Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

A betelepülőkkel bővül a kistérség

Kistérség - A Karolina Kórházban a tavalyi 238 terhességmegszakításra 559 szülés jutott. 2007-ben ugyanitt kilenccel több csöppség jött világra. A babák 29 százaléka császármetszéssel született.
Miközben az országos demográfiai adatok a népességfogyásra világítanak rá, Mosonmagyaróváron és környékén nem apad a népesség: a települések zöme vonzó a betelepülők számára, főként ahol megfelelő munkalehetőségek várnak az új lakókra. A Lajta-parti város csak tavaly 256 lakóval gyarapodott: az Alföldről ideköltözők mellett sokan telepedtek át ide Rajkáról is.

– 2008-ban Mosonmagyaróváron 286 újszülöttet anyakönyveztek. Évről évre 5–10 babával több születik a városban – tájékoztatta a Kisalföldet Nagy István alpolgármester, aki szerint az adatok magukért beszélnek: jó Mosonmagyaróváron élni. A megfelelő munkakörülmények, a városszerkezet és az intézményhálózat fejlettsége is alátámasztja azt, hogy biztonságban, jól fel lehet itt nevelni a gyerekeket. A városvezetőknek amiatt sem fájhat a fejük, hogy a csökkenő gyereklétszám miatt bölcsődét, óvodát, iskolát kellene bezárniuk, sőt, a zsúfoltság jelent inkább gondot. Az önkormányzat semmilyen anyagi támogatást nem tud nyújtani az első lakás vásárlásához a fiatal házasoknak. A rászorultak viszont igényelhetnek szociális bérlakásokat.

Az elmúlt két évben hatvannal gyarapodott Lébény lakóinak száma, s a gyermekvállalási kedv is bizakodásra ad okot. Tavaly 31 kisbabával nőtt a létszám, és a védőnő számításai szerint 2009 első félévében is legalább húsz apróság születése várható. Halásziban tízzel több csecsemő született, mint 2007-ben, és az itt élők száma is jelentősen nőtt. – Tavalyelőtt beindítottuk a bölcsődét, ezzel is segíteni szeretnénk az édesanyáknak a munkába való visszahelyezkedésben. Az első lakáshoz jutóknak százezer forint vissza nem térítendő támogatást nyújtunk – fejtette ki Majtényi Tamás polgármester. Hegyeshalom legifjabb lakói is tavaly októbertől bölcsődébe járhatnak, ezzel nyújt támogatást a családoknak az önkormányzat, az anyagi segítségre lakásvásárlás esetén nincs forrás. A hegyeshalmi családoknál egyébként láthatóan visszaesett az utódvállalási kedv. Tavaly 21 babának örülhettek, 2007-ben 31-nek, 2006-ban viszont 41 csecsemő született. Ezzel szemben a házasulási hajlandóság stagnál.

Feigel Bálint, a kórház egyik legifjabb szülöttje édesanyjával, Tóth Margittal.
Feigel Bálint, a kórház egyik legifjabb szülöttje édesanyjával, Tóth Margittal.

Ha a forintra lefordított segítséget tekintjük, talán a várbalogi önkormányzat a legadakozóbb, ennek ellenére a fiatalok nem szívesen telepednek le itt munkahely-lehetőség hiányában.

– Tavaly három kisgyerekkel gyarapodott a falu a tavalyelőtti hattal szemben. Az első lakáshoz jutókat kedvezményes telekvásárlással segítjük. Ennek ellenére inkább az elvándorlás jellemző, nem az, hogy ide költözzenek a családok.

– Körülbelül nyolc éve tíz telket alakítottunk ki, de még kettő üresen áll, pedig az 1400 négyzetméteres parcellákhoz fél áron juthattak volna hozzá a fiatalok – panaszolja Odor Ernő polgármester. Somariva Lászlóné védőnő arról adott hírt, hogy a mosonszolnokiak is bőséges gyermekáldással számolhattak (25 baba született), Újrónafőn 6 csöppséggel bővült a létszám. Jánossomorján Pintér Andrea védőnő szerint ugyancsak enyhe visszaesést lehet elkönyvelni: a 2007-es 54 2008-ban 47-re csökkent.

Később szülnek a nők

A Karolina Kórházban is érdeklődtünk: a tavalyi 238 terhességmegszakításra 559 szülés jutott (ez a szám 2007-ben 568), a babák közel 29 százaléka császármetszéssel született. – Úgy tűnik, az elkövetkező időben nem fog lényegesen emelkedni a gyermekszületések száma. Ez elsősorban az anyagiakkal magyarázható, de sok nő később vállalja az első gyereket. Egyébként erre a 20–25 körüli év lenne ideális – szögezte le dr. Barcza István, a szülészet-nőgyógyászat osztályvezetője. 


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli jéglevezetés Dunakiliti felé

Dunacsúny, Dunakiliti - Dunacsúnyban jégtörő hajó áll készenlétben, Pozsonyban már be is vetették. A… Tovább olvasom