Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A helikopterbaleset okát még kutatják

Bőny - A Nemzeti Közlekedési Hatóság és a rendőrség munkatársai is vizsgálják a július 12-én Magyarkimlénél a Mosoni-Dunába zuhant helikopter roncsát és a baleset körülményeit.
- Légi baleset esetén közigazgatási hatósági eljárást folytatunk. Azt vizsgáljuk, hogy műszaki vagy emberi hiba okozta – tájékoztatta a Kisalföldet Vágó József, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatóságának vezetője. A munka a dokumentáció átvizsgálásával kezdődik: kiderítik, rendelkezett-e repülési engedéllyel a pilóta, birtokában volt-e az adott típusra vezetői engedély, jogosan végezte-e az adott tevékenységet, érvényben volt-e az adott időszakban valamilyen tiltás.

A vizsgálat jelenlegi állása szerint a szakemberek megállapították, hogy kábelszakadás történt, azaz a helikopter nekirepült a nagy feszültségű vezetéknek, mely letépte a farkát. Ezért zuhant a gép a vízbe, s ez elsődlegesen emberi hibának tűnik. Szükséges a szakértői vizsgálat, mert nem lehet kizárni azt sem, hogy esetleg meghibásodott a légi jármű hajtóműve, és ezért süllyedt le a vezetékhez. Ebben az esetben nem személyi hibáról, hanem műszaki meghibásodásról van szó. Rengeteg jel utalhat erre. Megállapítható például, hogy a becsapódásnál járt-e a hajtómű vagy sem.

Mindezek végigtanulmányozása a szakértői vizsgálat, mely nem egyetlen helyszíni szemlén múlik, így nem véletlen, hogy a légi közlekedési törvény kilencven napot ad rá a hatóságnak.

Vágó Józsefet a lehetséges szankciókról is kérdeztük. A büntetés egyik súlyos formája, hogy bevonják a pilóta szakszolgálati engedélyét, de kaphat egy egyszerű figyelmeztetést, esetleg ismételt vizsgára, vagy tanfolyamra kötelezhetik. Idén január elseje óta a hatóságnak az is jogában áll, hogy 20 ezertől 3 millió forintig terjedő bírságot szabjon ki.

– A sétarepülést végző cég bőnyi telephelyén a légi közlekedési hatóság munkatársaival párhuzamosan mi is megvizsgáltuk a helikopter roncsát - tájékoztatott Csokán Csaba, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetője. A rendőrség egyébként közlekedési balesetként elemzi az ügyet. Bekövetkeztének egyértelmű tisztázására külső szakértőket is bevontak, emellett pedig kihallgatják a baleset szemtanuit is.

Olvasóink írták

 • 7. KÁROLY 2008. július 24. 18:13
  „Nagy Károlynak hívnak: mikor a Novákpusztai kastély felé repült a helikopter, akkor a fák koronája fölött reült, visszafordulása után a helikopter nem sokkal a víz felett repült, ez a magasság a campingommal szembe történt, meg is jegyeztük hogy valyon mért repül ilyen alacsonyan a helikopter.A vélt felemelkedést én nem láttam, csak az áramszünetre lettem figyelmes.Pár perc után motorcsónakkal a helyszinen voltam.Egy szolgálaton kívüli rendőr monta, hogy a pilóta azt mondta hogy a vezeték tavaly még nem volt ott.A vezeték már nagyon rég ott húzódik.
  KÁROLY”
 • 6. Öszinte 2008. július 24. 17:37
  „Karcsikam, ha egyaltalan ez a neved. Nezd meg hol van a repter, aztan utana, hogy hol van a települes (ca.2km). Van ideje felemelkedni a gepnek... De ha te akkora szakertö vagy, magyarazd mar meg, ca. 2km emelkedes utan, miert csak ca. 40 meteren repül?? Mivel en olyan hülye es tudatlan vagyok... De azert szemem az van am, söt azt is eszreveszem, mikor szunyogot irtanak es mikor nem... Azt is allithatom neked, hogy ott szunyogot reg nem irtanak sajnos... Nem lehet hogy te vagy tudatlan es kevered Szentivannal??”
 • 5. Tislér Károly 2008. július 24. 12:02
  „Kedves Németh István! Ha jól emlékszem, nevenincs "őszinte" volt az, aki nem a lipóti heli repülésről, hanem a szőlőhegy közvetlen szomszédságában lévő mezőgazdasági reptérről fel és leszálló gépekről csacsogott. Egyébként akinek nem inge ne vegy magára, akinek meg igen, az ötöcködjön fel gyorsan. /Hofi után szabadon/ Amennyiben nem te vagy az őszinte, akkor pedig: fogadatlan prókátornak.......”
 • 4. Németh István 2008. július 24. 11:24
  „Kedves Tislér Károly! Én még eddig nem szóltam hozzá,de most már elég,.Jó lenne ha senkit nem bunkóznál le .itt ugyan is nem szakértők vannak hanem szemtanuk,és az nagy külömbség.Én is azt mondom hogy nem kell a pilótát addíg hibáztatni amíg a vizsgálat le nem zárult,de ezt a gépet több szemtanu is látta lipóton és kimlén is nagyon alacsonyan repülni lakott terület fölött.Ráadásúl lipóton a termál fürdő fölött 30-40 méter magasságban.Én nem vagyok szakértő de azt azért tudom hogy lakott terület fölött nem lehet repkedni ilyen alacsonyan.Ugy hogy senkit ne nevezz tudatlannak és bunkónak.Engem meg ez dühitt föl . és én adom a nevemet is hozzá.”
 • 3. Tislér Károly 2008. július 24. 10:10
  „Kedves grent és őszinte! Ha van véleményetek, - mégha oly baromság is, mint a tieitek, - legyen nevetek is hozzá! Nem tisztem, hogy Kóbori Bélát védjem, csak végtelenül tud bosszanti a bunkóság, a rosszindulat, és ha e kettő még tudatlansággal is párosul, az aztán mindennek a teteje.
  Mert kedves őszinte,
  - szerinted amikor repülővel gyomot irtanak, szúnyogot gyérítenek, mégis milyen magasságban kell hogy repüljenek?
  - szerinted feltaláltak e már olyan repülőgépet, amely a repülőtérről startolva azonnal 3-400méter magasságban repül?
  Amennyiben e két kérdésre tudod a választ, és mégis kényszert éreztél arra, hogy írj, akkor a tudatlanság kiesett a sorból.
  Üdv.:Tislér Károly”
 • 2. Öszinte 2008. július 24. 08:49
  „Persze hogy igy hivjak. El kell csak jönni Szölöhegybe, ahol a reptere van. Ö es pilotai ott is csak a hazak fölött 30-40m-e tudnak repkedni, az erdö, a szanto nem erdekes nekik. Azt hiszik valakit erdekelnek a repülöik. En ha a repüles kedveert repülnek, azt probalnam ugy tenni, hogy sebnkit se zavarjak es maradnek a szantoföldek felett, amiböl elegendö van itt. Öket bizonyara inkabb hajtja a magamutogatas, mint a repüles szeretete... Nem tudom mi lesz ha majd Szölöhegyben esetleg egy csaladi haz udvarara pottyan le, egy-ket gyereket, felnöttet agyoncsapva a roncsaval. Ez ugyanis törtenhetett volna ott is...”
 • 1. grent 2008. július 23. 21:57
  „Az okot úgy hívják, hogy Kóbori Béla.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszafordíttatta kutyáiért a repülőt

Mosonmagyaróvár - Turzó János kutyáival utazott egy lisszaboni kiállításra. Az átszálláskor két eb… Tovább olvasom