Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

A Mediawave-re érkezik a Herman Ottó vándorkiállítás

Herman Ottó volt a legújabbkori magyar történelem legnagyobb hatású polihisztora.
Természettudós, néprajzkutató, nyelvész, régész, politikus. Herman Ottó volt a legújabbkori magyar történelem legnagyobb hatású polihisztora. 2014-ben emlékezünk halálának századik évfordulójára. Az emlékév kapcsán máig kultikus műve, A magyar halászat könyvének illusztrációiból vándorkiállítás lesz látható az április 29-től május 3-ig tartó Mediawave-en.

Hatalmas munkával, a megsemmisülés előtti utolsó pillanatban gyűjtötte össze Herman Ottó az ősi magyar halászat módszereit, néprajzi, nyelvészeti és kultúrtörténeti vonatkozásait. Az általa írt és részben illusztrált könyv máig világszerte jegyzett alapmű. Tudományos igényességű értekezés, amely ugyanakkor - nyelvezetének köszönhetően - szórakoztató olvasmány is. A Dunai Bástya melletti kiállítás aktualitását erősíti, hogy A magyar halászat könyve egy fejezetében Rév-Komárom halászbokrainak népszokásai, a legízesebb halásznóták, így többek közt a "halászkörösztölő" elevenednek fel.

A hosszú hétvégén egy családi programmal, a Herman Ottó vándortanösvénnyel - egy interaktív polihisztor játszóházzal - is találkozhatnak a Mediawave látogatói. A tanösvény lényege, hogy interaktív tanulási elemeket helyeznek el aktív próbálgatásra serkentő környezetben. Lesznek játékok a levegővel és a vízzel, ciripelő készlet, pókháló-játékok, harkály-kopogtató, vejszés játék és Herman Ottó Emlékrobbantás is.A Duna-parti programok kialakításánál a Mediawave szervezői igyekeznek minél jobban kihasználni a természetes környezet adta lehetőségeket, és ez a természetközpontúság megmutatkozik az Együttlét programkínálatában is.

A folyó menti fasornál a Kiscsőszi Jószágkarám állatsimogatója rackákkal, bárányokkal, szamarakkal és kecskékkel fogadja az együttlétre érkezőket, a zárónapon pedig főzőverseny lesz, ami valójában nem is főzőverseny: a fő szabály az, hogy a jelentkezőknek a Kárpát-medencében termelt növényekből és egyéb hozzávalókból kell készíteni az ételeket, lehetőleg friss, májusban zöldellő alapanyagokból. Az érdeklődők szabadon látogathatják a különböző asztalokat egy dalra és kóstolóra is: a Romungro Gipsy Band asztalánál például cigánylecsót, a palástinál sóskás rétest, a csallóközinél pedig szerdahelyi étel- és italspecialitásokat kóstolhatnak.

A programokról részletesebben itt olvashat >>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tekerj bringával a Mediawave Együttlétre!

Bringapont nyílik május 1-3. között a Mediawave Együttléten. Tovább olvasom