Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Erdészeti, Faipari és Földméréstörténeti Gyűjtemény, Sopron

Sopron - Az Erdészeti, Faipari és Földméréstörténeti Gyűjtemény majdnem teljes egésze Selmecbányáról, az egyetem elődjétől származik.

A falakon elhelyezett magyar és német nyelvű táblák azonban csak azoknak szolgálhatnak támpontként, akik találkoztak már például a fototeodolit fogalmával – akik nem, azok feltehetően eztán sem fogják tudni, mire szolgált a különös szerkezet. De a kiállítás így is érdekes és látványos – akár gyerekek számára is. A hét termet megtöltő tárlat elején különböző földtörténeti korokkal ismerkedhetünk, láthatunk például többmillió éves megkövült fatörzset. Majd az erdészet, fakitermelés és az erdő élővilága mutatkozik be, de az egyik teremben díszesen faragott kis székelykapu és egy pipa elkészültének különböző stádiuma is megismerhető. Vitrinekben számtalan élőlény, főként rovarok és kártevők valamint tartósított növényrészek: molyhos tölgy és madárberkenye, aztán a 19–20. század fordulóján készült erdészeti szerszámokat, asztalos eszközöket, földmérő és térképészeti műszereket láthatunk. Összességében kellemes hangulatot ébreszt az Erdészeti Múzeum állandó kiállítása. Az élővilág és a természet szerelmesein kívül bárkinek ajánlható, aki egy röpke félóra alatt az egykor elismerésnek örvendő erdészet életébe kíván betekintést nyerni.

A múzeum épülete. Fotó: http://www.museum.hu
A múzeum épülete.
Fotó: http://www.museum.hu


Nyitva tartás:
november-április: 10-13 óra
május-október: 13-18 óra
szünnap: szerda

Belépődíj:
felnőtt 400 forint
diák 200 forint

Tel.: 99/338-870 
Fax: 99/523-418

Megközelítés:
Győr felől 85-ös főúton autózva kb. 90 kilométer. A kiállítás Sopron belvárosában, a Templom u. 4. szám alatt található.

Kapcsolódó linkek:
http://www.museum.hu/museum/index_hu.php?ID=375

http://hu.wikipedia.org/wiki/Erd%C3%A9szeti,_Faipari_%C3%A9s_F%C3%B6ldm%C3%A9r%C3%A9s-t%C3%B6rt%C3%A9neti_Gy%C5%B1jtem%C3%A9ny

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom