Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

A kórházzal együtt a követelés is az államé

Kénytelen volt végleg lemondani a város a Karolina Kórháznak 2008-ban adott kölcsön még fennálló részéről. Az államosítással a követelés is az új fenntartóhoz került. A testület most döntött: lemond a követelésről.
Még 2008 szeptemberében adott 150 millió forint kamatmentes kölcsönt az önkormányzat az akkor még a fenntartásába tartozó Karolina Kórháznak. Erre az intézményben nem sokkal korábban lezajlott átvilágítását követően volt szükség a gazdasági konszolidáció érdekében. A szerződés szerint a kölcsön visszafizetési határideje 2010. december 31. volt.

A futamidőt két alkalommal is meghosszabbította a képviselő-testület egy-egy évvel. Így a pénz visszafizetésének végső határideje 2012. december 31. lett.

Az intézmény 2012 januárjában egy alkalommal törlesztette a városnak a működési kölcsön egy részét, ám még így is fennmaradt több mint 78 millió forint tartozás. A kórház államosításakor ez a kötelezettség átkerült a GYEMSZI-hez. Az új fenntartóval az önkormányzat többször egyeztetett ez ügyben, ám hiába. A hitel konszolidálására sem került sor, mivel az adósságátvállalás fő kritériuma, hogy a kötelezettség csak pénzügyi intézmény felé állhat fenn. Ebben az esetben viszont a kölcsönről a szerződés az önkormányzat és akkor még fenntartása alatt lévő intézménye között keletkezett.

A hitel rendezése érdekében az önkormányzat állásfoglalásokat kért a Nemzetgazdasági Minisztériumtól és az intézmény jelenlegi fenntartójától is. A minisztérium a kölcsön kivezetését javasolta az önkormányzat mérlegéből. A GYEMSZI pedig az egészségügyi intézmények állami átvételét szabályozó törvényre hivatkozva azt állította, hogy minden korábban létrejött jogi ügyletben – így a kölcsönszerződésben is – az önkormányzat helyére az új fenntartó, a magyar államot képviselő GYEMSZI lép jogutódként.

Így a képviselő-testületnek nem maradt más lehetősége, mint hogy lemondjon erről a 78 millióról és kivezesse a követelést az önkormányzat mérlegéből. Erről a legutóbbi ülésen határoztak a képviselők.

Árvay István (Labe) alpolgármester a tanácskozáson elmondta: vizsgálták az esetleges lehetőségeket és amennyiben lett volna rá mód, úgy jogi útra terelték volna az ügyet. „A konszolidációval a pluszt és mínuszt is elvitték" – tette hozzá. Szabó Miklós (MPKE) szerint ha önkormányzati fenntartásban marad a kórház, akkor sem lett volna sok esély arra, hogy az intézmény visszafizeti a kölcsönt. Így legalább az intézmény hiányának finanszírozása már nem a várost terheli – fogalmazott a képviselő.

A testületnek nem maradt más lehetősége, mint hogy lemondjon a 78 millióról és kivezesse a követelést az önkormányzat mérlegéből. Erről a legutóbbi ülésen határoztak a képviselők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beruházókat keresnek a kimlei ipari parkba

Tavasszal, új lendülettel ismét befektető vállalkozásokat keres a kimlei önkormányzat a korábban a falu határában kialakított ipari parkba. Tovább olvasom