Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A barokk szobor visszakapja régi fényét

Mosonmagyaróvár - A szakemberek rövidesen végeznek a Nepomuki Szent János-szobor szétszerelt korlátjának restaurálásával és nekilátnak a műalkotás középső része felújításának. Megoldást kell találni a talapzat szigetelésére is.
A tervek szerint a jövő év elejére fejezik be a mosonmagyaróvári Deák téren álló Nepomuki Szent János-szobor restaurálásának első ütemét. Az 1744-ben emelt, a város egyik legjelentősebb barokk emlékének számító alkotáson már hosszú ideje nem végeztek felújítási munkálatokat, így mára igencsak leromlott az állapota. Az önkormányzat ezért úgy döntött, költségvetésében különít el pénzt erre a célra.

A szobor felújítása már a múlt év őszén elkezdődött. Ekkor a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. közreműködésével szétszerelték és elszállították a szobor körüli korlátot a munkálatokat végző restaurátorhoz. A korlát szétszerelése azért is vált szükségessé, mert a szobor alapzata erősen vizesedett. Így a felújítás mellett megoldást kell találni a megfelelő szigetelésre is.

A szobor körüli korlát restaurálásán még dolgoznak a szakemberek.

A szobor középső részének restaurálása a tervek szerint a közeljövőben megkezdődik és a jövő év elejére elkészül.

Az önkormányzat idei költségvetésében 10 millió forintot különített el a műemlék restaurálására. A teljes felújítás az előzetes számítások szerint mintegy 20 millió forintba kerül majd. Az impozáns szobor a teljes rekonstrukció mellett egyedi díszkivilágítást is kap.

Olvasóink írták

  • 2. majd én megmondom 2008. március 04. 19:46
    „Nem semmi, húsz millióból házat építek, fele annyi idő alatt.”
  • 1. Anton 76 2008. március 04. 14:54
    „Köszönet a szerkesztöségnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint robbantással fenyegetett

Mosonmagyaróvár - Az egyik mosonmagyaróvári bevásárlóközpont felrobbantásával fenyegetőzött egy… Tovább olvasom