Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Tudományos előadások a Mediawave-en

A Mediawave 6. napján tudományos szekció is képviseltette magát a filmek és a zenei fellépők mellett. Válság konferenciát rendeztek a szombathelyi levéltárban.


Gödörből gödörbe címmel tartottak kísérleti jelleggel tudományos konferenciát a Mediawave-en először. Az előadók nem csupán a gazdasági válság témakörét dolgozták fel szerdán, hanem a magánéletben bekövetkezett krízisekkel is foglalkoztak.

Az első részben: Kövér György az 1914 előtti válságtörténetről beszélt a hallgatóságnak. Másodikként Pakot Levente a 19. század második felére jellemző székelyföldi rurális közösségek halandóságáról számolt be. Halmos Károly: Válság rossz, csőd jó címmel adott elő, valamint a jelenlévők megismerkedhettek a 20. századi magyar gazdasági válságokkal Honvári János referátumának segítségével.

A második szekciót Germuska Pál kezdte ˝Az új szakasz új megvilágításban — Nagy Imre első miniszterelnöksége és a költségvetés válsága˝című előadásával, majd Botos Katalin következett a pénzügyi válságok okainak és következményeinek fejtegetésével. Ez a rész Vigvári András előadásával zárult, amely egy nem főáramú megvilágításba helyezi a 1966-os magyar reformkoncepciót.

A harmadik részben a magánélettel foglalkoztak, olyan előadások hangzottak el, mint például: Katona Csaba: Válság a magánéletben (öngyilkosság, válás, szerelmi bánat stb.), Márfi Attila: Válság és válságkezelés Pécsett 1921–1926 között a szerb megszállást követően.

A konferencia Feiszt György, szombathelyi történész, levéltáros, politikus beszámolójával ért véget, mely a ˝Szerelemért a halálba: gyilkosság és öngyilkosságok Szombathelyen a 19–20. század fordulóján˝ címet viselte.

A Gödörből gödörbe válságkonferencián elhangzott referátumok a következő évben megjelennek könyv formájában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alan Heim Oscar-díjas vágó a Mediawave-en

Alan Heim Oscar-díjas amerikai vágó a Mediawave vendégeként, zsűritagjaként tartott előadást a… Tovább olvasom