Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A fellebbezés hátráltatja a fejlesztést

Az építési engedély elleni fellebbezés és az azóta tartó időhúzás továbbra is hátráltatja a mosonmagyaróvári termálfürdő bővítését és fejlesztését.
Lapunkban korábban már beszámoltunk (Kisalföld, 2006. június 7.) a mosonmagyaróvári termálfürdő fejlesztési elképzeléseiről, valamint arról az osztrák kislány nevében írt fellebbezésről és az emiatt elhúzódó hatósági eljárásról, ami hátráltatja a beruházás elindítását. Az azóta eltelt időszakban a hatósági eljárás továbbra sem fejeződött be, sőt, a fejlesztések elé újabb gátat emelt a kormány időközben meghozott megszorító intézkedési csomagja. Dr. Szeredi Zoltán, a tulajdonos Flexum Rt. vezérigazgatója szerint az időhúzás eredményeként kétségessé vált, hogy az eredeti elképzeléseiket meg tudják-e valósítani teljes egészében.

Időjárási okokból késik

– A termálberuházási programot megzavarta ez az Innsbruckból származó és a közigazgatási hivatalhoz címzett fellebbezés. Pontosan ismerjük a magyar hátterét, ösztönzőit, akik korábban is már sokat ártottak a termálfürdőnek. Ám ez másodlagos az ügyet tekintve – mondja dr. Szeredi Zoltán. – Ez a fellebbezéssel járó időhúzás azonban nagy hátrányt okozott. A beruházás lényegi részét nem tudtuk időben elkezdeni, így időjárási okokból idén már nem tudjuk megvalósítani, amit szerettünk volna. Az árak is lényegesen emelkedtek az eltelt időszak alatt. A kivitelezők még egy ideig garantálták áraikat, de a határidő lejárt és új árajánlatokat kellett kérnünk. Ezek várhatóan a kormány intézkedései – az áfaemelések, a bérköltség növekedése folytán – lényegesen emelkedni fognak. Mintegy tízszázalékos emelkedésre kell számítanunk, ami a teljes beruházásnál közel 100 milliós többletkiadást jelent.

Felújítják a medencét

– Azokat a munkálatokat viszont, amiknél nem voltunk kötve az építési engedélyezéshez, sikerült viszonylag időben elkezdeni és várhatóan napokon belül be is fejeződnek. Ez a harminchárom méteres medence belső részére vonatkozó munkákra vonatkozik. Kicserélték a medencebefúvókat, újracsempézték az egész medencét és elkészült a vízforgató rendszer belső elemeinek kiépítése. Ezzel a mintegy 90 millió forintos beruházással a harminchármas medence szépen felújított állapotba került. A külső, a gépészet, a tartályok kialakítása azonban még késik, ezért a rendszer egyelőre nem működik. De reményeink szerint a hatósági eljárás rövidesen befejeződik és akkor legalább ezen a gépészeti egységet idén el tudjuk helyezni. A megváltozott körülmények ellenére mindenképpen szeretnénk kialakítani a három új medencét az ötvenméteres helyén. A hatósági eljárás miatt ez a beruházás nagy részben áthúzódik a következő évre.

Az eredmény 70 százalékát elviszi

– A teljes beruházás két részből áll össze. A termálrekonstrukció és a szálló bővítése. A huszonhét szobás Hotel Aqua szállót 32 szobával bővítenénk, összességében 250 milliós beruházással. Ehhez 74,9 milliós uniós forráshoz is jutottunk. A szálloda nagyon fontos a termál mellett a beruházás megtérüléséhez. A fürdők ugyanis országszerte még az állami támogatások mellett is gazdasági nehézségekkel küzdenek.
– A „Gyurcsány-csomag" részletesebb leírását elemeztük és beazonosítottuk a tevékenységünkben. Szomorúan tapasztaltuk, hogy a tervezett 1,1 milliárdos beruházásból kalkulált eredményünk mintegy hetven százalékát elviszik az új intézkedések. A korábbi 12 százalékos áfát ugyanis húsz százalékra emelik, ez számunkra mintegy 40 millió forintos elvonást jelent évente. Persze megemelhetjük a jegyek árát, ám aránytalan lenne, ha a színvonal-emelkedéssel összefüggő jegyáremelés mellett az áfanövekedést is áthárítanánk a vendégeinkre. Sajnálatos továbbá, hogy az intézkedésekkel a munkabérigényes területeket – mint például a turizmus – támadták meg, azokat rövidítik meg.
– A termálfejlesztéshez tavaly készített kalkulációban úgy számoltunk, hogy 10 év alatt vissza tudjuk fizetni a felvett hitelt. A kalkuláció szerint a bank elvitte volna a beruházásból származó nyereség mintegy 60 százalékát, a megmaradó összeg pedig némi biztonságot jelenthetett a jövőre nézve. Ezzel szemben a Gyurcsány-csomag elviszi a nyereség 70 százalékát. A kettőt összeadva 130 százalékos nyereséget kellene produkálni ahhoz, hogy életképes legyen a termálfürdő. Ezért felül kell vizsgálnunk a megvalósítás ütemét. Úgy tervezzük, hogy a medencéket kialakítjuk, de amennyiben nem kapunk 2007-ben állami támogatást a termálhoz, akkor az épület részét – ami egyébként szintén fontos lenne – nem tudjuk megvalósítani. Így összességében az eredetileg tervezett 1,1 milliárdos beruházás 600 millióra módosulhat – mondta dr. Szeredi Zoltán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biciklitől a kinőtt ruhákig mindent árultak

A magyaróvári piacnak hat évvel ezelőtti átépítése óta rendkívül lecsökkent a forgalma, a korábbi szombatonkénti zsúfoltság helyett csupán néhány vevő lézeng a pavilonsoron lévő kofák között. A piacot működtető Városüzemeltető és Fenntartó Kft. ezért döntött úgy, hogy bolhapiac rendezésével megpróbálja fellendíteni a forgalmat a magyaróvári belvárosban. Tovább olvasom