negyed-félévente újra és újra ellenőrizni kéne, mert a legkisebb károsodás is a tárgy teljes pusztulását jelenti. Olyan tárgyakét, amelyeket a város 130 éve tisztelettel őríz, mert az ősök pótolhatatlan hagyatéka. Az hogy a műtárgyak mellett a nyilvántartó illetve adattári rendszert ki, hogyan és persze miből archiválná "bombabiztosan" a következő felmerülő kérdés. Biztos vagyok, hogy mindennek költségvetése lényegesen meghaladná a múzeum fenntartására jelenleg szánt összeget.”
 • 26. pancser 2011. január 29. 16:41
  „25-höz! Senki nem akar megfosztani senkit semmitől. Te miért fosztod meg a családot Hawaitól, pedig mennyire szolgálná a felüdülést nyelvtanulást stb. Azért nem mentek mert nem telik rá, illetve telne, csak akkor zsíros kenyéren vagy csak vízen kellene élnetek utána a korai halálig. Szóval a legszükségesebbekre kell a pénz ezt kéne megérteni, ha majd jobban megy, különb dolgok is lesznek mint amiért siránkozunk!
  Amúgy nem értem mi az, hogy otthont teremtett minden látogatónak? Mennyiért lehetett ott szállást kapni, talán ez volt a mellékes valakinek?”
 • 25. RUDI 2011. január 29. 15:53
  „Jó lenne, ha egy kicsit meg is értenénk,hogy miről is van szó.Olyan kulturális intézményt akarnak bezáratni,mely otthont teremtett minden látogatónak.Említeném itt a helytörténeti anyagokat,és ezért fontosságú, tovább is őrizni, óvni mind két épületet.Igen is nagyon fontos, hogy a kiállítású anyagok a megfelelő helyre kerüljenek.Egyszóval, nagyon fárasztóvá kezd válni, hogy mindentől megakarják fosztani a városunkat.”
 • 24. pancser 2011. január 29. 09:04
  „23-hoz! Mindenki elfogult valamilyen formában te is, én is. De a hazugságot nem szeretem. Mutass egy csak egy esetet amikor leostobáztam valakit, hadd bújjon már ki a szög a zsákból. Azt hiszem nem én vagyok az aki nem bírja a kritikát és elborulva méregtől olyanokat próbál adni a másik szájába amit az el sem mondott.
  Azzal kellene vitába szállnod, hogy nem mondok igazat, van pénz csak akarni kell, mindenre. Sajnos családi, városi és országos szinten ez van és súlyozni kell mi a fontosabb, hogy kikeveredjünk az adósságokból minél előbb, ezért súlyozni kell fontos és fontosabb között.”
 • 23. KoPi 2011. január 29. 07:54
  „Szeressük már pancser barátunkat! Jól tudjuk, bármilyen téma is merül fel, ő azonnal, mindenhez hozzászól, a tökéletes szaktudás birtokában levő személy fölényével és magabiztosságával. Kinyilatkoztatásai már-már nem is a tudósok világába, hanem isteni magasságokban szárnyalnak. Amit ő kijelent a tuti, megkérdőjelezhetetlen, aki ellent mer mondani neki, az mind elfogult, ostoba, nem ért hozzá, stb-stb.
  Örüljünk neki, hogy egy ilyen kiváló elme közöttünk van és ellát minket jó tanácsaival, intelmeivel, segít nekünk értékelni a minket körülvevő világot, segít eligazodni a politika, a gazdaság, a tudományok, a kultúra világában. Vivát PANCSER!”
 • 22. pancser 2011. január 28. 21:17
  „"juhi" nem szeretsz van ilyen, azért az Isten áldjon!
  A témához! A pénz kevés, az ország, a város eladósodott ezt tudomásul kell venni, a kilábalás áldozatokkal jár. A gyűjteményt be lehet csomagolni majd boldogabb időkben kicsomagolják és kiállítják. Helyzet van minden forint számít. Ha választanom kell a Cselley ház és az utcabeli világítás részleges vagy egész kikapcsolása között természetes, hogy a világítás a fontosabb. Kisarkítva erről van szó. Könyvtárért, múzeumért nem szoktak balhézni az emberek az utcán, de ha nincsen kenyerük akkor igen!
  Boli itt nem merésről van szó, a családban is a rendesekben legalábbis a kevés pénzből kenyeret vesznek és nem könyvtárat telepítenek. Az adósság lefaragása érdekében bármi megtörténhet, amit lehet nélkülözni elhagyják. Ez el is várható attól a kormánytól amely ekkora bizalmat kapott. Szabadságunkat csak úgy nyerhetjük vissza ha energiáinkat, pénzünket nem az adósságok törlesztésére fordítjuk.”
 • 21. Boli 2011. január 28. 18:31
  „Tomaki-nak - Mennyire komoly ez a MűvHáz és Könyvtár összevonás? A helyi fidesz tévét nem igazán hinném el, van több városi tévé (bár én nem nézem), nem olyan egyszerű azért az! Vagy én tévedek? A könyvtárat nem merik letörölni! Még ezek sem!”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra Moson Megyei Műhely

2010-ben ismét két számmal jelentkezett a Flesch Károly Kulturális Központ által kiadott Moson… Tovább olvasom