Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

A 195. tanévet kezdték meg a gazdászok

˝Óvári gazdásznak lenni nem szakma, hanem hivatás. Ezt az intézmény közel két évszázados tradíciója igazolja és ennek a hagyománynak kell megfelelniük az első évfolyamos hallgatóknak is.˝

A nagy múltú intézményben a 195. tanévet kezdték meg tegnap. Nappali és levelező tagozatra összesen 228 első évfolyamos, valamint húsz szakmérnökhallgatót vettek fel idén. A csütörtöki tanévnyitón dr. Faragó Sándor kiemelte: az elmúlt közel két évszázad sok sikert és csalódást is hozott. Ám a mostani jubileum arra késztet mindenkit, hogy csak azokra a sikerekre és eredményekre gondoljanak, amik világhírűvé tették az óvári akadémiát. A rektor hozzátette: a tanévnyitó ünnepségen összeolvad a múlt, jelen és a jövő, hiszen az első évfolyamosok fogadalomtétele mellett itt adják át az arany, vas és gránit díszokleveleket az ötven, hatvanöt és hetvenöt évvel ezelőtt végzett gazdászoknak. „Legyenek ők példák a most első évfolyamos hallgatók előtt" – hangsúlyozta a rektor. Hozzátette: az ő munkájuk erősíti meg a kar jelenlegi oktatóit abban, hogy van értelme annak, amit csinálnak és van jövője az óvári gazdászképzésnek.

Összesen 228 első évfolyamos gazdászhallgató tett fogadalmat a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karának tegnapi tanévnyitóján. Fotó: Méhes
Összesen 228 első évfolyamos gazdászhallgató tett fogadalmat a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karának tegnapi tanévnyitóján. Fotó: MéhesDr. Schmidt Rezső dékán ugyancsak a közel kétszáz éves hagyományokról szólva elmondta: 1818 óta szinte megszakítás nélkül minden tanév végén új gazdásznemzedék lép ki az intézmény kapuján. Kiemelte: az elmúlt időszakban nem kezelték megfelelő helyén a magyar mezőgazdaságot, ám ebben néhány éve már kedvező változás állt be. Ezt jelzi, hogy az elmúlt években lényegesen nőtt a karra jelentkezők száma. Az intézmény nyújtotta szakok lefedik az agrárium minden területét, az oktatóik több mint kilencven százaléka tudományos fokozattal rendelkezik.

A dékán az ünnepi kari tanácsülésen jelentette be, hogy a közelmúltban a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki dr. Benedek Pál professzort, az MTA doktorát az agrár-felsőoktatásban végzett magas színvonalú, eredményes és sikeres munkássága, az agrárágazat érdekében kifejtett, nemzetközileg is elismert tevékenysége, munkásságának elévülhetetlen érdemei elismeréséül.

Idén tizenegyedik alkalommal adományoztak „Mintagazdaság" címeket. Az erről szóló oklevelet is a tanévnyitón vehették át az érintettek. Ezúttal két vállalkozás, a balatonalmádi Imar Bt. állattenyésztés és növénytermesztés tevékenységi körben, illetve a dunakiliti Makay Kereskedelmi Kft. állattenyésztés, lovassportok és falusi turizmus tevékenységi körben nyerte el a „Mintagazdaság" címet.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most a víz volt kevés a dunaremetei kompnak

A meghibásodások után most az alacsony vízállás jelent újabb akadályt a kompjárat beindításának Bős… Tovább olvasom